0
coltsfoot-greenlabox.bg

Билката подбел: лечебни свойства и ползи за организма

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Освен красиви и чудновати растения, дивата природа крие още много лечебни култури, които може да се използват за лечение на различни заболявания. Сред тях е подбелът.

Това растение, което може да бъде отглеждано дори в домашни условия, има обширно приложение и благотворно въздействие върху множество състояния и симптоми. 

Какво представлява и какви са неговите ползи за здравето? Вижте по-долу, за да научите повече за подбела и начините, по които може да се използва.

Какво е подбел?

Подбелът е тревисто многогодишно растение, от семейство Лютикови. Характеризира се с високи стъбла и големи, пухкави цветове. Той е разпространен в различни части на света и се отглежда както за декоративна цел, така и за медицински и лечебни цели. Под името на билката се класират множество видове, които се отличават със своите характеристики и външен вид. Основните и най-разпространените сред тях са:

  • Verbascum thapsus – това е най-приложимият вид. Стъблата му достигат до 2 метра височина, цветовете му са светли и покрити с пух. Ползва се в народната медицина;

  • Verbascum densiflorum – има плътни цветни класове и гъст пух върху листата, които се използват за медицински цели;

  • Verbascum phlomoides – среща се в традиционната медицина на Близкия изток и се подвизава в жълт или бял цвят.

Както листата, така и цветовете и корените на подбела имат лечебни свойства.

Какви са ползите от прием на билката подбел?

Поради своя обогатен състав, включващ танини, органични киселини, витамин C и други полезни за здравето вещества, може да помогне при редица състояния.

Антибактериални и противовъзпалителни свойства

Едно от най-големите предимства на растението е, че притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства, които помагат при редица възпалителни процеси в тялото, включително и на дихателната система. 

Гликозидите, включени в съдържанието на билката, помагат за възстановяване на лигавицата. Антибактериалните му действия го превръщат в отлично отхрачващо средство.

Антисептично действие

Различни части от растението, като цветовете, листата и корените, съдържат активни съставки, при които се наблюдава антимикробна и противовъзпалителна активност.

Натурален имуностимулант

Той е богат на антиоксиданти, като Витамин C и танини, които помагат да се засили имунната система и да се подобри естествената защита на организма от различни болести и инфекции. Може да помогне да се укрепи имунитетът и да се намали рискът от заболявания.

Благоприятно действие при респираторни проблеми

Една от най-търсените ползи за здравето, които тази билка има, е свързана с облекчаването на симптомите и спомагане за лечението на респираторни заболявания. Приема се, че растението може да овлажни дихателни пътища, като по този начин се намаляват значително дискомфортът и сухотата. В традиционната медицина се използва за лечение на гърлобол и бронхит, както и за облекчаване на пристъпите на астма и кашлица.

Има успокояващи и възстановяващи лигавицата свойства. Действа антибактериално и пази устната кухина от навлизане на патогенни микроорганизми, които причиняват респираторни заболявания.

Счита се, че увеличава производството на слюнка, което намалява усещането за сухота и раздразнение на гърлото. Оказва положително въздействие при главоболие, запушен нос и обща отпадналост.

Облекчава болезнена менструация

Подбелът е натурално средство за успокояване на менструалните болки и съпътстващите симптоми при менструация. Също така – влияе успокояващо на нервната система и намалява тревожността.

Успокоява кожни проблеми

Поради своите антисептични и противовъзпалителни свойства, билката се използва при кожни раздразнения, ухапвания от насекоми, както и други проблеми, като екземи и рани.

Действа благоприятно при чревни проблеми

Може да помогне при газове, болки, сърбеж и други неприятни симптоми, свързани със зачервяване и раздразнение в стомаха или червата.

Как може да се приема билката подбел?

Има няколко популярни начина, по които може да приемате тази билка:

  • чай – един от най-популярните начини за прием. За направа на запарката се използват сушените листа и цветовете на растението;

  • тинктура – екстрактът има концентрирано съдържание на полезната билка и се открива в течна форма. Може да си приготвите тинктура на водна или алкохолна основа, както и да се доверите на готовите продукти, предлагащи се във физическите и онлайн специализирани търговски обекти;

  • сок – ако разполагате със свежи листа от растението, може да ги приготвите в прясно изцеден сок, който да консумирате на няколко глътки или да добавите към смутито си;

  • хранителни добавки – поради своя широкоспектърен ефект, билката се предлага и под формата на добавки, предназначени както за подобряване на различни заболявания, като респираторни или хранителни смущения, така и за укрепване на имунитета и дори за отслабване. Най-често се среща под формата на таблетки, в концентрирано съдържание. Винаги преди прием прочетете указанията, дадени от производителя, но е добре и да се консултирайте с лекар. Не забравяйте да спазвате препоръчителните дози, за да избегнете противопоказания и странични ефекти.

Използва се и при външни проблеми, като се прилага локално след затопляне. Успокоява външни рани, раздразнения и възпаления.

Как се приготвя чай от подбел?

Пригответе сушени подбелови цветове и листа. За да приготвите запарката ще ви бъде необходима около 250 мл вода, която да загреете. След като кипне, прибавете водата към 1 супена лъжица от сушената смес и оставете да престои 10-15 минути. 

След отцеждане, чаят е готов за консумация.

Има ли противопоказания за прием на подбел?

Въпреки ползите, които има за здравето, използването на растението има и своите рискове. Счита се, че продължителният прием може да причини вреда на черния дроб.

Рядко, но се наблюдават се алергични реакции, съпътствани с подуване, задух, кожни раздразнения и екземи. 

Важно е да се има предвид, че растението може да има неблагоприятни взаимодействия с определени лекарства. Преди да започнете да го използвате, ако приемате каквито и да е лекарства, се консултирайте с вашия лекар. 

Препоръчително е бременните, кърмещите и децата да избягват употребата на подбел.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka