0
ashwagandha1- greenlabox.bg

Ашваганда: ползи и свойства

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Какво представлява ашваганда? Какви са ползите от това растение? Как може да допринесе за подобряване на здравето на различните членове на семейството? Вижте повече за тази екзотична билка!


Какво е ашваганда?


Ашваганда е вечнозелен храст, който вирее в зони със сух климат и камениста почва от Индия, Близкия Изток и части от Африка. Отглежда се също в Шри Ланка, Непал, Китай, Йемен, Северна Америка и др. Известен е още като индийски женшен или зимна череша. Храстът е висок между 35 и 75 см, има зелени цветове, подобни на камбанка, в които се крие малко топчесто плодче с оранжево-червен цвят и размер колкото стафида.


Името ашваганда идва от санскритските думи за „кон“ и „аромат“, тоест – растението е с особено силен и осезаем мирис.


Заради многобройните ползи, които носи, индийският женшен намира активно приложение в аюрведическата медицина. Обичайно се употребяват корените му, макар листата и плодовете също да имат известни терапевтични свойства.


Какви са ползите от приема на ашваганда?


Подсилва имунната система


Сред най-важните ползи от растението е позитивният ефект върху имунитета. Ашваганда повишава функциите на антителата и подпомага превантивните им функции по отношение на защитата на организма от вируси, микроби и бактерии. С негова помощ увеличавате и ефекта от вече назначено лечение при различни болести. Той активира белите кръвни клетки, които имат огромно значение за неутрализиране на вирусите. Той естествено подпомага отстраняването на заразените клетки и ускорява създаването на нови.


Подпомага функцията на нервната система


Изсушеният корен от ашваганда се използва в традиционната индийска медицина и за успокояване на нервната система. Редовната му употреба подпомага оптималната работа на нервите и сърцето. Действа успокояващо и балансиращо.


Има антиоксидантно действие


Приемът на индийския женшен носи незаменими ползи за целия организъм. Той се бори с действието на свободните радикали и предпазва тялото на клетъчно ниво. Това негово свойство го превръща и в ценен помощник на мисията „подмладяване“. 


Редовната му употреба помага за подобряване на състоянието на кожата и за цялостно по-добър тонус. Той е естествено средство, забавящо процесите на стареене. Подмладяващите му свойства са една от причините да се прави аналогия с най-популярния полезен корен, а именно женшенът.

Билката е била сред основните съставки на аюрведичните рецепти за дълголетие. 


Облекчава стреса и тревожността


Ашваганда се използва и като успокояващ адаптоген. Безценни са ползите му при проблеми със съня и безпокойство. Той действа директно върху функцията на надбъбречната жлеза и влияе за намаляване на производството на кортизол (хормона на стреса). Благотворният му ефект тушира тревожността и може да ви е ценен съюзник да при справянето със ситуации с повишено нервно напрежение, при усещане за бърнаут и други психически проблеми. При редовна употреба дългосрочно се намалява вредните ефекти от стреса не само върху психиката, но и върху физиката.


Тонус и енергия


Лековитият корен оказва многобройни ползи както върху различните системи поотделно, така и върху цялостния тонус на организма. Той повишава енергийните нива и зарежда с настроение и сила.


Приливът на енергия, който растението ви дава, го прави изключително подходящо и за хората, които активно се занимават със спорт. Употребата му е с доказани ползи и при провеждане на диети и програми за отслабване. С негова помощ е по-лесно следването на спортен режим и постигането на оптимален ефект от различни диети. Той подобрява устойчивостта към неблагоприятни за организма фактори и компенсира патологичните промени.


Как обаче е възможно една и съща билка да има едновременно тонизиращо и успокояващо действие? Не, няма грешка. Основна сила на индийския женшен е неговото свойство да се адаптира към нуждите на организма. Ползите от него са комплексни.


Сексуална функция


Аналогиите между ашваганда и женшена се наблюдават и в този аспект. И двете растения се приемат за афродизиак. Със своя заряд от допълнителна енергия ашваганда има благотворно действие върху половата система и действа стимулиращо на сексуалното представяне. Освен това повишава плодовитостта и при двата пола, а приемът му има ползи и при борбата с признаците на менопауза. С негова помощ е по-лесно да се справите с промените в настроението, както и с усещането за топли и студени вълни.


Как да приемаме ашваганда?


Индийският женшен се прилага под различни форми, като в основните, в които можем да го открием в България, от него е извлечен концентриран екстракт. Това означава, че няма как да се уверим дали името на растението („конски мирис“) отговаря на истината, тъй като наличните продукти са без аромат. За сметка на това имаме възможност пълноценно да се възползваме от многото им и разнообразни ползи. Сред вариантите, на които можете да се спрете, са:


  1. Хранителни добавки. Можете да изберете таблетки или хапчета. Екстрактът от растението е концентриран. Обърнете внимание на препоръчителната дозировка. Добавките стандартно се пият един или два пъти дневно след хранене;

  2. Хомеопатия. Хомеопатичното лечение с билката се извършва по съответната схема. За натрупването на желания ефект и за получаване на търсените ползи, е важно приемът на малки количества от растението да е методичен и редовен;

  3. Прах. Под формата на прах индийският женшен може да се разтваря във вода, както и да се включи в различни рецепти: за шейк или фреш. Може да се пие и като чай. Количеството, което приемате на ден, варира, но в повечето продукти препоръчителната начална доза е една супена лъжица на ден. Постепенно можете да удвоите количеството или да приемате билката сутрин и вечер.


Има ли противопоказания за прием на ашваганда?


Аюрведичното лечебно средство се понася добре от организма и като цяло е безвредно. По принцип няма странични ефекти, но билката е силна и при предозиране може да се усети нервна превъзбуда и други неразположения.


Не е препоръчително да приемате екстракт от ашваганда, ако сте чувствителни към растения от семейство картофови. Добре е също билката да се избягва по време на бременност и кърмене, както и при налични заболявания на щитовидната жлеза, както и при повишени нива на желязо в кръвта.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka