0
liver detox-greenlabox.bg

Какви са най-добрите билки за черния дроб?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Жизненоважен за правилното функциониране на метаболизма, черният дроб е вторият по големина орган в тялото, след кожата, и е от ключово значение за здравето. Един от начините да се грижим за него е да ползваме билки за черния дроб.

Покрай разположението си и трудно различимите симптоми за заболяване, с изключение на пожълтяването при вирусния хепатит, черният дроб често остава пренебрегван при профилактиката на имунната система.

Той е отговорен за повече от 400 функции. Основните сред тях са:

  • детоксикацията на организма, т.е. обезвреждане на токсични продукти;

  • храносмилането чрез синтез на храносмилателни ензими и жлъчен сок за разграждането на мазнините;

  • синтезът на белтъци, червени кръвни телца, холестерол и др.;

  • депо за енергия, витамини и минерали;

  • участие в хормоналния баланс, регулацията на телесната температура и пр.

Кои билки са полезни за черния дроб?

Въпреки множеството функции на черния дроб, натуралните средства, подходящи за подпомагане на работата и състоянието на органа, далеч не са много. В списъка са змийско мляко, жълт смил, глухарче, цикория, камшик, репей, бял трън, артишок и черна ряпа.

Те целят облекчаване на проблеми като увеличен, омазнен или възпален черен дроб, или са полезни при лечението му, помагат за стимулиране на чернодробните функции и жлъчна секреция, като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство.

Тъй като повечето билки за чернодробни проблеми съдържат силно действащи съставки, се препоръчва прилагането им след консултация с лекар или под формата на вече сертифицирани хранителни добавки.

Кои билки са най-подходящи за пречистване на черния дроб?

Разграждането и изхвърлянето на токсини е една от най-важните чернодробни функции. Върху нея оказват влияние както употребата на алкохол и пушенето, но и замърсяванията от околната среда, нездравословното хранене и дори начинът на живот.

Ето и кои са най-ефикасните билки за детоксикация: 

  • бял трън (силимарин) – най-използвана билка, заради силното си предпазващо, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Листата на белия трън могат да се използват и като тонизираща витаминозна салата с лек кисел вкус. Ефектът от растението се дължи на силимарина, подпомагащ храносмилателния процес и понижава значително холестерола, който води до омазняване на дроба. Белият трън има способността по естествен път да пречиства, защото укрепва мембраната на чернодробните клетки и я прави по-устойчива на проникващите през кръвта токсини от обмяната на веществата. Силимаринът пази тялото и от изчерпване на произвеждания в черния дроб глутатион – имунен активатор, полезен при борбата с възпаленията. Билката предотвратява и повишаването на количеството на чернодробните ензими в следствие на приема на някои лекарства, може да се използва при цироза, различните хепатити, камъни в жлъчката и др.;

  • глухарче – универсална билка, антиоксидант, от която се ползват всички части. Подобно на белия трън, листата на глухарчето, чийто вкус наподобява този на руколата, са приложими като прясна салата. Коренът от билката съдържа полизахариди, които при редовен прием намаляват равнището на мазнините, триглицеридите и общия холестерол и се прилагат за лечение на силно омазняване на органа. Най-важните лечебни свойства на глухарчето са силният му диуретичен ефект – освен жлъчогонното и болкоуспокояващо действие, способността му да абсорбира и изхвърля от организма пестициди, токсини и тежки метали;

  • артишок – популярен като декоративно растение в последните десетилетия у нас, и като зеленчук в европейката кухня, той е полезен при синтеза на жлъчен сок и може да предотврати образуването на камъни в жлъчката. Ефектът на артишока се дължи на веществото цинарин, което подпомага изхвърлянето на токсини от клетките. Артишокът оказва влияние върху регулирането на кръвната захар и стимулира растежа на здрава чернодробна тъкан като е ключов за регенерацията ѝ. Антиоксидантните му свойства се използват за предпазването от действието на т.нар. свободни радикали – химични вещества, които увреждат тялото във високи концентрации; 

  • корен от джинджифил – познат повече като подправка, той се приема в суров или сушен вид. Използва се като естествено средство срещу затлъстяването на черния дроб, помага за облекчаване на газове в червата, стимулира апетита и разгражда и извежда мазнините и токсините от тялото. В комбинация с различни билки и подправки, се използва в източната медицина и кухня като противовъзпалително и при замърсяване на околната среда;

  • куркума – ползва се предимно като подправка и за туширане на различни физически оплаквания, основната съставка на куркумата – куркумин, има значителен ефект при детоксикация от всякакъв вид. Има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, успокоява работата на червата и стимулира работата на жлъчката. Той влияе при разграждането на мазнините и ограничава негативния ефект при прекомерен прием на продукти с парацетамол и алкохол съдържащи вещества; 

Макар всяка една от билките да може да се ползва самостоятелно, ефикасността им е по-висока, когато се прилагат в съчетание с други полезния растения и храни.

Как да приемаме билките?

Най-лесният билков прием е под формата на готови капсули, с точно изчислени количества на активните вещества за поддържане на здрав черен дроб. За укрепването му се ползват и редица други лечебни форми.

Ето и някои от най-приложимите рецепти:

  • чай – от корени на глухарче и/или от бял трън. Обичайната доза е супена лъжица на 100 мл вода. Ври около 5 минути, след прецеждане се пие по схема, преди хранене в течение на 3 – 4 или повече месеци;

  • запарка – от джинджифил или куркума. Щипка суха смес или настърган корен с количество колкото палец, престоява около 5 минути в чаша вряла вода. Ефектът е бърз, подсилва се с добавяне на черен пипер, канела, лимон. Едно от най-приложимите средства за храносмилателни и чернодробни проблеми в китайската и аюрведичната медицина;

  • като спиртни извлеци – действат бързо за облекчаване на различни чернодробни симптоми, поради по-висока концентрация на активните вещества;

  • във вид на масло или смлени като брашно при приготвянето на храни – приложение намират маслото от бял трън и от джинджифил, както и брашно от бял трън, влаган в хлябове или други печива.

Без значение от формата, под която се използват растенията за добро чернодробното здраве, резултат от тях има само при редовното им използване и спазване на предписанията. 

Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ