fbpx

Свържете се с нас: +359 876 611 575

Безплатна доставка за суми над 80 лв.

Свръжете се с нас: +359 876 611 575

За какво се използва билката бабини зъби?

babini zubi -greenlabox.bg

Съдържание:

Определяна като естествен афродизиак (засилваща сексуалното желание) и “чудо на природата”, билката бабини зъби *(трибестан, трибулус) има силно изразени ползи при редица заболявания. Използва се в българската народна, китайската и аюрведичната медицина. 

Какво представлява билката бабини зъби?

Ползите от растението бабини зъби са познати от античността. Среща се по песъчливи и каменисти места, край пътища, в лозя и др. и често се възприема за плевел. За лек може да се ползва цялата надземна част. Представлява дълги пълзящи стъбла с власинки, лимоненожълти цветове, които след узряване, се превръщат в малки шипчести плодове. 

В средата на 70-те години на миналия век започват научните изследвания за ползите от действието на трибулуса. Тогава се появяват и първите препарати, които се прилагат за намаляване на холестерола и комплексна терапия на сърдечно-съдовата система. По-късно български учени доказват ползите от него за повишаване на потентността на мъжете.

Лечебните му съставки включват няколко десетки вещества, като сапонини, на които в най-голяма степен се дължат ползите му, белтъчини, флавоноиди, феноли, гликозиди и големи количества витамин C. 

За какво е полезна билката бабини зъби?

Използва се за повишаване на либидото при мъже и жени, за изчистването на организма от шлаки, за подпомагане на натрупването на мускулна маса и след физическо натоварване, лечение на ревматологични и автоимунни заболявания и др. Най-силният ѝ ефект е върху хормоните в тялото.

Ето още няколко начина за систематизиране на ползите от приложението на бабини зъби:

  • сексуално здраве – въпреки липсата на конкретни научни доказателства, се приема, че ползите на билката са в осезаемо нарастване на сексуалното желание при двата пола, а при мъжете и до увеличаване на количеството на семенната течност. Ползи има и за покачване на мобилността на сперматозоидите в нея. Екстрактът подобрява още качеството на спермата при мъжете и с полезен при преодоляване на еректилна дисфункция;

  • функция на сърцето – редовната употреба на бабини зъби води до нормализиране на кръвното налягане и предпазва от хипертонични кризи. Билката играе важна роля при липидната обмяна и разграждането на мазнините в кръвния поток, което се отразява добре на кръвоносните съдове, понижаване холестерола и образуването на плаки по стените им. Предпазва от оксидативния стрес и има противовъзпалителен ефект; 

  • лечение на диабет – силният хормонален ефект при болните от диабет се изразява в намаляване на нивата на кръвната захар и т.нар. гликиран хемоглобин – показател, който указва количеството глюкоза в червените кръвни клетки три месеца назад и определящ за терапията с инсулин; 

  • при хормонален дисбаланс – извлеците от билката провокират синтеза на хормони като тестостерон при мъжете и естроген при жените. Билката притежава свойството да въздейства при овулация, предменструален синдром, предотвратява образуването на кисти на яйчниците, подходяща е след гинекологични операции. Тя облекчава симптомите на меноупауза, а при мъжете, има защитен ефект върху простатата, срещу увеличаването ѝ и общо за безплодие. Лечебни ползи се наблюдават и за покачване на чистата мускулна маса и преодоляване на последиците от физическо изтощение при спортисти и работещи на открито.

Ползите от употребата на бабини зъби могат да бъдат видяни при автоимунни и вирусни заболявания като херпес, акне, оточност, при профилактика на бъбречно-каменна болест, зарастването на рани, а диуретичното ѝ действие намира приложение и при отвари и добавки за отслабване и редукция на теглото.

Ползи от вземането на трибестан се отчитат за повишаване на апетита и намаляване на симптоматиката при кашлица и бронхит, както и при шипове и артритни изменения на ставите.

Как да приемаме бабини зъби?

Дневната дозировка на трибулус варира от между 500 и 750 до 1000 – 1250 мг на ден, между храненията, 1 до 3 пъти за денонощие. Ефикасността на сапонините трае средно до около осем часа, така че приемът е добре да е на равни часови интервали. Бабини зъби могат да се усвояват както на празен, така и на пълен стомах. 

Две са основните форми за вземане на бабини зъби:

  • чай – има няколко рецепти за приготвянето му. Оптималната пропорция е за супена лъжица изсушена билка, която ври в 300 мл вода за пет минути. Прецежда се след 20 минути и е готова за консумация. Удобен начин за изпитване на ползите от билката могат да са тинктурите, спиртни или винени настойки;

  • хранителни добавки, които имат различна концентрация на сапонини като активните вещества. Обичайната доза е от една до три капсули. 

Курсът на лечение трае 3 месеца и може да се повтори след още толкова. Удължаване е възможно в минимални концентрации, само при туширане на еректилна дисфункция за задържане на резултата. 

Кога не трябва да приемаме бабини зъби?

Въпреки благоприятното си въздействие, трибестанът има и някои противопоказания, свързани с риска от появата на евентуални алергични реакции. Тъй като екстрактът от него може да раздразни стомашната лигавица, не се препоръчва билката да се приема на празен стомах при проблеми с храносмилателната система като язва, гастрит, раздразнени черва или други стомашни смущения. Страничните ефекти в този случай се избягват при прием по време на хранене или непосредствено след това. 

Сред по-малко срещаните странични ефекти са повишена сърдечна честота или увеличение на пулса при някои мъже, смущения в съня, неспокойствие или тревожност.

Ползите от билката бабини зъби могат да имат обратен знак при диабет, заради способността ѝ да сваля нивата на глюкозата в кръвта, както и при хипертоници – сваля високото кръвно. Приемът вреди при бременни и кърмачки, както и при мъже с доказан рак на простатата. 

Ако ви предстоят оперативни манипулации, приемът се спира поне две седмици преди тях. Предозирането може да доведе до повишаване на телесната температура, както и до умора. Това налага точно спазване на лекарските предписания за употреба и продължителността на дозировката. 

Комбинацията от билката и алкохол трябва да се избягва, заради опасността от засилване на вече проявили се нежелателни реакции, както и защото алкохолът дори в малки концентрации, неутрализира ползите от действието на билката върху организма.

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ