0
Chamomile-greenlabox.bg

Лайка: 5 ползи за организма

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Има някои растения, като лайката, които имат приятни вкусови характеристики и едновременно с това са полезни за организма. Билката е позната още като камомила, лайкучка, еньово цвете, рамон и други. Благоприятните и лечебните свойства, които притежава, правят растението една от най-приложимите натурални съставки в едно домакинство и народната медицина. Но какво трябва да знаете за лайката?

Кои са полезните съставки на лайката?

Лайката е едногодишно растение, чийто цъфтеж обхваща цели три сезона – от ранна пролет, през лятото, до есента. Може да се открие в дворове, градини, ниви, в крайпътни полета. За най-ценните части на билката, които подлежат на ръчно бране, се приемат цветните главички.

Съставът на билката е богат, откъдето произтича и лечебното ѝ действие. Открива се съдържание на етерично масло, вариращо между 0.5 и 1.5 %. Именно тази съставка придава на растението емблематичния му аромат, който е разпознаваем от всеки.

Откриват се полезни вещества за организма, като флаваноиди, които са познати със своето действие като антиоксидант. Съдържат се още кумарини, като херниарин и умбелиферон, които имат широкоспектърно въздействие върху организма. Те влияят върху пигментацията на кожата, притежават диуретични и спазмолитични свойства.

Има участие на хлорогенова киселина, позната помощно средство при отслабване и влияе върху метаболизма.

Витамините от групата B, включени в състава на билката, като B1 и B3, действат положително върху метаболитни нарушения, както и при храносмилателни проблеми. Помагат още за успокоение на нервната система. Открива се и още един мощен антиоксидант, а именно Витамин C. Има още полизахариди и танин.

Какви са ползите от лайката?

Неслучайно лайката е широко приложима и известна в народната медицина. Причините се коренят в ползите, които билката притежава. Освен спазмолитично и диуретично, се наблюдава още и противовъзпалително. 

  1. Има успокояващо действие

Лайката благоприятства състоянието на нервната система и повлиява безсънието. Благодарение на съдържанието на Витамин B1 и апигенин, се насърчава чувството за сънливост. То се провокира от сигналите, които мозъкът изпраща към тялото, под влиянието на веществата. Намалява чувството за тревожност.

  1. Подпомага функцията на сърцето

Съединенията, познати като флаваноиди, които се откриват като съставна част на билката, се свързват с подпомагане работата на сърдечно-съдовата система.. Приемът на растението благоприятства нормализирането на кръвната захар. Това се дължи на антиоксидантните свойства, които притежава. Повлиява нивото на глюкозата в кръвта, като едновременно с това регулира чернодробния гликоген и подобрява липидния профил. Именно тези действия на лайката, я правят подходящ помощник при превенция от заболяването диабет. Понижава още лошия холестерол, както и регулира нивата на триглицеридите в кръвта.

  1. Облекчава стомашни проблеми

Влияе на храносмилането и овладява симптомите на хранителни смущения, отразяващи се неблагоприятно върху стомашно-чревния тракт и общото здравословно състояние – гадене, повръщане, спазми, диария. Има положително действие при гастрити и язви. Това се дължи на противовъзпалителните и спазмолитичните си свойства. Действа антимикробно и по този начин спомага за поддържането на Микробиома.
Лайката е народно средство, за което се смята, че спира растежа и развитието на бактерията хеликобактер, която е сред най-неблагоприятните за чревната флора и стомаха.

  1. Облекчава симптомите на настинка и грип

Много често се препоръчва при отпадналост, грипни състояния или настинки. Но защо? Именно поради своите антиоксидантни свойства, които помагат за изхвърлянето на токсините от тялото. Счита се, че помага още при възпаления на горно-дихателните пътища и успокоява раздразнения в устната кухина.

  1. Полезна за здрава кожа

Благодарение на успокояващият ефект, който билката дава, тя се смята за отличен помощник в борбата с раздразненията и възпаленията на кожата – дерматит, акне, екземи, рани. Успокоява раздразненията и зачервяванията. Действа благоприятно при алергии. Именно поради тази причина, екстрактът ѝ често се открива в състава на продукти за кожа при бебета, деца и възрастни.

Освен горепосочените аспекти, се смята, че помага още и при подобряването на депресивни състояния.

Как можем да използваме лайката?

Билката е известно лечебно растение, което активно присъства в народната медицина. Може да се използва по следните начини:

Чай

Приготвянето на чай от лайка е сред най-известните и широко приложими начини за прием на това растение. При термична обработка, билката запазва своите полезни качества, а освен характерния ѝ приятен аромат, се усеща и балансирана сладост. Много често се консумира с мед и лимон, което засилва антиоксидантното действие и обогатява допълнително вкуса. Ще откриете готови пакетчета за приготвяне на чай или сушени цветчета. За направата на чаша чай ще ви бъдат необходими 2-3 чаени лъжици от лайката, които се заливат с гореща вода. Сместа трябва да престои 5-10 минути, след което се отцежда и може да се консумира.

Компреси

Поради успокояващото си и противовъзпалително действие, компресите от билката са предпочитано средство за успокояване на кожни проблеми. За направата се използва вода или прясно мляко, което се смесва с 1 супена лъжица от цветчетата. Прилага се локално. Служи и за промивки.

Извлек

Концентрацията на веществата, откриващи се в билката, тук са най-големи, защото се използват 10 супени лъжици. Те се заливат с 2 чаени чаши студена вода. Сместа престоява за поне 8 часа, след което течността се отцежда.

Хранителни добавки

Откриват се под формата на капсули с варираща препоръчителна доза за прием. Хранителните добавки с такова съдържание се използват за успокоение и овладяване на храносмилателни проблеми.

Козметични продукти

В онлайн и физическите магазини се откриват много козметични продукти за лице, тяло и коса, които съдържат екстракт от цветовете на растението. От билката се приготвят лечебни кремове, лосиони и мехлеми, както и такива за ежедневна грижа за кожата.


Използва се при респираторни проблеми, под формата на инхалации. Въпреки че растението е полезно за организма, винаги консумирайте внимателно. Не бива да се комбинира с антикоагуланти, както и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka