0
the hawthorn fruit-greenlabox.bg

За какво се използва плодът глог?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Природата представя необятни възможности за хората, от които само трябва да се възползват. Често решението за множество проблеми се състои именно в натуралните богатства.

Съществуват много растения с широк спектър на приложение, но действието им не е толкова популярно. Сред тях е и глогът. Чували ли сте за него? Ако да, най-вероятно знаете колко ценен природен дар е.

Какво представлява плодът глог?

Глогът е растение от семейство Розови, което се отглежда като храст или дърво. Полезните му свойства се откриват във всички части. За лечение се използват цветовете, корените и листата. Въпреки това, плодът остава най-предпочитан и с най-широкоспектърно действие. Защо това е така?

Във всяка част на растението от семейство Розови се откриват полезни вещества, но най-концентрирано е съдържанието им именно в плодовете. Освен богат източник на антиоксиданти, глогът съчетава в себе си множество витамини – А, Е, бета-каротин, C, K, микроелементи и минерали, като цинк, желязо, калий, калций, магнезий, както и много други незаменими за човешкия организъм елементи, като фибри, органични киселини, пектини.

Богатото си антиоксидантно съдържание получава от Витамин C, флавоноиди и проантоцианидни съединения.

За какво е полезен плодът глог?

Както вече споменахме, плодовете на това растенията могат да бъдат приети като суплементи, защото са концентриран източник на много полезни за организма вещества и миркоелементи.

Билката е позната със следните си полезния си ефект върху организма:

За сърдечно-съдовата система

Плодовете на растението глог са познати с ползите си за сърдечно-съдовата система. В състава му има много активни съединения, които повлияват благоприятно кръвоносните съдове, сърдечния ритъм и регулиране на високото кръвно налягане.

Олеановата киселина, която се открива в съдържанието на билката, спомага при поддържането на капилярите в еластична форма, регулира кръвообращението и повлиява благоприятно сърцето.

Проантоцианидините съединения, известни с мощното си антиоксидантно действие, са много полезни за сърдечно-съдовата система. Проантоцианидин разширява коронарните съдове, в следствие на което се подобрява и кръвооросяването, транспортирането на хранителни вещества и кислород, както и циркулацията на кръвта. Повлиява сърдечния мускул положително, защото го насища с по-голямо количество кислород.

При атеросклероза

Хроничното заболяване, наречено атеросклероза, което има прогресиращ характер, засяга артериите и по-специално техния вътрешен слой. Според проучвания, плодовете на растението повлияват положително атеросклеротичните плаки, както и служат за превенция срещу заболяването. Това отново се дължи на богатото антиоксидантно състояние на билката и възможността да изчиства натрупаните шлаки, непотребни вещества и токсини от тялото.

За понижаване на холестерола

Под влиянието на мощните антиоксиданти, които прочистват тялото от токсините, както и контрола върху циркулацията на кръвта, глогът повлиява и върху регулирането на лошия холестерол.

При безсъние

Приложението на растението при безсъние и безпокойство е широко разпространено. Причините за този факт, е че билката има успокояващо действие и намалява тревожността. Помага на организма да се отпусне и по-лесно да навлезе във фаза на заспиване. Ще го откриете в съдържанието на много билкови сиропи и лекарства за успокоение на нервната система.

Други ползи

Освен посочените ползи от приема, помага още за укрепването на имунната система, поради високото антиоксидантно съдържание. Има противовъзпалително, антигъбично и антибактериално действие. Счита се като добър помощник за жените при преминаването на деликатния период на менопаузата, защото успокоява неприятните симптоми и дискомфорта.

Използват се и в козметичната индустрия,  защото се смята, че екстрактът от тях влияе върху забавяне на стареенето на кожата, има подхранващо и тонизиращо действие.

Как можем да приемаме глог?

Начините за прием на лековитата билка са много. Плодовете могат да се приемат под формата на:

  • хранителни добавки – често се среща под формата на хранителни добавки за сърце и успокоение на нервната система, като сиропи и таблетки. Ще го откриете в комбинация с мента и валериан, които също са познати със своите успокояващи свойства;

  • чай – приготвянето на чай от билката е често срещан начин да наситите организма си с полезните вещества, които се извличат от нея;

  • храна – нека не забравяме, че все пак тази чудотворна билка, служи и като храна. Често срещана практика е приготвяне на зимнина, под формата на конфитюри и сладка, съдържащи лечебната съставка;

  • инфузия – представлява разтвор от плодовете, които се заливат с гореща вода. Може да се направи и чрез смилане на глога и запарването му с вода за определен период от време. Най-подходящо е напитката да престои поне 6 часа.

Може да го приемате и в натурален вид. Плодовете имат сладко-кисел вкус, който е ненатрапчив и приятен. Времето, в което може да консумирате този полезен източник на витамини и минерали, е есента. Ако желаете, може да си направите прясно изцеден сок от глог и да се радвате на тонизираща и освежаваща напитка с приятен и балансиран вкус.

Как да приготвим чай от глог?

Има различни рецепти за приготвяне на чай от билката, като в направата му най-често участват още листата и цветовете. Те могат да бъдат както пресни, така и в изсушен вид.

Приблизителното количество от билката, което трябва да използвате, за направата на една доза чай, са две супени лъжици, които трябва да бъдат добавени към вряща вода. Съставките трябва да врят заедно за поне 15 минути, като така се извличат всички полезни вещества.

След отцеждането на течността, може да овкусите с лъжица мед или бучка захар.

За какво да внимаваме при консумация на глог?

Въпреки полезните свойства, има и противопоказания за употребата на глог. Не консумирайте плодовете със семената, защото те са богат източник на цианид, наречен амигдалин. При преминаването му през храносмилателната система се трансформира в токсично вещество, което може да бъде смъртоносно в големи количества.

Освен това, по време на бременност и кърмене, трябва да бъдете внимателни с билката и винаги да се съветвате със специалист преди да предприемете употребата ѝ.

Ако приемате лекарствени продукти за понижаване на кръвното налягане, не е препоръчително да консумирате билката, защото и неговите свойства са именно такива. Това може да доведе до внезапна хипотония.

Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ

Получавай персонализирани оферти?

Позволи на нотификаците да получават ъпдейт за количкати ти и кой знае можеш да получиш супер кодове за отстъпки...

Maybe later