0
milk thistle oil1-greenlabox.bg

Как се приема маслото от бял трън?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Природата предлага необятни възможности за хората, като им предоставя различни растения, притежаващи уникални свойства и съдържание. Те могат да се използват за лечение на много състояния, както и да помагат за облекчаване на симптоми от разнообразен характер. Олицетворение на природните чудеса е белият трън, който е подходящ за прием в много ситуации и има широко приложение. Билката се предлага в различни форми, като най-популярни са под формата на тинктура и масло. 

За какво се използва маслото от бял трън?

Белият трън, наричан понякога и магарешки бодил, е много популярно средство не само за лечение на конкретни проблеми, но и за създаването на козметични продукти. В най-популярен вариант се откроява маслото от растението, което е богато на много вещества, жизненоважни за организма, като цинк, селен, манган, магнезий. Още в Древен Рим и Египет, тази средиземноморска билка се е използвала активно при ухапвания от насекоми, както и при чернодробни заболявания. Маслото има висока концентрация на силимарин, познат с антиоксидантните си действия, пречистващи организма от токсините. Силимаринът се извлича от семената на растението и е познат с възможността си да извлича свободните радикали от организма, което благоприятства не само черния дроб, но и сърцето. 

Поради отличителните си свойства, белият трън е широко приложим и се използва за:


 1. Подобряване функцията на черния дроб

  Белият трън е познат със свойството си да подобрява чернодробната функция. Благоприятното действие се дължи на силимарина, който извлича токсините, тежките метали и непотребните соли от тялото, което повлиява положително черния дроб. Билката се препоръчва при повишена консумация на алкохол, както и по време на прием на тежки медикаменти.


 1. Лечение на жлъчен мехур

  Прието е, че маслото от бял трън възпрепятства образуване на камъни в жлъчката. Благодарение на противовъзпалителните си свойства, тази билка е отличен помощник за пречистването на жлъчния мехур. 


 1. Служи за детоксикация

  Отвеждането на свободните радикали, шлаките, солите и всички непотребни вещества, води не само до подобряване на функцията на отделните органи, но и до детоксикация на организма. 

 2. Подобрява храносмилането

  Белият трън е известен и със своите свойства, подобряващи храносмилателните процеси в организма. Благодарение на детоксикиращите си функции и отвеждането на свободните радикали, храносмилането се повлиява положително, което от своя страна намалява неприятното чувство на подуване, газове, болки, спазми. Чрез употреба на тази билка, можете да подобрите метаболизма си.

 

 1. Намалява кръвното налягане и кръвната захар

  Билката е известна със своето приложение при диабет, защото регулира кръвната захар и намалява стойностите ѝ. Също така, намалява и кръвното налягане, което прави приемът на природния лек подходящ при хипертония. 


 1. Укрепва имунната система

  Благодарение на всичките си полезни за организма вещества и свойствата за пречистване и изхвърляне на непотребните елементи, този природен компонент дава възможност на имунната система да се укрепи и да увеличи устойчивостта си на неблагоприятни външни фактори. 


 1. Намалява нивата на вредния холестерол

  Според проучвания, лошият холестерол намалява своите нива при консумация на екстракт от тази билка. Това състояние се постига при продължителен прием. 


Употребата на този натурален лек е препоръчителен не само при явни симптоми или диагностициране на здравословни проблеми, но и при прекомерно тютюнопушене, консумация на алкохол, както и продължителни лечения с тежки лекарства. Смята се, че поради противовъзпалителните си свойства, е подходящо средство при лечение на възпалителни процеси, като хемороиди, анални фисури, простатит. 


Подходящо лечебно средство е за хора с проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система, наличие на исхемични болести, както и предразположеност към инсулт и инфаркт.

Как се приема масло от бял трън?

Съществуват няколко различни начина за прием на растението. Сред най-ефективните и доказани се счита студено пресованото масло, което е нерафинирано. Именно така полезните свойства се запазват и билката може да приложи своето благоприятно действие за лечение на конкретни проблеми или подобряване на общото здравословно състояние. Друга причина маслото да е най-предпочитано и широко прилагано е, че се извлича от семената на растението, които имат най-високо съдържание на важния елемент силимарин. Можете да прилагате маслото в своите ястия, като замените другата мазнина, която използвате за дресинг за салата, или също така при самото приготвяне на ястията. Смята се, че пероралното приложение е най-подходящо. Можете да приемате директно с храната. 


Друг вариант, по който можете да приемате билката, е под формата на чай. По този начин, чрез контакт с гореща вода, полезните качества се извличат в напитката и до няколко минути тя е годна за консумация.

Трети вариант е под формата на хранителни добавки. Ще срещнете различни предложения на пазара, включващи таблетки, капсули, тинктури. Някои от препаратите включват и допълнителни компоненти с доказано положително влияние върху здравето. 

Какви са противопоказанията при прием на масло от бял трън?

Важно е да спазвате препоръчителните дози. За възрастен човек се смята, че е препоръчително да се консумират между 100 и 200 мг. В случай че сте предприели продължителна употреба, е добре да намалите дневната доза между 50 и 100 мг. 

Белият трън е билка, позната с многото ползи за организма и рядко има противопоказания за употреба. В много редки случаи могат да възникнат нежелани реакции, свързани с предозиране, като стомашен дискомфорт, подуване, диария, газове, гадене. 


Ако сте с диабет, характеризиращ се с ниска захар, или хипотония не е препоръчително да употребявате това натурално лечебно средство. По време на бременност също е подходящо да се въздържате.

Смята се, че вреди от консумацията на билката няма, освен при предозиране.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka