0
babini zubi- greenlabox.bg

Билката бабини зъби: какви са ползите и кога се пие?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Знаете ли, че билката бабини зъби е използвана от древните китайски и индийски лечители още в древността? Вижте какви са свойствата ѝ и кога е подходящо да я приемате!


За какво се използва билката бабини зъби?


Бабини зъби, или Tribulus terrestris, е билка, която идва от субтропичните райони на Азия. Едногодишното растение вирее в Китай, Виетнам, Индия, а също и в САЩ. 


Среща се и у нас, както и в съседните ни Турция и Македония. Предпочита песъчливи, каменисти почви. Често расте в лозя и е приемана за плевел. Пълзящите листа с жълти цветчета и плодове с шипчета обаче имат многобройни ползи за здравето, стига да сте наясно как да ги използвате. Тук ще ви запознаем с основните ѝ приложения.


Влияние върху половата система


  • повишаване на нивата на тестостерон. Растението от векове се използва в източната медицина за лекуване на импотентност. Клиничните проучвания сочат, че естествените стероидни сапонини, които се съдържат в бабините зъби, оказват влияние върху рецепторите в хипоталамуса. Оттам пък се стимулира производството на мъжкия хормон тестостерон. Причината за това е, че мозъчните рецептори са блокирани и се заблуждават, че нивата на хормона в кръвта са ниски, след което мозъкът подава сигнал за производство на нови количества тестостерон;


  • стимулиране на либидото. Бабините зъби влияят не само конкретно върху производството на мъжкия полов хормон, но са отговорни и за цялостно повишаване на либидото. Билката оказва влияние и върху двата пола. Тя доказано повишава сексуалното желание и честотата на сексуалния акт;


  • подобряване на репродуктивните функции. От особено значение е и свойството на бабини зъби да подобрява репродуктивните способности. Доказано е, че след 30-дневен прием се подобрява сперматогенезата: наблюдава се повишаване на броя на сперматозоидите, както и на тяхната мобилност;


  • благоприятен за женския хормонален баланс. Билката е полезна не само за мъжете, но и за жените. Тя помага за нормализирането на половите хормони (естроген, прогестерон, пролактин) и съответно подпомага овулацията. Това означава, че е отлично решение да я приемате при поява на симптомите на предменструалния синдром и на менопаузата.


Превенция срещу сърдечно съдови проблеми


Бабини зъби има изразен ефект за пречистване на кръвоносните съдове от лошия холестерол. Използва се при терапия на артеросклероза и за пречистване на кръвоносната система. Оказва протективен ефект върху работата на сърцето.


Полезна за простатата


Изследванията сочат, че билката оказва превантивно и профилактично действие и защитава от злокачествени образувания простата при мъжете. Помага и за облекчаване на състоянието при затруднено или при често уриниране.


Детоксикация


Бабини зъби е препоръчително да се приема при нужда на организма от цялостно пречистване. Билката помага за изхвърлянето на токсини, включително на попаднали в тялото тежки метали като живак и кадмий.


Има тонизиращ ефект


Благодарение на засиления синтез на тестостерон, растението подобрява цялостния тонус на тялото. Употребата на бабини зъби стимулира физическата сила и помага за по-ефективните спортни тренировки. Наред с това е полезна и за подобряване на психическата кондиция. Приемът води до подобряване на състоянието при депресия, умора и тревожност. Подходящ е за възвръщане на енергията при отпадналост. Може да е полезен за възстановяването на състоянието при настъпили когнитивни нарушения.


Полза за храносмилателната система


Растението помага за здрав стомах. С негова помощ можете да се преборите с болки, колики и спазми. Добър ефект има за елиминирането на газове. Успокоява гладката мускулатура на стомаха.


Диуретик


Билката е с ясно изразено диуретично действие. Тя има приложение при проблеми с жлъчката и черния дроб. Помага за прочистване на бъбреците от песъчинки и др.


Подходяща за отоци


Диуретичният ефект способства и за изхвърляне на задържаните течности в различни зони на тялото.


За кожни проблеми


Вътрешният прием на екстракта оказва прочистващо действие и на кожата. Той помага при лечение на кожни алергии, екземи, краста, псориазис и за успокояване на различни раздразнения. Намалява и зачервяванията от кожни лезии.


Как можем да приемаме билката бабини зъби?


Чай


Ако събирате растението сами, изберете летните месеци: от юли до септември. Тогава е времето на цъфтежа, преди разпукването на плодовете. Бере се целият стрък, после се изсушава в проветриви помещения. Изсушеният материал можете да се използва за приготвяне на отвара, която да пиете всекидневно.


Хранителни добавки


Натуралният екстракт от Tribulus terrestris можете да откриете под формата на тинктура, капсули и таблетки. При тинктурите е лесно да разтворите посочения брой капки към вода, сок или друга напитка. Приемът на таблетките или капсулите пък може да е един или два пъти дневно. Препоръчително е това да става по време на хранене.


Какви са противопоказанията за прием на билката бабини зъби?


Приемът на билковия екстракт почти няма противопоказания. Все пак не забравяйте, че той има диуретичен и слабителен ефект, така че не го приемайте на празен стомах, за да не се стигне до раздразнение и евентуално – до стомашни разстройства.

Не приемайте добавката, ако пиете лекарства за сърдечно-съдовата система като бета блокери, нитрати, блокери на калциевите канали, диуретици и др.


Възможно ли е да се предозира с бабини зъби?


Макар добавката да е натурална и напълно съвместима със здравословния хранителен режим и начин на живот, с нея не бива да се получава предозиране, тъй като може да предизвика странични ефекти като замаяност и отпадналост. Ако страдате от диабет и приемате лекарства за заболяването, също е добре да се консултирате със специалист, дали билката е съвместима с другото лечение.


Препоръчителната доза за дневен прием е: стрит на прах корен или листа – 5-6 г, стрити на прах плодчета: 2-3 г. Ако измерването и смятането ще ви затрудни, винаги можете да се доверите на готовите добавки. С тях стриктният прием е още по-лесен. Просто е нужно да спазвате препоръките на опаковката.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka