Природните богатства имат необятни ползи за човешкия организъм. Има култури, които са едновременно вкусни, полезни и широко приложими за различни проблемни състояния. Кестените са именно такива. Какво трябва да знаете за тях?
Какъв е съставът на кестените?
Представляват дървесни ядки, богати на много полезни вещества, сред които антиоксидантни, белтъчини, витамини, минерали, както и фитунитриенти. Именно поради отличителното си съдържание, те са полезни и се използват с лечебни свойства. Откриват се много витамини, сред които групата B, както и A, C, K. В 100 грама ядки се откриват 43 мг витамин C, благодарение на което е и антиоксидантното им действие.
В кората, пъпките и листата се съдържат дъбилни вещества, които имат противогъбично и антибактериално действие.
Дървесните ядки са богати и на фибри, което спомага за кръвното налягане и захарта. В тях се открива и фолиева киселина, силно необходима при бременни жени. Проучвания показват, че консумацията на кестени по време на периода на зачеване, води до предотвратяване на дефекти, които могат да възникнат в областта на невралната тръба на плода.
За какво са полезни кестените?
Има два вида кестени. Единият е див, наричан още конски, а другият е ядлив и приложим в кулинарията. Поради богатото съдържание на полезни вещества, тези дървесни ядки могат да ви помогнат при различни проблематични състояния.
При разширени вени и хемороиди
Приемът на дървесните ядки действа благоприятно при хемороиди. Счита се, че при кървящи хемороиди е препоръчително да ги приемате печени. Те имат противовъзпалителни свойства.
Според проучвания, един от най-ефективните методи за подобряване на състояние при болка, умора в краката и разширени вени, е прием на екстракт от див кестен. Наличието на витамините K и C, както и на флаваноиди, оказва антисептично и успокояващо действие. Екстрактът благоприятства дори болки в ставите и действа като тоник за вените и капилярите, който укрепва стените им и ги заздравява.
При отслабване
Има много известни диети за отслабване, които включват консумация на тези натурални продукти. Това се дължи на силния антиоксидантен ефект, който пречиства тялото от токсини и едновременно с това забързва метаболизма. Суровите кестени в сравнение с ядките (орехи,каши, бадеми), съдържат малко калории – 196 kcal за 100 г.
За стомашно-чревния тракт
Освен ядките, за лечение на проблеми със стомашно-чревния тракт, се използва още и кората на кестените. Консумацията им улеснява безпроблемното преминаване на храната през стомашно-чревния тракт, без да се предизвиква дискомфорт. Това се дължи на съдържанието на неразтворими фибри. Те действат и срещу запек.
За функцията на сърцето
Благоприятното действие върху функцията на сърдечно-съдовата система се дължи на наличието на мононенаситени мастни киселини, които се откриват в състава на кестените. Те са отлично средство за намаляване на вредния холестерол и високото кръвно налягане. Освен това, чрез подобряването на състоянието на вените и капилярите се повлиява и кръвообращението. Смята се, че служат като превантивна мярка срещу коронарни заболявания. Наличието на калий влияе благоприятно върху циркулацията на кръвта. Желязото и магнезият пък влияят върху нормализирането на сърдечния ритъм.
За мозъчната функция
Когнитивните и неврологичните функции в мозъка се поддържат до голяма степен от витамините от група B. Кестените са богати именно на тях, под формата на фолиева киселина, тиамин и други. Калият, от друга страна влияе добре върху оросяването на мозъка.
Те благоприятстват общото здравословно състояние на организма. Благоприятстват плътността на костите и са помощник в превенцията на остеопорозата.
Как можем да приемаме кестени?
Има няколко основни начина, по които може да приемате кестени:
-
чрез храната – хубавото е че те са наистина вкусни. Най-популярният начин за консумирането им е в печен вид или сварен, като преди консумация се белят. Могат да бъдат консумирани цели или в пюриран вид, като в световната кулинария, особено в италианската традиционна, се срещат в много сосове, маринати. Съществува дори кестеново брашно, което се използва за приготвяне на тестени изделия, като сладкиши, пици, паста. Използват се дори за направа на супи. Разгледайте различните рецепти и изберете своята любима, която да опитате вкъщи;
-
хранителни добавки – ще откриете множество хранителни добавки, под формата на капсули, на различни производители, които подобряват кръвообращението и венозния тонус. Съставката се включва и в много препарати за ревматизъм и артрит, защото успокоява възпалението и болката в ставите;
-
отвара – отвара, която извлича ценния екстракт от ядката, помага за външно приложение при абсцеси. Отварата действа локално, обезболяващо и антибактериално;
-
козметични продукти – конският кестен е често използван в козметични продукти, под формата на кремове и мехлеми, гелове и разтвори, които могат да служат като противовъзпалително и антиоксидантно средство. Има и много продукти за тяло и коса, които включват това растение.
Винаги спазвайте препоръчителната доза, дадена в инструкциите от производителя, както и се допитайте до мнението на лекуващия ви лекар преди прием.
За какво да внимаваме при консумация на кестени?
Тези ядки, както и всички други, биха могли да предизвикат странични ефекти и алергии. Ако знаете, че сте алергични към различните видове ядки, не е препоръчително да се насочвате към прием на продукти и храни, съдържащи кестен. Симптоматичните прояви на алергията от тези ядки включват: сърбеж, раздразнение на кожата, екземи, обриви и затруднено дишане.
Ако сте на хранителен режим и калориен дефицит, трябва да бъдете внимателни с количеството, което консумирате, защото в състава си включват голям процент въглехидрати и нишесте.
Противопоказанията сочат, че ако страдате от хипотония или много ниска кръвна захар, не е препоръчително да ги включвате към своето меню, както и да приемате хранителни добавки с кестен.