През последните години назрява тенденцията да добавяме в менюто си листни растения, особено с настъпването на по-топлите дни. Все по-често зимнините биват заменени от свежи и пресни зелени салати, които имат много ползи за организма и обогатяват здравословното хранене. Едно от най-често ползваните растения е левурдата, чийто цъфтеж е между април и юни месец.
Научете повече за ползите, свойствата и особеностите на растението.
Какво е левурда?
Това е многогодишно тревисто растение, което се характеризира със своите лековити свойства и уникален външен вид. Характеризира се с голяма листна розетка, която расте от корена. Листата му са широки и имат зелен цвят, а на ръбовете са нарязани на нежни сегменти. Цветовете на левурдата са малки и бели. Плодовете му също имат малък размер и съдържат семена. Левурдът е известен с многото си имена, като едни от най-популярните са Мечи лук, Див чесън, Чремош, Зилиниче.
То е богат източник на витамин А, B и C, както и на много минерали – магнезий, калций, фосфор, желязо и други.
Има няколко растителни видове, с които левурдата може да се обърка, поради подобните им външни характеристики. Едно от тях е Гръбнакът, който също има голяма листна розетка и бели цветове. А листата им, които се използват в кулинарията, са много сходни с тези на отровната Момина сълза.
Кои са полезните свойства на левурдата?
Тази билка има множество ползи за организма, които я класифицират като лечебна. Ето основните 5 от тях:
-
Укрепва отслабената имунна система
Благодарение на своите антиоксидантни свойства, организмът успешно се бори със свободните радикали, които причиняват увреждане на клетъчно ниво. Приемът на левурда води до антиоксидантна грижа, благоприятстваща и подкрепяща имунната система. Освен това, билката има и антибактериални свойства, които укрепват естествената имунна защита и помагат на тялото да пребори болестотворните микроорганизми. -
Подпомага понижаването на високото кръвно
Счита се, че редовният прием на растението води до разширяване на кръвоносните съдове, по-добро кръвообращение и регулиране на кръвното налягане. Помага също и за нормализиране нивата на холестерола. -
Облекчава стомашни и чревни проблеми
Естествените ензими, които се съдържат в левурдата, помагат по-лесната преработка на храната и намаляват дискомфорта и симптомите като подуване, трудно храносмилане, газове и други. -
Действа пречистващо
Антиоксидантните свойства имат роля в процеса на пречистване на организма. Освен да се бори със свободните радикали, левурдата помага за пречистване на кръвта от вредни токсини, които от своя страна подпомагат и процеса по редуциране на теглото и мазнините. -
Помага при безсъние
Активните съставки в растението спомагат за успокояването на нервната система и по-лесното заспиване. Също така намалява тревожността, която често се смята за инициатор на безсънието. Регулира циркадния ритъм и подобрява съня.
Освен това, тази билка е известна със своите седативни свойства, които може да ви помогнат при силна напрегнатост и проблеми с нервната система.
Как се консумира?
Хубавото на консумацията на това растение, е че има възможност за разнообразен прием. По този начин, може да прецените кой е най-удобен и приятен за вас.
Основните възможности за консумация, са:
-
чай – приготвянето на чай от тази билка е сред най-широко разпространените начини за нейния прием. За да приготвите чай от растението, поставете сушени листа или цветове в чаша с гореща вода и оставете да кисне за около 5-10 минути. След това може да отцедите чая и да го консумирате. Напитката има успокояващ ефект и може да помогне за регулиране на съня и намаляване на безсънието;
-
чрез храната – може да бъде добавена като съставка в различни ястия. Свежите листа и стъбла на растението имат лек аромат, подобен на чесън и се използват като подправка. Може да нарежете листата и стъблата и да ги добавите към своята сезонна салата, в комбинация с рукола, маруля, бейби спанак и други зеленолистни. Използва се още в супи или сосове. Освен че ще придаде свежест и аромат на ястието, но също така ще ви достави и полезни за здравето вещества;
-
сок или смути – ако предпочитате, може да прибавите билката като съставка във вашето смути или свежо изцеден сок. Добавете няколко листа или стъбла от растението и ги блендирайте;
-
тинктура – представлява концентриран екстракт от билката, който най-често е на алкохолна основа, която позволява качествения извлек на полезните вещества. За целта ще ви бъдат необходими сушени листа или цветове, които да комбинирате с алкохол с високо спиртно съдържание. Спиртният извлек е много популярен при проблеми с храносмилането. Течността трябва да се остави на съхранение на сухо и недостъпно за деца място;
-
хранителна добавка – когато не може да си набавите нужното количество чрез храната или нямате на разположение пресни или сушени листа и цветове, може да се доверите на прием на хранителни добавки с левурда. Те се предлагат достъпно на българския пазар и може да бъдат открити в специализираните онлайн и физически магазини. Най-често са под формата на капсули.
Винаги преди прием на хранителни добавки осъществете консултация с лекуващ лекар, особено при прием от деца. Педиатърът или фитотерапевтът ще ви даде необходимата информация, както и ще ви информира с противопоказанията.
Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!