fbpx

Свържете се с нас: +359 876 611 575

Безплатна доставка за суми над 80 лв.

Свръжете се с нас: +359 876 611 575

Помага ли зеленият чай за отслабване?

green tea for weight loss -greenlabox.bg

Съдържание:

Богат на антиоксиданти, витамини и минерали, полифеноли, катехини, флавоноиди, чиято комбинация води до ускорен метаболизъм и изгарянето и намаляването на процентното съдържание на мазнини в тялото, зеленият чай се сочи като един от популярните методи за отслабване. Има немалко митове за намаляване на теглото от приема на напитката, но според науката вероятността консумацията ѝ да доведе до драстична промяна в килограмите, е силно преувеличена. 

По-вероятно е положителният ефект за отслабване да се базира на комбинацията от приложението на основните съставки на зеления чай, касаещи диуретичното му и детоксикиращо действие, ниската му калоричност въпреки наличието на полизахариди, както и влиянието им върху липидния обмен, повишаването на инсулинова чувствителност и потискането на апетита. В резултат се яде по-малко и се избягва храненето между основните хранения.

Важна роля за отслабването играе и регулирането на инсулиновите нива в организма – повишаване на инсулиновата чувствителност при разграждането на храните до глюкоза (прости захари) и едновременно с това намаляване на чувствителната резистентност, която води до отоци и задръжки на вещества.

Как зеленият чай подпомага отслабването?

Различни проучвания в периода след 2010 – 2011 г., сочат, че ползите от зеления чай са по-осезаеми при употребата на концентриран чаен екстракт, а не толкова от запарка. По-добри резултати се наблюдават и при консумацията му по време на интензивни спортни или физически занимания. 

Основната част от изследванията на ефекта от чаените листа за отслабване се базира на не толкова дългосрочни наблюдения и в по-малки статистически извадки от хоа.

Анализи на приложението на чаените листенца показва още, че зеленият чай е ефективен за отслабване най-вече при комбинирането му са 80 до 200 мг кофеин на ден. За сравнение, съдържанието на кофеин в чаша кафе, е средно около 90 мг а в чаената – три пъти по-малко. 

Напитката е ефикасна за намаляване на общото количество холестерол, изчистването и последващото прибиране навътре на кръвоносните съдове, което визуално също създава представа за по-добра оформеност и събраност на тялото. В съчетание с по-ниско въглехидратни храни, повече движение или физически упражнения, избягване на подсладители, оцветители и консерванти, също може да се наблюдава отслабващо действие.

Кои видове зелен чай са най-подходящи за сваляне на тегло?

Бързият отговор е всеки. Има няколко различни форми на опаковане и съхранение на чаените листа. За ефекта от диетичните режими няма особено значение в каква първоначална форма е бил зеленият чай – насипен, индивидуални пакетчета, на плочки или др. Важно е диуретичното действие, което извежда излишната вода от тялото и има ефект на визуално прибиране и извайване на формите.

Ето и още една класификация на видовете чай, освен зеленият, които са подходящи за отслабване и се получават чрез различните методи за обработка на листата на чаения храст:

  • улонг – полуферментирал, който според публикувано изследване през 1999 г. в International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, ограничава усвояването на мазнините от храната, а неразградените шлаки се изхърлят от тялото; 

  • пу-ър – постферментирал, обработен на пара със специални гъбични култури и оставен да престои на хладно с месеци и дори години. Един от малкото с доказани свойства за отслабване и детоксикация. Веществата в него работят по-добре си след отлежаване. Има специфичен земен мирис с тежък и плътен вкус. Среща се често във вид на капсули с екстракт; 

  • бял – при него чаените листа се подлагат на минимална обработка след обирането, Има съпоставимо съдържание със зеления – идентично количество катехини и резултат от продължителната му консумация за метаболизма. 

За подсилване на ефекта могат след приготвянето му да се прилагат добавки като джинджифил, канела, черен пипер, лимон, мента и др., които също както чаените листа, могат да засилят процеса на термогенеза в тялото, при който телесните мазнини се превръщат в енергия и се горят калории посредством различни физически активности. 

Как да приготвим зелен чай за отслабване?

За получаването на най-добрата запарка с повече биологично активни вещества се препоръчва използването на качествени чаени листенца в насипно състояние, не по-стари от 6 месеца. Оптималната пропорция е количество от 5 г от тях да бъдат залети с 250 мл гореща вода с температура от 70 – 80 градуса. Така получената запарка престоява около 3 – 5 минути, след което е готова за консумация. 

В Китай е прието листата да не се прецеждат, като листенцата могат да се заливат още няколко пъти, за разлика от останалата част от цвета.

За здравословно и ефикасно отслабване, съчетаването на напитката е добре да бъде в комплект с прилагането на качествен чай със здравословно хранене, редовни физически упражнения и пълноценен сън. Намалете консумацията на алкохол и откажете тютюнопушенето.

Какво количество зелен чай да пием дневно за отслабване?

Различните предположения за консумацията на напитката с цел свалянето на килограми или като част от диетичен режим предвижда между 3 и 5 чаени чаши (с вместимост до 250 мл) и литър зелен чай, с прием, който е разпределен равномерно в рамките на деня.

Възможно е да бъде изстудена и да се пие като неподсладена лятна разхлаждаща напитка. Консумацията на подобни количества чаени листенца е с продължителност от поне месец. Не се препоръчва на хора с храносмилателни разстройства или дискомфорт поради голямото количество кофеин.

Според различни научни данни, за да се даде начало на метаболитни промени в тялото за отслабване, са нужни около 200 милиграма катехини дневно – толкова, колкото се съдържат в две до три чаши от напитката. Няма ограничения за времето на консумация.

Умереният и продължителен прием на чаените напитки е почти задължителен елемент във всеки режим за отслабване, както и хранителните добавки за изгаряне на мазнините в тялото. Научно обосновано или не, се разчита на антиоксидантите да увеличат разграждането на мазнините и редуцирането на килограмите.

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ