0
weight loss- greenlabox.bg

5 билки, които подпомагат отслабването

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Имате няколко килограма за сваляне? Всички знаем основните методи: здравословно хранене, физическа активност… Понякога обаче забързаният начин на живот и многото ангажименти значително затрудняват тази задача. Как да помогнете на тялото да се справи с излишните мазнини? Как да оптимизирате резултатите от усилията, които полагате за постигане на здравословното си тегло? Тук на помощ идват билките.

Кои билки подпомагат отслабването?


Мощната сила на билките е позната на хората от векове. Те притежават лечебни свойства, които, използвани правилно, се борят с вече съществуващи физически и психически проблеми, а ефективно действат и като превенция. Те могат да помогнат за поддържането на естествените функции на организма и за правилото действие на всички органи и системи.


Когато говорим за отслабване, важно е да знаем, че натрупаните килограми се дължат както на уседналия начин на живот и на неправилното хранене, така и на нарушената обмяна на веществата, на непълноценното отделяне на някои хормони, както и на прекомерната психическа умора. Сред богатата природна аптека има растения, които могат да регулират всички тези нередности и да помогнат на тялото и ума да функционират хармонично.


Тук ще ви разкажем за някои от безценните билкови лечители:

  1. Мента


Ментата има комплексно действие

  • за храносмилането – ментолът в листата ѝ стимулира храносмилането и помага за добрата работа на стомаха;

  • за метаболизма – билката подобрява метаболизма, стимулирайки действието на храносмилателните ензими. Резултатът е по-качествено преработване на хранителните вещества и максимално извличане на полезните вещества от тях;

  • за психиката – ментата е прочута с успокояващото си действие. Тя помага да се справите със стреса, което е от съществено значение по време на отслабването.

  1. Коприва


Има свойството да пречиства организма от натрупаните токсини. Това е от изключително значение при загубата на килограми. В копривата се съдържат ценни минерали като желязо, които са от голямо значение при спазването здравословен хранителен режим.

  1. Зелен чай


Богатият на антиоксиданти зелен чай оказва цялостно оздравително действие. Основна активна съставка в него са полифенолите. Чаят стимулира имунитета и забавя процеса на клетъчното стареене. Подпомага и метаболизма. Има диуретично действие, което способства за ускоряване на дейността на отделителната система и съответно за извеждането на излишните течности от тялото. А мастните клетки  съдържат именно водни молекули. Зеленият чай директно помага за разграждането на излишните мазнини в тялото чрез свойството на полифенолите да катализират термогенеза (затопляне). Чрез производството на топлина се стимулира разграждането на мастните клетки.

Благодарение на съдържащите се в растението кофеин и катехин приемът на билката действа и антиоксидантно, като ни зарежда и с допълнителни количества енергия. Това го прави и здравословен заместител на кафето.


  1. Мащерка


Билката, популярна основно чрез употребата си в кухнята, е чудесен помощник и в борбата с излишните килограми. Тя е добър диуретик, който облекчава усещането за подуване. Много важно предимство на мащерката е, че тя има свойството да потиска апетита. С нейна помощ чувството за ситост идва по-бързо, а с намаляването на консумацията на храна отслабването става естествено и постепенно. Наред с това мащерката подпомага метаболизма и улеснява изгарянето на мазнини. Друг неин ценен принос за цялостното здраве на организма е способността да понижава холестерола, а това е от особено значение, тъй като в много от случаите, наднорменото тегло е придружено и от висок холестерол.


  1. Розмарин


Още един ароматен познайник на кулинарите, който помага за отслабване. Розмаринът стимулира обмяната на веществата в организма. Той е полезен за дейността на храносмилателната система и ограничава абсорбирането на излишните захари и мазнини в тялото. Освен това приемът му увеличава усещането за ситост. Розмаринът е полезен също за кръвообращението и за дейността на отделителната система. 


Как да приемаме билки за отслабване?


Природните средства, които подпомагат отслабването, могат да се консумират под различни форми. Винаги е полезно да си ги набавите в естествено, и още по-добре, в прясно състояние. Пресните билки можете смело да добавяте към различни рецепти. Те ще обогатят ястието не само чрез наситения си аромат и вкус, но и добавяйки към състава му ценни антиоксиданти. Имайте предвид обаче, че при топлинната обработка част от полезните свойства на растенията намаляват, така че ги добавяйте в края на готвенето.


Друга отлична идея е пиенето на билков чай. Всеки ден можете да стартирате деня си с топла благоуханна здравословна напитка. В зависимост от вида чай може да се приготвя отвара или запарка.


Основното условие, за да бъде ефективен приемът на билките, за да могат те да доведат до ускоряване на метаболизма и до реална загуба на тегло и мазнини, е той да бъде редовен. Природните продукти действат с натрупване в организма. Тялото постепенно усвоява ефективните съставки и именно затова ефектът на отслабване е здравословен и естествен.


Наясно сме обаче, че в забързаното ежедневие често е трудно всяко ястие да бъде подправяно с едни и същи билки, както и че не всеки ден имате възможност да приготвяте чаеве. Именно тук на помощ идват и хранителните добавки. Полезните за детокс и отслабване природни средства се предлагат и под тази форма. Която предоставя лесен и ефикасен начин да набавите на тялото си нужните полезни вещества. 


Безопасен ли е приемът на билки за отслабване?


Когато говорим за билки в естествената им форма (пресни или сушени) обикновено е доста трудно да предозирате. Всекидневният прием има благотворни и лечебни свойства, а изчистването от токсините и мазнините е постепенно, ефективно и натурално.


Ако пък сте се спрели на варианта с хранителните добавки за отслабване, имайте предвид, че при тях са извлечени растителни екстракти. Тоест, съдържанието на всяка таблетка или билкова смес е значително по-концентрирано отколкото можем да го срещнем в природата. Затова прочетете внимателно указанието за прием, информирайте се за препоръчителната дневна доза, както и за евентуалните странични ефекти (билковите добавки рядко имат такива). Ако се притеснявате за съчетанието на добавките с някои лекарства или други състояния (менопауза и др.), то можете да се консултирате и с лекар. Като цяло хранителните добавки за доста безопасни и употребата им рядко има противопоказания.


Без значение дали ще изберете билки в естествената им форма или ще приемате техен концентрат, не забравяйте, че най-важното правило за ефективно отслабване е билковата терапия да е комбинирана с активно движение и здравословна диета.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka