0
salicylic acid-greenlabox.bg

За какво се използва салициловата киселина?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Ако имате проблеми с кожата, трябва да помислите едновременно за външната и за вътрешната грижа, която прилагате. Помислете дали си набавяте достатъчно количество храни, богати на витамини и минерали, които да укрепват имунитета на целия организъм, включително и кожната бариера. А осъществявате ли качествена и редовна външна грижа за епидермиса?

В основата на здравата кожа с бляскав вид стои балансът между вътрешен и външен прием на подходящи продукти. В състава на повечето от тях присъства салициловата киселина. 

Какво трябва да знаете за нея и какви са ползите от прилагането ѝ?

Какво е салицилова киселина?

Това е органично съединение с много полезни свойства и широко приложение в различни области. Известна е със своята способност да прониква в кожните клетки и да предоставя широкоспектърна грижа. Принадлежи към групата на бета-хидрокси киселините. 

Салициловата киселина е мастноразтворима, като нейното свойство е да разтваря мастните и липидните вещества, което ѝ проправя път и в козметичната индустрия.

Може да се срещне в природата, като присъства с високо съдържание в някои растения, от които – лайка, сена, лилав дъб, сребърен дъб и други. 

Какво представляват бета-хидрокси киселините?

Това са органични активни съединения, които имат функционална група от хидроксил (-OH), свързана към втория атом от въглеродния атом във веригата. Този атом се нарича бета-въглероден атом, откъдето идва и терминът “бета-хидрокси”. 

Най-популярните, които се използват в козметиката, са салициловата и фитиновата.

Какво е действието на салициловата киселина върху кожата?

Неслучайно тя присъства активно в козметичната индустрия. Причините за участието на това органично съединение, от група бета-хидрокси, е широкият спектър на приложение и множеството положителни действия върху състоянието на епидермиса.

Ексфолира

Помага за ексфолиацията на повърхностния кожен слой, като премахва мъртвите клетки и стимулира регенерацията.

Предотвратява образуването на комедони и пъпки

Поради своите мастноразтворими свойства, съставката има антикомедогенно действие – може да проникне през порите, да премахне запушванията и да намали значително появата на черни точки.

Действа противовъзпалително

Има противовъзпалително действие, което я прави ефективна при борба с някои кожни проблеми, като псориазис и акне. Тя помага да се намали възпалението и зачервяването, което е характерно при суха или свръхчувствителна, нетолерантна кожа. 

Един от основните кожни проблеми е запушването на порите поради натрупването на мъртви клетки, мазнини и замърсявания. Салициловата съставка разтваря натрупаните излишни вещества в порите. Това им помага да се пречистят и да се предотврати образуването на акне и черни точки.

Регенерира клетките

Този ингредиент действа като ексфолиант, който помага за премахването на мъртвите клетки от повърхността на епидермиса. Това стимулира клетъчното обновяване и подпомага регенерацията на нови здрави клетки. 

Регулира производството на себум

Прекомерното производство на себум води до омазняване, вследствие на което може да се появи акне. 

Салициловата киселина регулира производството на мазнини в кожните клетки и помага да се постигне баланс. Това води до по-малко мазни блясъци, но и значително се намалява рискът от запушване на порите и проявяване на акнеични състояния.

Помага при пигментни петна и белези

Има избелващ ефект и помага при възпрепятстване на хиперпигментацията. Спомага за постигане на равномерен тен и намалява петната.

За какъв тип кожа е подходяща салициловата киселина? 

Среща се в козметиката, под формата на кремове, лосиони, почистващи тоници, емулсии и други. 

Подходяща е за почти всички типове кожа, което е и сред основните ѝ преимущества, водещи до активната ѝ употреба в тази индустрия.

Мазна

Смята се, че това органично съединение е изключително подходящо за употреба при мазна и склонна към омазняване кожа. 

Благодарение на полезните си свойства, тя отстранява мъртвите клетки, прониква дълбоко в порите, премахва замърсяванията и я почиства в дълбочина. Регулира себума, който епидермиса произвежда, като по този начин балансира омазняването.

Смесена

Комбинираният вид се характеризира с мазни и сухи участъци. Първите обхващат Т-зоната, включваща челото, брадичката, носа и междувеждието.

В този случай органичното съединение отново е подходящо, защото регулира омазняването на Т-зоната, намалява нежеланите мазни отблясъци, които се забелязват, като едновременно с това не действа изсушаващо на по-сухите места.

Акнеична

Действието на тази съставка е повече от благоприятно при акнеични прояви. 

Чрез дълбокото почистване и отпушване на порите, регулирането на количеството себум и противовъзпалителните свойства, гнойните пъпки, екземите и силно проявеното акне значително се успокояват и намаляват.

Суха и чувствителна кожа

Продуктът не е подходящ за директна употреба върху много суха или свръхчувствителна кожа с висока нетолерантност, защото може да предизвика допълнително изсушаване и раздразнение. 

Ако искате да използвате съединението заради неговите противовъзпалителни и успокояващи действия, се ориентирайте към продукт, който комбинира салициловата киселина с хидратиращи съставки.

Как се използва салициловата киселина?

Има няколко начина, по които може да се осъществи нейното приложение, от които:

  • локално – може да се прилага директно върху проблемни зони, като пъпки, акне или пигментни петна. Може да използвате продукти, като гелове, кремове или тинктури с такова съдържание;

  • като ежедневна грижа – освен при проблемни ситуации, може да я включите и към ежедневната си рутина, под формата на тоник за почистване на замърсено лице или гелове с такова действие;

  • пилинг – открива се в състава на много пилинги с ексфолиращо действие. Освен върху лицето, може да се прилага върху проблемни зони, при които се получава натрупване на мъртви клетки, като мазоли и други.

Без значение от начина, всяка козметика, включваща органичното съединение, спомага за поддържането на естествения блясък на лицето и тялото.

Как да разберете дали концентрацията е подходяща за вашата кожа?

Ако до този момент не сте използвали салицилова киселина или продукти с нейното съдържание, е добре да започнете с продукти с малка концентрация. Винаги четете описанието на козметиката, към която сте се насочили и следвайте инструкциите за прилагане.

Как се прави тест за поносимост?

Най-добрият начин е да нанесете част от продукта върху чувствителна зона – вътрешната страна на китката или бедрото. 

Поставете малко количество и изчакайте да видите дали ще се прояви нежелана реакция. При липса на такава – нанесете повторно и отново изчакайте.

Какви нежелани реакции може да се получат?

Счита се, че нанасянето на продукт с висока концентрация на съставката върху суха или много чувствителна кожа може да предизвика раздразнение и още по-голямо изсушаване. 

Друга възможна реакция е проява на чувствителност към слънцето.

За всеки случай, преди да използвате продукти на основата на салицилова киселина, най-добре се консултирайте с дерматолог.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka