0
bicarbonate of soda -- greenlabox.bg

За какво се използва сода бикарбонат?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Ако сте активни в кулинарията, независимо дали в професионални или домашни условия, няма как да не сте чували за натриев бикарбонат, известен още като сода за хляб. 

Освен за прибавянето на тази съставка за приготвяне на смеси за сладкиши, хляб и други печива, има много други полезни свойства, от които може да се възползвате за подобряване на здравословното си състояние. 

Какво още трябва да знаем за познатата хлебна съставка – сода бикарбонат?

Какво представлява сода бикарбонат?

Това е химическо съединение с формулата NaHCO3. Представлява бял прах, който намира приложение в различни области, включително готварство, почистване, лекарствени продукти и козметика.

Содата бикарбонат има няколко наименования в зависимост от региона и употребата:

  • сода бикарбонат – това е основното наименование, използвано в повечето страни и области, както и в България;

  • бакпулвер – използва се в кулинарията. Бакпулверът е смес от NaHCO3 и киселина. Целта от употребата на тази смес е да се постигне по-добър ефект на набухване на тестото;

  • натриев бикарбонат – това е научното наименование на съединението и се употребява по-често в химическите и научните среди.

Основното различие между трите вида е свързано с чистота и големината на частиците. Разновидността, предназначена за употреба в кулинарията или в домашни условия, е фино смляна и по-чиста, докато при приложение в промишлената и химическата област може да се използват и по-едри форми. Има алкален вкус. 

При смесването на NaHCO3 с киселина, съединението променя своето pH, което е едно от най-чудноватите му свойства.

Кои са ползите от сода бикарбонат?

Ползите от сода бикарбонат далеч не свършват с набухването на хлебни и сладкарски изделия. Този фин бял прах има множество полезни свойства, които да повлияят благоприятно върху организма. 

Ползи за организма

Определяна от някои хора като натурален антибиотик или панацея, содата бикарбонат има широкоспектърно приложение и ефективно действие при редица състояния.

Алкализиращо действие

Когато влезе в контакт с киселините, тя реагира и произвежда вода и въглероден диоксид, което помага за намаляване на киселинността. В резултат на това се получава нормализиране на pH в организма, което е важна задача, възпрепятстваща развитието на патогенни микроорганизми. 

Балансираното pH има влияние както на кръвта, така и на урината. То спомага на тези системи да функционират по-добре.

При афти

Антибактериалните свойства, с които химическото съединение разполага, го правят подходящо средство за премахване на афти. Най-често се прилага чрез директно намазване на афтата.

Успокояващо действие при киселини

Отново поради свойството му да променя алкалната среда, това е едно от най-предпочитаните и ефективни натурални средства за регулиране на стомашния дискомфорт и премахване на киселините. 

Преминавайки през храносмилателната система и достигайки до стомаха, където киселинността е увеличена, тя се балансира и значително намалява.

Облекчава възпаленото гърло

Поради комбинацията от свойства, от който антисептично, антибактериално и противовъзпалително, се смята, че гаргарата с тази съставка е ефективно средство за лечение на болно гърло.

Отпушва носа

Приема се, че промивките с тази съставка, разтворена във вода, може да помогнат на отока на носната лигавица да се намали, както и да се овладее инфекцията. 

Успокоява сърбежа при ухапвания от насекоми

Локалното приложение, под формата на паста, може да облекчи сърбежа, да намали зачервяването и дори да помогне за по-бързото възстановяване.

Избелва зъбите и освежава дъха

Въздейства върху устната кухина, като намалява плаката. Химическото съединение разполага и с абразивни функции, които помагат за избелването на зъбите.

Благоприятно действие при спортисти

Приема се, че укрепва имунитета, подобрява издръжливостта и помага на мускулите да произвеждат млечна киселина по време на тренировка, което води до растеж.

Подпомага работата на черния дроб

Чрез своите алкализиращи свойства, содата помага на чернодробната функция.

Предотвратява уринарни инфекции

Консумацията на тази съставка води до унищожаване на бактерии. Повлиява кандида, гъбички и дори състояния като розацея. Счита се за ефективно средство срещу стрептококови инфекции. Те често засягат тялото, особено при имунен спад, но са и трудни за лечение.

Ползи в домакинството

Освен за вашето лично здраве, содата бикарбонат може да ви помогне още и в домакинството, като натурално почистващо средство.

Почистване на кухнята

Служи за премахване на замърсявания и разяждане на мазнини. Често се използва за почистване на кухненски плотове и фурни. Подходящо е дори за ефективно премахване на замърсяванията от посудата. 

Почистване на банята

Може да се използва в комбинация с вода за почистване на мивката, плочките, сифоните и тоалетната чиния. Позволява да се употребява и при почистване на ваната и душ кабината.

Почистване на плодове и зеленчуци

Тази съставка е ефективно средство за премахване на пестицидите и замърсяванията от вашите плодове и зеленчуци.

Отстранява петна

Прониква в дълбочина в замърсяванията и ги разяжда, включително действа и при мазни петна.

Абсорбира миризми

Хладилникът абсорбира неприятните миризми от застоялата храна. Чрез химическото съединение може да почистите и да премахнете смесицата от аромати.

Как се съхранява?

За целта използвайте сухо място, лишено от достъп на деца и влага. Най-подходящо е да се съхранява в оригиналната опаковка или в кутия с капак.

За какво да внимаваме при употреба на сода бикарбонат?

Въпреки че тази фина бяла прах с кристално съдържание е полезна за здравето и домакинството, бъдете внимателни. Ако я използвате за пиене, трябва винаги да комбинирате с малко количество вода.

В случай че ще я прилагате за избелване на зъбите, не прекалявайте с обработката, защото може да предизвика повишена чувствителност.

При почистване на посуда, фурна и други домакински уреди, внимавайте да не премахнете защитното покритие, с което повечето съвременни кухненски принадлежности разполагат.

Содата бикарбонат е универсално средство, което може да бъде полезно в най-различни области, както и в ежедневието.Въпреки това – трябва да се внимава с употребата му, тъй като при неправилно приложение води до отрицателен ефект.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka