Целина – първоначално е била използвана като лекарство и след това като храна.
Ползите от целина са резултат от изключително богатото съдържание на активни съставки – витамини А, С и група В (В6, В1 и В2), микроелементи – калий, молибден, магнезий, фосфор, силиций, цинк, калций, кумарини (сезелин) , мицелин, апибрин, клетерин), фуранокумарини (включително бертен), флавоноиди (апигенин, апин), фенолни съединения, холин, β-каротин и фолиева киселина.
Екстрактът от този зеленчук има широко фармакологично приложение – подпомага контрола на метаболизма, стимулира централната нервна система, има диуретично и антисептично действие и благоприятно въздейства върху стомашно-чревния тракт и високото кръвно налягане.
Целина съдържа уникално съединение – 3-n-бутилфталид (BuPh), което има благоприятен ефект върху холестерола – намаляване на серумния общ холестерол (TC), концентрациите на липопротеините с ниска плътност (LDL-C) и триглицеридите (TG).