Цитрусовите плодове са естествен източник на витамини и минерали, които е добре да присъстват в дневното меню. След портокала и лимона, най-популярен от този тип е плодът грейпфрут. Този цитрус има необикновен вкус и още по-невероятни ползи за организма.
Научете повече относно преимуществата, които предоставя, какви са приложенията му и има ли някакви противопоказания по-надолу.
За какво е полезен плодът грейпфрут?
Комбинацията от горчивина и сладост прави грейпфрута любим на много хора. Цитрусът е част от семейството Rutaceae, познат е и под научното наименование – Citrus Paradisi. Познати са няколко вида – червен, бял и розов.
Не само плодовете, но и листата на растението имат положително влияние върху здравето.
Нискокалоричен и подходящ за отслабване
Този цитрус се включва в повечето балансирани диети и хранителни режими. Причините са няколко. На първо място, в 100 грама се съдържат 32 калории, което прави грейпфрутът подходящ избор за нискокалорично меню.
Освен чрез намаления калориен прием, цитрусът може да ви помогне и с редуциране на мазнините в тялото, благодарение на високото съдържание на Витамин Ц – познат като мощен антиоксидант. Използва се в различни диети и детоксикационни програми, тъй като се счита за помощник в процеса по отслабване. При употреба с такава цел се препоръчва приемът да е на гладно.
Високо съдържание на антиоксиданти
В състава му участват няколко антиоксидантни съединения и микроелементи. Освен витамин Ц, известен помощник в борбата със свободните радикали, се откриват още каротеноиди и флавоноиди, които предпазват от оксидативен стрес и увреждане на клетките. Друг антиоксидантен компонент е лимоненът, който не само е отговорен за аромата, но е и необходим за клетъчното здраве.
Богат на витамин Ц
В 100 г от този плод се откриват 34.40 мг витамин Ц. Срещат се и полезни нутриенти, като витамините от група B, както и минералите – желязо, калий, магнезий, фосфор.
Полезен за сърдечно-съдовата система
Съставните компоненти на грейпфрута предоставят няколко действия, които са в полза и на сърдечно-съдовата система.
В състава на този плод се открива нарингин, който е антиоксидант, подобряващ кръвообращението. Също така – укрепва и здравето на кръвоносната система.
Витамин Ц подпомага подкрепата срещу оксидативен стрес, който влияе негативно на сърдечния мускул.
Подпомага понижаването на холестерола
Консумацията на този цитрус намалява нивата на LDL, познат още като лош холестерол. По този начин, чрез поддържане на холестеролните нива, се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания.
Подобрява храносмилането
В цитрусовите плодове се съдържат няколко съставки, които благоприятстват храносмилателната система. Богатото присъствие на диетични фибри подобрява процеса на храносмилане, намалява проблемните състояния, свързани със стомашно-чревния тракт и влияе на перисталтиката на червата. Значителното количество вода, което съдържат цитрусовите плодове, подпомага транспортирането на веществата през стомашно-чревния тракт и подобрява обработката на храната.
Ензимите, включени в състава, като пектиназа, ускоряват разграждането на вещества. Чрез тях храната се усвоява много по-добре.
Грейпфрутът има нисък гликемичен индекс, което означава, че не води до значително повишаване на нивата на глюкозата в кръвта след консумация. Това е полезно за контролирането на апетита, регулирането на нивата на кръвната захар и поддържането на енергия през деня.
Успокояващо действие
Освен като средство за подобряване на редица физически състояния, се счита и за източник на спокойствие. Ароматът на цитруса може да окаже успокояващо въздействие върху нервната система. Етеричното масло, добито от този плод, спомага за намаляване на стреса, напрежението и тревожността.
Богатото съдържание на витамин Ц, играещ важна роля в нервната система, допринася за релаксацията на тялото и ума. Грейпфрутът съдържа и други витамини и минерали, които също помагат за успокояване и намаляване на стреса, като витамин Б5 и магнезий.
Какви са приложенията на плода грейпфрут?
Плодът грейпфрут има различни приложения. Присъства в хранителната промишленост, в козметичната индустрия и дори в продуктите за здраве. Ето къде основно намира приложение:
-
храна – поради своята универсалност, може да се консумира всеки ден. Позволява да се съчетава както със сладки, така и със солени храни. Използва се за приготвяне на фрешове, смутита, плодови салати или дори в комбинация с месо. Кората на този плод е много ароматна и се използва като натурален ароматизатор в печива и сладкиши. Съчетава се и с ястия от морски дарове и се прилага при забъркване на коктейли;
-
етерично масло – използва се в ароматерапията за стимулиране на ума, намаляване на стреса и повишаване на настроението. Етеричното масло от грейпфрут може да се добави в дифузери, бани и масажни масла, заради релаксиращия и успокоителен ефект, който предоставя;
-
козметични продукти – използва се в различни козметични продукти, като шампоани, гелове за душ, лосиони за тяло и балсами за устни. Има почистващи и освежаващи свойства за кожата и косата. Смята се, че екстрактът от листата му действа благоприятно при премахване на мъртви клетки, което се дължи на ексфолиращия му ефект. Това често води до използването на концентрираното му съдържание в пилинг продукти. Грейпфрутът и неговата антиоксидантна грижа са полезни при наличие на портокалова кожа. Приема се, че може да намали целулита, затова и екстрактът му участва в много антицелулитни кремове, гелове и емулсии.
Приложението на този натурален продукт е голямо, а действието му – положително. Препоръчително е обаче да се консултирате с вашия лекуващ лекар, особено ако страдате от хронични заболявания и свръхчувствителност на кожата.
Възможно ли е грейпфрутът да взаимодейства с някои лекарства?
Приема се, че грейпфрутът може да взаимодейства с други лекарства, поради наличието на ензими в соковете му. Това, от своя страна, може да доведе до отслабено действие на лекарствените продукти и концентрацията им в кръвта.
Ако приемате калциеви блокатори, имунодепресанти или антиаритмични лекарства, препоръчително е да потърсите мнението на лекар преди употреба на грейпфрут под каквато и да е форма.
Има и други лекарства, с които си взаимодейства и създава противопоказания за употреба. Винаги съгласувайте решението си за прием със специалист.
Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!