0
cinnamon-greenlabox.bg

3 ползи от канелата и как да я приемаме

Време за четне: 3 минути

Съдържание:


Българската традиционна кухня включва използването на различни подправки, сред които обаче има и такива, даващи положителен ефект върху здравето. Сред тях е канелата, известна като подправка за десерти и топли напитки.

Какво трябва да знаем за канелата?

Канелата има характерен вкус с лека лютивост, както и неповторим аромат, който не би могъл да се обърка. Освен вкусови и ароматни качества, тази подправка има и богат състав от вещества, полезни за организма. Съдържа голямо количество антиоксиданти, които помагат за прочистване на тялото от токсините. Тя е и източник на незаменими и жизненоважни минерали и микроелементи за всеки организъм, като желязо, калций и фибри. Открива се още голямо количество витамини от групата B, A, K, C, E.

Като един от най-ценните градивни елементи на подправката, се откроява цинамалдехид, който има много ползи за здравето.

Какви са ползите от канелата?

Както споменахме, канелата е богат антиоксидантен източник, както и съдържа множество микроелементи и минерали, необходими за правилното функциониране на организма. Съединението цинамалдехид се определя като разковничето за полезното действие на подправката. Тя помага при редица състояния.

Регулира нивата на кръвната захар

Според проучвания, ежедневната консумация на канела води до трайно понижаване на високата кръвна захар, което прави подправката подходящо средство за регулирането на глюкозата при диабет тип 2. Подобрява и състоянието на липидите, които отново повлияват върху кръвната захар.

Друго положително свойство, известно въз основа проведени проучвания, консумацията ѝ ограничава възможността за рязко повишаване на глюкозата, което е съпроводено с дискомфорт, изтръпване, замъглено виждане, затрудена концентрация.

Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

Счита се, че нейният прием действа с натрупване. Има свойство да подпомогне понижаването на стойностите на лошия холестерол, познат като LDL, както и на стойностите на триглицеридите. Това намалява рисковете от сърдечно-съдови проблеми, регулира кръвното налягане и подобрява състоянието на сърцето. Отлично домашно средство при хипертония, предлагано от множество специалисти, които насърчават към алтернативната медицина.

Ускорява метаболизма

Поради антиоксидантното си съдържание, канелата се смята за помощник за ускоряване на метаболизма. Антиоксидантите са известни със способността да изхвърлят токсините и шлаките, намиращи се в тялото, чрез което се постига именно търсения ефект. Като допълнение, антиоксидантното съдържание и редовният ѝ прием водят до понижаване нивата на стрес в организма. По този начин, се наблюдава спад и в производството на кортизол, който възпрепятства отслабването.

Регулирането на кръвната захар има отношение и в процеса на отслабване. Чрез цинолина, който извършва тази регулация, панкреаса успява ефективно да произвежда необходимото ниво на инсулин. Именно този баланс действа ползотворно върху контрола на телесното тегло и свалянето на килограми.

Други ползи

Смята се, че канелата има антисептични и противовъзпалителни свойства, което прави подправката приложима при кашлица и болки в гърлото. Смята се, че добавянето ѝ към пчелен мед е много повече от вкусна комбинация, използвана за овкусяване на чай и десерти. Много народни рецепти включват тези две суперхрани за създаването на ефективно домашно лекарство срещу кашлица и за подсилване на имунитета.

Как можем да приемаме канела?

Приемът на канела може да се извърши основно по два начина:

  • с храната – това е най-известният и приятен начин за прием на тази подправка. Може да я включите в своите рецепти за готвене, приготвяне на топли напитки, като мляко с мед и канела, както и в десерти. Смята се, че при перорален прием и преминаване през храносмилателната система, повлиява положително и стомашно-чревния тракт. Може да бъде използвана в прахообразно състояние или в необработен вид;

  • хранителни добавки – цейлонската разновидност много често може да бъде открита под формата на хранителна добавка, съдържаща се в капсули. Откриват се достъпно в онлайн аптеки и магазини, както и във физически обекти.Екстрактът от чудовитата подправка се комбинира с други компоненти, като минерали, или билки.

Ако искате да превърнете подправката като част от ежедневното ви меню или диета, може да я поръсвате върху различни сладкиши и печива. Комбинира се отлично с месо, както и с напитки, като мляко с какао и кафе в различните му разновидности. Известна рецепта за ефективно понижаване на кръвното налягане се състои от смесване на канела с кисело мляко.

За какво да внимаваме при прием на канела?

Подправката е полезна за редица проблемни състояния, но въпреки натуралния ѝ състав, трябва да бъде консумирана с повишено внимание. Препоръчително е при решение за редовен прием под формата на хранителни добавки да се консултирате с вашия лекуващ лекар или специалист.

Не бива да превишавате препоръчителната доза, посочена от производителите на хранителни добавки, включващи тази съставка. Причината е кумаринът, който се открива в съдържанието ѝ. Той представлява химическо съединение, което има неблагоприятен ефект върху организма при прием в прекомерни количества. Може да предизвика чернодробни проблеми, както и да бъде предпоставка за развитието на левкемия. Препоръчително е да консумирате само цейлонска канела, защото в него съдържанието на кумарин е минимално.

Бъдете внимателни с приема на тази подправка, ако имате чернодробно заболяване или ниска кръвна захар, защото това би могло да предизвика усложнения и негативни резултати.

Въпреки толерантната си структура, този натурален продукт има противопоказания. Може да предизвика алергични реакции и свръхчувствителност при някои хора – подуване на езика, сърбеж, раздразнение на венците, поява на бели петна и замаяност. Ако сте наясно, че притежавате склонност към такава алергия или при консумация на храни с канела сте изпитали дискомфорт, е препоръчително да се въздържате от прием, защото той може да бъде вреден за вас.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka