Свързани публикации
Има екзотични растения, които се радват на все по-голяма популярност в България. Сред тях е и питая или драконов плод. Той впечатлява не само с екзотичния си вкус, но и с полезните си качества. Признат е за супер храна, богата на витамини, антиоксиданти и фибри. В тази статия ще разберете какви са ползите от драконов плод и защо си струва да го включите в менюто си.
Какви полезни вещества съдържа питаята или т.н. драконов плод?
За родина на драконовия плод, познат още като питахая или питая, се смята Южна Америка, а днес голяма част от реколтата се отглежда и в Мексико. Макар че принадлежи към семейство Кактусови, зад бодливата му кора се крие сочна сърцевина с балансиран вкус, който съчетава кисело и сладко. Често се сравнява с киви и круша. Освен че внася екзотична нотка в менюто, драконовият плод носи и редица ползи за здравето.
Тази супер храна е предпочитан избор в разнообразни хранителни режими. Освен че е изключително полезен, драконовият плод е и нискокалоричен — само 60 калории в 100 грама. Въпреки това, съставът му е богат на ценни вещества, които го отличават сред останалите плодове.
В съдържанието му се откриват витамини E и C — натурални антиоксиданти, които подпомагат пречистването на организма от натрупаните токсини и вредни вещества, като същевременно подсилват имунитета.
В допълнение, витамин C помага на тялото да усвои други вещества, действа в подкрепа на имунната система и благоприятства целия организъм.
Освен витамини се откриват още и минерали, като цинк, желязо, магнезий, калций, фосфор. Растението е сравнително богато на протеин, като в 100 грама се откриват 1,2 грама. Има още и фибри, които благоприятстват храносмилателната система – в една порция от 300 грама се открива ¼ от необходимата дневна доза.
Съдържат се още каротеноиди, които влияят върху сърдечно-съдовата система, действат благоприятно за превенцията от рак, както и злокачествени образувания в тялото.
Какви са ползите от драконовия плод?
Драконовият плод, известен още като питахая, е екзотично растение, което набира все по-голяма популярност у нас. Освен с характерния си тропически вкус, той е ценен и заради богатото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които имат благоприятно въздействие върху организма.
Подпомага сърдечно-съдовата система
Една от основните ползи от драконовия плод е положителното му влияние върху сърцето. Това се дължи на съдържащите се в него каротеноиди и ликопен, които подпомагат понижаването на нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Освен това мастните киселини в семената на плода благоприятстват работата на сърдечния мускул и намаляват риска от коронарни заболявания. Поради тези качества, питахаята се препоръчва като естествена подкрепа за хора с диабет или преддиабетно състояние.
Зарежда с енергия и подобрява концентрацията
Богат на витамини от група В, витамин C и минерали, драконовият плод е чудесен източник на енергия. Той тонизира тялото и стимулира мозъчната функция, затова често присъства в закуски и е основа на различни хранителни режими. Освен това, питахаята действа като естествен имуностимулатор, подсилвайки защитните сили на организма.
Драконов плод за подобряване на храносмилането
Благодарение на високото съдържание на фибри, драконовият плод подпомага правилната работа на стомашно-чревния тракт. Фибрите му имат пребиотичен ефект, като насърчават растежа на полезни бактерии в микробиома и помагат за намаляване на дискомфорт като подуване и запек.
Поддържа здравето на кожата
Драконовият плод е отличен източник на антиоксиданти, които предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Редовната му консумация или употреба под формата на козметични продукти подобрява еластичността, хидратацията и вида на кожата. Често се използва в кремове, маски и измиващи гелове, благодарение на успокояващото и подхранващо действие на екстракта от месестата му част.
Грижи се за зрението
Бета-каротинът в питахаята подпомага доброто зрение и има потенциален ефект в превенцията на очни заболявания като глаукома и катаракта. Този мощен антиоксидант поддържа здравето на ретината и намалява риска от дегенеративни процеси.
Как да консумираме питахая?
Питахаята може да се консумира сурова — нарязана и комбинирана с ядки, кисело мляко или мед. Прясно изцедените сокове също са чудесен начин да се възползвате от полезните вещества в този плод. Използва се в десерти, смути рецепти и дори като гарнитура към риба в средиземноморската кухня.
За да запазите хранителните му качества, след разрязване съхранявайте плода в хладилник за не повече от 24 часа.
Драконов плод като Полезно допълнение за имунитета
Ако искате да подсилите още повече ефекта от витамин C, комбинирайте драконов плод с качествена хранителна добавка.
Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!