0
urea-greenlabox.bg

Защо уреята се използва в козметиката?

Време за четне: 2 минути

Съдържание:

За да изглеждате добре, трябва да обърнете внимание на състоянието на кожата си – както вътрешно, така и външно. Освен за блясъка и здравината на епидермиса, чрез прием на витамини, минерали и колаген, трябва да се полагат и външни грижи. Добре е да се осъществява качествено почистване в дълбочина, да се ексфолира и хидратира.

Едно от веществата, които се откриват и в човешкия организъм, може да ви помогне в тези три основни стъпки. Това е уреята. Какви са благоприятните ѝ ефекти и по какъв начин се прилага в козметиката, прочетете по-надолу.

Какво е урея?

Това е съединение, което има ключова роля в екскреторната система на животните и човека. Тя е основен метаболит, във формата на неорганично вещество. Образува се в черния дроб, при разграждането на протеините и други аминокиселини. 

Уреята е една от ключовите активни съставки, използвани в козметиката. Играе ролята на хидратиращ агент, поддържащ влагата в кожата, чрез което се подобрява нейната текстура.

Какво е карбамид?

Карбамидът е научното наименование на уреята. Той е органично съединение, което се състои от азот и водород. Получава се при белтъчната обмяна. 

Намира приложение както в селскостопанската и земеделската промишленост, така и в козметиката. Там се използва синтетичен карбамид, който подобрява състоянието на епидермиса и се смята, че има противовъзпалително и успокояващо действие.

Какви са полезните свойства на уреята?

Уреята е съставка, която активно се използва в козметиката. Ето какви са полезните ѝ свойства върху епидермиса:

  1. Хидратиращ ефект

Известна е със своя силно хидратиращ ефект. Тя притежава способността да задържа влагата, като формира защитен филм върху повърхността на епидермиса. Това помага за дълбокото овлажняване и предотвратява дехидратацията, като прави кожата копринено гладка.

  1. Ексфолиращ ефект

Има ексфолиращо свойство. Помага да се отстранят мъртвите клетки и наслоенията, като прави кожната повърхност освежена. Това стимулира обновяването ѝ, подобрява еластичността и ускорява регенерацията на клетките.

  1. Спомага за лечение на сухота

Благодарение на своя дълбок и дълготраен хидратиращи ефект, тя е ефективна при лечението на суха и сърбяща кожа. Успокояващото ѝ действие се дължи на свойството ѝ да предотвратява образуването на сухи и груби петна.

  1. Подпомага лечението на кожни проблеми

Има и антибактериално действие, което я прави подходяща за лечение на кожни проблеми, като акне, екзема или псориазис. Помага за балансиране на микробната флора и намалява риска от инфекции.

В подходящата концентрация, тази съставка може да повлияе благоприятно върху епидермиса, да спомогне за по-бързото възстановяване, както и да повиши естествената кожна бариера, която предпазва от проникване на микроорганизми.

В какви козметични продукти се използва уреята?

Прилага се в широк набор от изделия за грижа, в обхвата на козметиката. Ще я откриете в следните видове продукти:

  • кремове и лосиони за лице и тяло – служи като интензивна хидратираща съставка, която запазва влагата в кожата и я поддържа бляскава, мека и гладка, без сухи участъци;

  • кремове за ръце и нокти – от прекомерното използване на препарати и сапуни, дланите и областта на ноктите често страдат от сухота. Тази съставка поддържа нужното ниво на хидратация, премахва сухотата и успокоява раздразненията;

  • кремове и пилинги за крака – уреята присъства като основен активен компонент в голяма част от продуктите за професионална козметика. Това се дължи на ползите, произтичащи от овлажняващия и ексфолиращия ѝ ефект. Намира широко приложение в продукти за пети и груби участъци;

  • грижа за косата – включва се в състава на шампоани, балсами и маски, особено в такива за увредена и суха коса. Възстановява естествената влага и поддържа блясъка.

Благодарение на своите положителни свойства, този елемент се среща в голяма част от козметиката, създадена в грижа за кожата, косата и ноктите.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka