0
sage-greenlabox.bg

Какво е салвия и за какво се използва?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Чували ли сте за градински чай? Най-вероятно сте виждали неговия вечнозелен храст със сини цветчета. А знаете ли, че името на това растение е салвия? Много често се бърка с розмарин, но приликата е само външна. Различават се по своите свойства и специфични характеристики, благодарение на които салвията предоставя множество ползи за организма. 

Научете с какво може да ви бъде полезна тя, какви видове има, как да си я приготвите и за какво да внимавате при прием в следващите редове.

Какво представлява салвията?

Известна е още като “градински чай” или “женско биле” и е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Ламиниеви (Lamiaceae). Научното ѝ наименование, идващо от латински, е Salvia officinalis.

Това вечнозелено растение се характеризира с плътни, меки и влакнести стъбла, които достигат височина от около 60 до 90 сантиметра. Листата на растението са малки, обикновено дълги около 5 сантиметра и широки 2 сантиметра. Те са покрити с космести влакна, които придават характерния им вид и текстура.

Разполага с ароматни листа, които излъчват силна и приятна миризма. Растението цъфти през пролетта и лятото, като произвежда малки, тръбести цветове, които може да бъдат лилави, сини, розови или бели.

Има няколко вида от тази билка, които се характеризират със следните особености:

  • лечебна (Salvia Officinalis) – най-разпространеният вид, който се използва активно в медицината и кулинарията. Листата са сребристо-зелени и имат много силен аромат;

  • дива (Salvia Nemorosa) – характеризира се с красиви клъстерни цветове, от които лилави, сини, розови или бели. Дивият вид е популярно растение в градинската декорация;

  • градинска (Salvia splendens) – има силни и изразителни цветове, в червено, лилаво или розово. Използва се за декорация.

В състава на билката се включват масла, протеинът триптантрин, кумарин и активни съединения. Освен като красиви цветя и средство за декорация на дворове и градини, салвията има много ползи за здравето, с които следва да се запознаете.

Кои са ползите на салвията?

Освен визуалната привлекателност на градинския чай, ползите му за здравето също са несравними.

Противовъзпалително действие

Една от най-известните ползи на салвията е нейното противовъзпалително действие. Това я прави полезна при подпомагане и лечение на възпалителни състояния, като артрит, инфекции в гърлото и дихателни проблеми. 

Счита се, че намалява отока и симптомите на болезнено гърло, както и повлиява благоприятно дихателната система.

Подсилва имунната система

Билката съдържа вещества, като флавоноиди и танини, които са силни антиоксиданти. Те помагат в борбата със свободните радикали в организма и предпазват клетките от увреждане. Действат положително и в борбата срещу стареенето и да подобряват общото здравословно състояние.

Антибактериално действие

Съдържа етерични масла и вещества, които указват антибактериално действие. Това прави растението ефективно в борбата с бактериални инфекции, болестотворни микроорганизми. Прилага се често за дезинфекция на устната кухина или при наличие на афти. Антибактериалните ѝ свойства осигуряват премахване на патогените от устната кухина и предпазване на лигавиците, както и дъвкателните апарати. Приема се като един от алтернативните методи за превенция на кариеси.

Благоприятства паметта и концентрацията

Изследванията показват, че салвията може да подобри краткосрочната памет, концентрацията и когнитивните функции. Прилага се дори при Алцхаймер в начална форма.

Облекчава симптомите на менопауза

Градинският чай е често срещано средство в борбата с неприятните симптоми на менопаузата. Счита се, че намалява интензивността и силата на проявата им. Повлиява благоприятно върху горещите вълни, прекомерното изпотяване и нервността.

Подобрява храносмилането

Тя се използва за облекчаване на диспепсия, газове, подут стомах и други храносмилателни неразположения. Салвията може да помогне за успокояване на стомашно-чревната система и за намаляване на възпалението.

Как може да се приема салвията?

Предимство на тази билка е, че има възможност да се приема под различна форма, в зависимост от предпочитанията и нуждите на организма.

Чай

Един от най-популярните начини за консумация е под формата на чай. За целта са ви необходими сухи листа. Може да ги откриете и в готов вариант, подходящ за директно приготвяне или да използвате пресни листа, които да дехидратирате по естествен начин.

Как се прави чай от салвия?

За да приготвите чай от това растение, поставете сухи листа в съд с вряща вода и оставете да се варят около 5-10 минути. След това прецедете и чаят е готов за пиене. Този метод на употреба предоставя ползи за дихателната и нервната система.

Подправка

Освен в медицината, се използва още и в кулинарията, под формата на подправка. Листата може да бъдат добавяни към супи, сосове, паста, месни ястия и салати, за да придадат на ястията богат и ароматен вкус. Използват се както в свеж вид, така и в изсушен.

Хранителни добавки

Когато не може да наваксате необходимото количество от билката чрез храна или напитки, съществува вариант да го направите посредством употреба на суплементи, предлагащи се на пазара. Срещат се под формата на капсули, таблетки и течни екстракти. Ще откриете още и етерични масла, които се прилагат директно върху кожата. 

Има ли противопоказания за прием на салвия?

Въпреки многото ползи на салвията за здравето, има налични и противопоказания, на които е добре да обърнете внимание. Когато използвате етеричното масло върху кожата си е подходящо предварително да нанесете малко количество, за да видите дали ви понася добре.

Смята се, че не е подходящо да се консумира по време на бременност, защото активните съставки може да предизвикват контрахиране на матката. Кърмещите също трябва да избягват тази билка като част от дневното си меню, защото съставките се пренасят чрез майчиното мляко и е възможно да причинят нежелани ефекти.

Съществуват и алергични реакции към градинския чай. Внимавайте и следете за кожни подутини, дихателни проблеми и анафилактичен шок. Винаги се консултирайте с лекуващ лекар преди употреба на хранителни добавки с такова съдържание.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka