0
sesame- greanlabox.bg

3 ползи от сусама и как да го консумираме

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Знаехте ли това за сусама?


Сусамовите семена – толкова малки, шарени, вкусни, а всъщност и супер полезни! Може да ги откриете в бели и черни разновидности и ще добавят нежна хрупкавост на всяко едно ваше ястие. Типичен представител са на азиатските ястие, както и на тези от близкия изток, затова по нашите ширини ги намираме за доста екзотични и нетрадиционни. Освен, че придават перфектен завършек на ястието, в тези малки семена се крият витамини и минерали, които ще обогатят трапезата ви и ще се погрижат за здравето на цялото семейство.

Това малко семенце расте в шушулка и съдържа в себе си калций, желязо и магнезий, които са изключително полезни за кръвния поток и здравето на костите. Може да се консумира от всеки, а повечето хора го включват в здравословната си и балансирана диета. Макар и да е толкова достъпно, все пак има ограничения и специалистите препоръчват да не се консумира повече от една супена лъжица (сурови или печени) сусамови семена на ден. Прекалената им употреба може да доведе до храносмилателни проблеми и дори алергични реакции.  

Три ползи от употребата на сусам. 


  1. За здравето


Може би се чудите по какъв начин помагат тези семена на здравето ви? Толкова е просто, защото природата го е измислила. Те притежават хранителни, превантивни и лечебни свойства, заради което и се използват в медицината от векове насам. Сусамовото масло е богат източник на нутриенти като омега-6 мастни киселини, антиоксиданти, витамини и фибри. Това ги прави идеален избор за източник на протеин за хората, които следват вегетарианска или веганска диета, тъй като висококачествените аминокиселини съставляват 20% от семената. Благодарение на фибрите в тях, те поддържат храносмилателната система в добро състояние и улесняват изхождането. Също така, това е една от основните съставки в хранителната добавка против паразити PARAZIX, тъй като екстрактът от семена на сусам е противовъзпалително, богато на фибри средство и естествен стимулант на растежа на пробиотиците.

Поради съдържанието на цинк в сусамовите семена, при честа употреба може да се наблюдава повишаване на костната плътност и подобряване на цялостното състояние на костната система. Заболявания като остеопорозата са свързани именно с дефицит на този минерал, а това води до редица болки и неразположения. Поради съдържанието на мед, от друга страна, сусамовите семена помагат при различни болки и подувания, свързани с артрит.


  1. За кожата


Благодарение на мощните си антиоксиданти и антибактериални свойства, сусамът предлага редица предимства, които ще подобрят здравето на кожата ви. Омега-6 мастните киселини, калцият, магнезият, желязото и витамините B и E са съставки, които много често ще откриете във формулите на най-добрите козметични продукти по целия свят. Сусамовото масло има отлични лечебни свойства и ще ви помогна да се отървете от кожни проблеми, като гъбички и други видове инфекции. Също така, може да ви помогне при излагането на слънце в дългите дни на плажа с приятели! Доказано предотвратява действието на ултравиолетовите лъчи и предпазва кожата ви от появата на бръчки и пигментация.

Не на последно място, употребата на сусамови семена може да помогне за детоксикация на кожата и да ви осигури естествен блясък. Благодарение на веществата в семената, кожата става значително по-еластична и мека.


  1. За косата 


Също както кожата по тялото ни, косата се нуждае от специално внимание и грижа, които сусамовите семена могат да ѝ дадат. Сусамовото масло може да действа като натурална слънцезащита за вашата коса – да, тя също се нуждае от такава! Докато я предпазва, то също така ще я подхрани, защото има свойствата на натурален балсам за коса. Успява да възстанови загубите на важност и укрепва косъма в дълбочина. 


Освен полезен за самата коса, сусамът може да предотврати редица проблеми със скалпа. Благодарение на витамините и минералите в него, редовното масажиране на сусамово масло в скалпа се бори със сухотата, лющенето и запушените пори. Веднъж, когато имате здрав скалп, ще видите и подобрение в състоянието на вашата коса!


Как да консумираме сусам?


Как може да използвате тези малки семенца? По безброй начини, които ще внесат разнообразие във всяко едно ястие! Под формата на масло, паста, стрити на прах, в десерти или дори запечени – всякак ще подобрят вкуса на финалната чиния. 

  • Препичането на сусамовите семена ги прави едновременно по-хрупкави и по-ароматни. За тази цел е необходимо просто да ги разпределите поравно върху тава и да ги запечете за 5-10 минути на 180°C. Не забравяйте да ги разбърквате, за да се изпекат равномерно. След това може да ги сложите върху свежа зелена салата или като декорация на основното ви ястие. 

  • Ако мислите да се съберете с приятели и ви трябва нещо бързо, за да ги впечатлите – диповете със сусамов тахан са перфектното решение. Смесете тахан с лимонов сок, малко зехтин, чесън, сол и вода, а отгоре поръсете с пресен магданоз. Може да използвате както със свежи зеленчуци, така и с чипс. 

  • За да завършим това меню, ще ви дадем идеята за вкусни домашни сусамки. Трябват ви само захар, мед и сусам, а след това ще имате една тава с ароматни сусамки, които няма да искате да споделите с никого!

След тази толкова ароматна статия, сме убедени, че имате нови идеи за вашето здравословно меню! Не забравяйте да ни напишете вашите рецепти в коментар и да споделите с приятели тази статия.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka