Може би няма човек, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал парещото чувство от стомаха към трахеята или който да не е ставал посред нощите в търсене на сода, за да успокоим киселините. Получаването на киселини от време на време не е необичайно, но някои хора страдат от изгарящ стомашен дискомфорт, подуване и оригване почти всеки път, когато се хранят. Около 20% от населението има диагностициран гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), състояние на хроничен киселинен рефлукс. Знаете преживяването, когато си позволите удоволствието от нещо люто и след това страдате цяла вечер, е, вече не е нужно да се уповаваме на израза „всяко нещо си има цена“, с нашата нова добавка Gastro Correct, на Green Health Lab. Хранителна добавка с подсладител, която облекчава симптомите на възпаление на стомашната лигавица, като парене, усещане за киселинност. Разработена е на базата на продукта GASTRO-AD, запазена марка на компанията Lallemand group. Представлява суха смес под формата на саше за облекчаване на симптомите на стомашен дискомфорт чрез неутрализиране на стомашните киселини. Благодарение на растителна си формула, Gastro Correct действа успокояващо и неутрализира рН на киселините.
Какво са киселините?
Киселините са дразнене на хранопровода – тръбата, която свързва гърлото и стомаха ви. Причинява се от стомашна киселина. Това води до парещ дискомфорт в горната част на корема или под гръдната кост.
Симптоми на киселини в стомаха
Някои от симптомите са подобни на тези при инфаркт или сърдечно заболяване. Киселините се чувстват точно като името си: гореща киселина преминаваща зад гръдната кост или гръдната кост в средата на гърдите. Може да се усеща и в гърлото. Понякога е възможна и болка в гърдите, когато се наведете или легнете, парещ, кисел, горчив или солен вкус в задната част на гърлото, затруднено преглъщане.
Причини за киселини и фактори
Симптомите на киселини в стомаха могат да започнат поради проблем с мускулна клапа, наречена долен езофагеален сфинктер (ДЕС). Той се намира там, където хранопроводът се среща със стомаха – под гръдния кош и малко вляво от центъра.
Обикновено, с помощта на гравитацията, ДЕС поддържа стомашната киселина точно там, където трябва да бъде – в стомаха. Когато работи правилно, сфинктерът се отваря, за да проникне храна в стомаха ви, след което се затваря отново. Но ако се отваря твърде често или не се затваря достатъчно плътно, стомашната киселина може да проникне в хранопровода и да предизвика усещане за парене.
Киселините всъщност са симптом на ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) и са причинени от рефлукс на киселина обратно в хранопровода. Рисковите фактори включват тези, които увеличават производството на киселина в стомаха, както и структурни проблеми, които позволяват киселинен рефлукс в хранопровода.
Някои често срещани храни, които ядем и пием, стимулират повишената секреция на стомашна киселина, поставяйки началото на киселини. Лекарствата без рецепта също могат да предизвикат киселини. Примерите за тези дразнители включват:
- алкохол
- кофеин
- аспирин
- ибупрофен
- газирани напитки
- цитруси
- домати
- шоколад
Тютюнопушенето и консумацията на храни с високо съдържание на мазнини са склонни да повлияят на функцията на долния езофагеален сфинктер, причинявайки му да се отпусне от стомаха и да позволи на киселината да стигне в хранопровода.
Бременността може да причини повишено налягане в коремната кухина и да повлияе на функцията на сфинктерът и да го предразположи към рефлукс.
Наднорменото тегло също може да причини повишено налягане в корема и по този начин да образува киселини.
Gastro Correct
Нашата изцяло растителна хранителна добавка, успокоява симптомите на гастроезофагеален рефлукс, киселини в стомаха и нарушено храносмилане, свързани с рефлукса, например след хранене или по време на бременност. Представлява суха смес под формата на саше, с лек и приятен вкус на череша, за облекчаване на симптомите на стомашен дискомфорт чрез неутрализиране на стомашните киселини.
Водещата съставка е Gastro-AD®. Тя е хранителна добавка на основата на ферментирала соя (не е генно-модифицирана). Използван е щам, изолиран от д-р Богданов през 50-те години – L. delbrueckii Rosell-187. Соята е широко известна със своите ползи за здравето и избрана заради хранителните си качества. Gastro-AD® съдържа естествени елементи от соя (пептиди, микробни метаболити и др.) в резултат на ферментацията. Gastro-AD® е изцяло от биологичен произход.
Продуктът е клинично тестван. Изследван е ефекта на Gastro-AD®, ферментирала соева добавка, върху киселини, стомашно-чревни симптоми и свързани с киселини показатели за качество на живот.
Обикновено лигавицата ни е защитен от стомашните сокове. Някои фактори могат да променят бариерата и състоянието на лигавицата на стомаха – определена храна (пикантна, мазни и пържени храни, цитрусови плодове и др.), хиперсекреция на HCl, стрес, алкохол, тютюнопушене, Helicobacter Pylori.
Клиничните тестове на продукта са показали облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс и намаляване на честотата на появяване.
Възможно е и профилактично приложение на Gastro-AD®. При лица с лека до умерена киселини е установено, че Gastro-AD® подобрява важните показатели за качеството на живот и може да има потенциални ползи за намаляване на честотата на киселини във времето.
Диета при Гастроезофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ): Храни, които помагат при киселинен рефлукс
Има много неща, които можем да консумираме, за да предотвратим киселинния рефлукс. Запасете кухнята си с храни от тези три категории:
Храни с високо съдържание на фибри
Влакнести храни, които създават чувство на ситост, така че е по-малко вероятно да настъпи преяждане и дискомфорт, което може да допринесе за киселини. Така че, заредете здравословните фибри от тези храни:
-
- Пълнозърнести храни като овесени ядки, кус-кус и кафяв ориз.
- Коренни зеленчуци като сладки картофи, моркови и цвекло.
- Зелени зеленчуци като аспержи, броколи и зелен фасул.
Алкални храни
Храните попадат в категория някъде по скалата на рН (показател за нивата на киселина). Тези с ниско рН са киселинни и са по-склонни да предизвикат рефлукс. Тези с по-високо рН са алкални и могат да помогнат за компенсиране на силната стомашна киселина. Алкалните храни включват:
-
- Банани
- Пъпеши
- Карфиол
- Копър
- Ядки
Воднисти храни
Яденето на храни, които са с високо съдържание на вода, може да разреди и отслаби стомашната киселина. Изберете храни като:
-
- Целина
- Краставица
- Маруля
- Диня
- Супи на основата на бульон
- Билков чай
Мляко
Помага ли млякото при киселини? Смята се, че млякото често облекчава киселините. Но трябва да имате предвид, че млякото се предлага в различни сортове – пълномаслено мляко с пълното количество мазнини, 2% мазнина и обезмаслено мляко. Мазнините в млякото могат да влошат киселинния рефлукс. Но обезмасленото мляко може да действа като временен буфер между стомашната лигавица и киселинното стомашно съдържимо и осигурява незабавно облекчаване на симптомите на киселини. Киселото мляко с ниско съдържание на мазнини има същите успокояващи качества заедно със здравословната доза пробиотици (добри бактерии, които подобряват храносмилането).
Джинджифил
Джинджифилът е едно от най-добрите храносмилателни помощни средства, поради своите лечебни свойства. Той е алкален по природа и противовъзпалителен, което облекчава дразненето в храносмилателния тракт. Опитайте да отпиете чай от джинджифил, когато усетите, че се появяват киселини.
Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!