0
sezonno hranene recepti greenlabox.bg

DIY 3 здравословни рецепти със сезонни продукти 

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Макар и настроението ни вече да е пролетно, менюто ни остава все още в зимното си вдъхновение. Много скоро масите ни ще бъдат обагрени от ярките цветове на зеленолистните, носещи едно специално настроение всяка година – на свежест, прераждане и ново начало. До тогава сме ви приготвили няколко страхотни и здравословни рецепти, с които да изпратите студените месеци, защото уютът на топлата храна много скоро ще се измести от студени напитки и нужда от прохлада.   

Защо е важно да се храним сезонно?  

Преди да преминем към апетитната част на тази статия и всички здравословни рецепти, трябва да ви убедим защо е важно да следвате сезонното хранене, а не поредната популярна диета, каквато ще откриете във всеки ъгъл на интернет. Мястото, където сме родени е от изключително значение за това каква храна е добре за нас да приемаме. Телата ни имат памет и носят със себе си ценна информация, която ние трябва да захраним. Разбира се, че човек роден на севера, не може да се храни с паста всеки ден без да му проличи визуално, но когато отидете в Южна Италия ще видите че населението не страда от затлъстяване. Обратното – някой, който живее на топло не може да се храни с толкова много мазнини, каквото е менюто във Финландия. Ние сме благословени с 4 сезона и всеки един от тях влияе различно на телата ни, а за да се чувстваме добре, трябва да следваме тази цикличност, а не да вървим срещу нея. 

Здравословни рецепти

Здравословна рецепта 1 – Крем супа от цвекло 

cveklo krem supa greenlabox.bg

Свикнали сме да ядем цвеклото под формата на салата, но в края на сезона му, ще ви предложим една различно, но много красива и здравословна рецепта. Тази крем супа е божествено вкусна и пълна с полезни хранителни вещества. Тя е и достатъчно засищаща, за да може да поднесете и като основно ястие.  Съставки: 

  • 2 с.л. зехтин 
  • 1 глава лук 
  • 3 скилидки чесън, смлени 
  • 1 с.л. пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 3 големи глави цвекло, обелени и нарязани на кубчета 
  • 1 среден пащърнак, обелен и нарязан на кубчета (приблизително 1 чаша) 
  • 4 чаши зеленчуков бульон  (може да добавите повече, ако обичате своята крем супа по-течна) 

Гарнитура 

  • кокосова сметана или кисело мляко 
  • магданоз 
  • семена от черен сусам 
  • смлян черен пипер 

Начин на приготвяне 

Загрейте маслото от авокадо в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и гответе 3-4 минути, докато омекне. Добавете чесъна, джинджифила, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути, докато се усетите приятния аромат. Добавете кубчетата цвекло, пащърнака и зеленчуковия бульон едновременно. Увеличете котлона до висока степен и оставете да заври.  

След това намалете котлона до минимум, покрийте съда и оставете да къкри за 25-30 минути или докато цвеклото омекне на вилицата. Използвайте черпак, за да прехвърлите супата в блендер. Блендирайте за една минута или докато стане кремообразна. Ако нямате блендер, може да използвате пасатор, според спецификата на самата техника.  

При сервиране, гарнирайте супата с млечната/кокосовата гарнитура и украсете с различни форми отгоре.  

Здравословна рецепта 2 – Бавно печено дърпано свинско 

drpano svinsko greenlabox.bg

Много скоро няма да искате да оставяте печката пусната по цял ден, защото топлите дни наближават. Възползвайте се от това и направете най-вълшебното дърпано свинско. То е сочно, крехко и носещо аромата на перфектната комбинация от подправки. Честно казано, това е от любимите ни здравословни рецепти, защото само нагласяш всичко и след това забравяш, че има нещо във фурната за осем часа. 

Съставки 

  • 1 кг. свинска плешка 
  • 2 с.л. червен пипер 
  • 1 ч.л. риган 
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. черен пипер 
  • ½ ч.л. кимион 
  • 1 глава жълт лук 
  • 4 скилидки чесън 
  • 1 ч.ч. барбекю сос 
  • 1 кен ябълков сайдер 

Начин на приготвяне 

Поставете в дъното на дълбок съд дебели шайби лук. След това смесете барбекю соса с всички подправки и намажете обилно плешката. Оставете да се маринова за една вечер, но ако нямате това време, може и директно да я сложете да се пече. Преди да поставите във фурната, излейте кен ябълков сайдер, за да покрие месото. След това печете под капак за 8 часа на 140° С. Накъсайте месото с вилица и сервирайте с желаната гарнитура.  

3. Тиквени палачинки 

tikveni palachinki greenlabox.bg

Кой не обича палачинки? Ако питате някое дете, то ще ви каже, че може да ги яде за закуска, обяд и вечеря – всеки ден! Днешната здравословна рецепта за палачинки е вдъхновена от тиквата, която все още може да откриете в магазините, затова ви препоръчваме да се насладите на рецепти с нея за последно преди пролетта.

Съставки: 

  • 1 ½ чаши мляко 
  • 1 чаша пюре от тиква 
  • 1 голямо яйце 
  • 2 с.л. растително масло 
  • 2 с.л. оцет 
  • 2 ч.ч. брашно 
  • 3 с.л. кафява захар 
  • 2 ч.л. бакпулвер 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат 
  • 1 ч.л. смлян бахар 
  • 1 ч.л. смляна канела 
  • ½ ч.л. смлян джинджифил 
  • ½ ч.л. сол  

Начин на приготвяне 

Разбъркайте в една купа млякото, тиквата, яйцето, олиото и оцета, докато се смесят добре. 

В отделна купа разбийте брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата, бахара, канелата, джинджифила и солта. Добавете към тиквената смес бавно, като разбивате с телена бъркалка или миксер. 

Загрейте на средно висока температура тиган и го намазнете. Изсипете 3-4 супени лъжици тесто за всяка палачинка и леко изравнете лъжица. Гответе, докато се появят малки мехурчета (около 2 минути). Обърнете и гответе до златисто кафяво. Повторете с останалата смес и сервирайте като ароматен десерт или вкусна закуска. 

Това са нашите ароматни предложения за цветна и вкусна маса през март. Напишете ни в коментар кои са вашите любими ястия в този сезон!  

Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ

Получавай персонализирани оферти?

Позволи на нотификаците да получават ъпдейт за количкати ти и кой знае можеш да получиш супер кодове за отстъпки...

Maybe later