fbpx

Какви са ползите от хиалуроновата киселина?

hyaluronic acid - greenlabox.bg
Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Нашумяла в последните години, хиалуронова киселина (ХК) е съединение с органичен произход, което се синтезира в тялото на всички живи същества с изключение на водораслите. Неразтворима е, формулата ѝ съдържа молекули на водород, въглерод, кислород и азот.

Тя е основен градивен елемент на кожата – около половината от количеството хиалуронова киселина се намира в нея, на синовиалната течност в ставите, на стъкловидното тяло на окото, на белите дробове и на други органи. 

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Най-важното ѝ свойство е да привлича и задържа голямо количество вода – между 1000 и 4000 пъти собственото си тегло. Този именно води до използването ѝ срещу стареене, защото изпълва тъканите с обем и ги прави по-стегнати. Абсорбира се бързо и може да осигури хидратация до 24 часа. 

Дефицитът на хиалуронова киселина се усеща първо по състоянието на кожата, която започва да губи младежкия си вид и сияйността си. По принцип, прием се предписва на активно трениращи и спортуващи, на подложените на стрес, на над 40-годишни, както и при хора с доказани ставни заболявания или затруднения.

Недостигът на основни витамини и минерали като вит. Д и магнезий също могат да доведат до дефицит. Нивата ѝ се повишават при консумацията на няколко групи продукти. В списъка влизат зеленолистни зеленчуци като спанак, кейл и различни други видове зеле; ядки – предимно орехи и бадеми; горски плодове – ягоди, боровинки, малини и къпини, както и различните видове чисти костни и местни бульони. 

Какви са ползите от хиалуроновата киселина?

Тъй като с възрастта нивата на синтез в тялото намалява и то се дехидратира, редовната ѝ употреба може да забави нормалния процес на остаряване. По различни оценки, средногодишно, човешкото тяло започва да губи около 1% от естествените запаси от хиалуронова киселина след 30-та си година. Това води до появата на фини линии по кожата, загуба на еластичност, усещане за “скърцане” или болки в ставите и др.

Голямото предимство на хиалуроновата киселина е, че ефектът от приложението ѝ, спрямо останалите антиейджинг продукти, е почти незабавен. Освен това насърчава образуването на колаген.

Ето и кои са най-честите приложения на хиалуроновата киселина:

  • за кожатазаради способността си да задържа водата, се използва редовно като овлажняващ и хидратиращ агент. Тя не прониква в дълбочина заради голямото си молекулно тегло и се задържа по-близо до повърхността на епидермиса. “Заключената” влага изглажда бръчките, придава им плътност, повишава гладкостта и еластичността на кожата и я прави да изглежда по-млада. Приемът ѝ се предписва и при по-интензивно излагане на кожата на UV-лъчение, замърсен въздух, студ, вятър, стрес, тютюнопушене; 

  • за ставите и костите – като основна част от синовиалната течност, тя е тази, която поддържа ставните повърхности смазани, т.е. действа като лубрикант. Намаляването ѝ под влияние на фактори като възраст, физическа активност или дори някои заболявания, води до възпаление на ставите от постоянното им триене една в друга. Крайният резултат е износване на ставите, затруднено движение, болка или остеоартрит – възпаление на тъканите около ставите или загуба на хрущялна тъкан. Най-засегнати от това са коленните и тазобедрените стави, защото са най-натоварвани при движение. Затова се приема, че продължителният прием на хиалуронова киселина облекчава значително болката. Освен, че поддържа устойчивостта на ставите и хрущялите, има ефект и за здравината и ремоделирането на костите, както и за изграждането на мускулните влакна;

  • за бързо заздравяване на рани – има предпазно действие и създава защитна бариера върху частта от кожата, която е обект на зачервяване или инфекция. Образуваната бариера запазва целостта на епидермиса и го предпазва от вредните патогени от околната среда, правейки кожата здрава. Тези свойства на хиалуроновата киселина в съчетание с хидратиращия и овлажняващ ефект я правят подходящ и при третиране на сърбеж и дискомфорт при дерматити, леки форми на екзема, при суха, напукана, чувствителна или лющеща се кожа.

Овлажняващият ѝ ефект е ефикасен за преодоляване на симптоми на вагинална сухота при намалена секреция на естроген при жените или в периода на менопаузата, както и за подобряване на състоянието на очите при сухота. Хиалуроновата киселина е основна съставка на спрейовете за овлажняване на очите. Противоизсуващият ѝ ефект я прави задължителна и при продуктите за слънцезащита. 

Сред останалите състояния, които се повлияват добре са фибромиалгия, хронична умора, мускулна слабост, намалена костна плътност и риск от остеопороза. 

Под каква форма можем да използваме хиалуронова киселина?

Особеностите на производството ѝ – животински хрущял, микробна/био ферментация на зърнени култури или ензимни технологии, води до появата на по-олекотени форми на съединението – с ниско или средно молекулно тегло, които да се окомплектоват в различни форми и с различно съдържание на активната съставка.

По-добро усвояване и дълготрайно действие се постига при комбинирането на козметични продукти от двете алтернативни форми. 

  1. Външно
    Най-често срещаната употреба, е външно, в различни продукти от козметиката в грижата за лице и тяло във вид на кремове, серуми, филъри, гелове или ампули, както и по-локално за маски за коса или гелове за разранена кожа.

  2. Вътрешно
    Вътрешно се приема като хранителна добавка – капсули или прахчета, в комбинация с различни натурални екстракти при заболявания на дихателните пътища – хронични и остри фарингити, синдроми на просуда, рефлукс, афти или стоматити в устата, или дори при парадонтит на зъбите.

Като добавка се приема и за облекчаване на ставни проблеми и повишаване на смазката в тях. Препоръчителната дневна доза е 120 мг. 

Макар да се приема за относително безопасна, не се препоръчва за прием по време на бременност, кърмене или при опити за забременяване. Желателна консултацията с лекар или фармацевт

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ

Хей хей! Вашата поръчка Ви очаква

Не пропускайте да въведете вашите данни и да я запазите за по-късно!