Гъбата Шийтаке (Shiitake – Lentinula edodes) съдържа разнообразни активни съставки –
осем основни аминокиселини, тиамин, рибофлавин, ниацин, фибри и ензими, витамини от група B – които са жизненоважни, но почти никога не се срещат в растенията. Гъбите Шийтаке съдържат ергостерол (провитамин D), минерали – калий, калций, фосфор, желязо и цинк.
Най-важните съставки за здравето на човека, които се срещат в гъбата са Eritadenin и Lentinan.
- Lentinan ([1,3] бета-D-глюкан) е полизахарид, на който се дължат много от благоприятните ефекти на гъбата.
- Eritadenin – хипохолестеролемичен агент (спомага за ефективно понижаване на нивото на холестерол).
Екстрактът от гъби Шийтаке спомага за намаляване нивата на LDL – холестерол, нивата на триглециридите, общия серумен холестерол. Регулира високото кръвно налягане, предпазва от атеросклероза и сърдечен удар. Тонизира функциите на черния дроб и подпомага цялостно имунитета на организма. Спомага също така и при отслабване.