0
какво е хидроксиапатит и какви са ползите му за вашата усмивка BLOG СТАТИЯ (2)

Какво е хидроксиапатит и какви са ползите му за вашата усмивка

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Грижата за зъбите е един ежедневен процес на който обикновено, преди да се наложи да посетим денталната клиника, не обръщаме особено внимание. Преди да настъпят каквито и да било оплаквания по зъбите ни, миенето сутрин и вечер е едно машинално действие, като дишането, само че понякога е дори отегчително, но знаете ли какви съставки има във вашата паста за зъби? Различните видове пасти за зъби имат специални съставки, които помагат за предотвратяване и намаляване на здравословните проблеми със зъбите. Но чували ли сте за хидроксиапатит? Това е минерал, който се среща естествено в зъбите и костите. Въпреки че няма да го намерите във всяка паста за зъби, хидроксиапатитът играе роля в поддържането на здрави зъби. Научете за този минерал и някои от неговите предимства.

Какво е хидроксиапатит?

хидроксиапатит блог здрав емайл

Вашите зъби са сложна структура, изградена от много различни части. Хидроксиапатита(ХА), в неговият естествен вид е съединение от Калций и Фосфор, което изгражда около 97% от зъбният емайл на постоянните зъби, около 70% от дентина и 60% от костите. Хидроксиапатитът е калциев фосфат от алкален тип, апатит означава естествено минерализиран калций. В състава му могат да участват различни химични елементи. Основните му свойства се проявяват благодарение на хидроксилната група, която съдържа в строежа на молекулата си. Натурално хидроксиапатитът представлява нанокристали, които са скупчени в по-големи групи, наподобяващи микродискове или пръчици. С просто око може да се каже, че е фин бял прах.

Хидроксиапатитът съществува в кърмата, поради което приемането му от бебетата по време на кърмене спомага в много по-доброто и пълноценно развитие на млечните зъби и зародишите на постоянните. Поникването на млечните зъби при бебетата е част от естественото развитие на децата. На 3-и години детето има 20 млечни зъба, които се временни. По-голямата част от тях израстват през първите две години. В общия случай, те се появяват в определен ред, но той не е абсолютно задължителен. Лечението и грижата за млечните зъби никак не е за подценяване, тъй като тези зъби пазят мястото за постоянните такива, което не е никак малка задача. Не излекуван кариес на временен зъб, би могъл да увреди зародиша на постоянния зъб. 

Предимства на хидроксиапатита за зъбния емайл

хидроксиапатит блог предимства и ползи

Зъбният емайл е външният слой на зъбите. Това е най-твърдото вещество в организма и съдържа висок процент на минерали, включително хидроксиапатит. Той е основна съставка в много продукти за зъбна грижа, защото подпомага реминерализацията като възстановява изгубените минерали от зъбните тъкани.

Хидроксиапатитът може да забави, да спре или дори да възстанови щетите. Това е така, защото е разпознаваем от тялото и лесно се абсорбира от слюнката, така че липсващите минерали да се върнат обратно към зъбите. Полагането на добри грижи за тази част от зъбите ви е отлична стъпка към цялостното здраве на зъбите. Затова не забравяйте да избягвате силно киселинни и сладки храни и напитки. Бъдете внимателни, когато почиствате зъбите си, тъй като прекомерното или грубо миене на зъбите също може да бъде вредно.

Хидроксиапатита помага за стимулиране на растежа на костите, нано хидроксиапатитът се използва най-често при операции, включващи кости и зъбен емайл. Имплантите за заместване на ставите могат да бъдат покрити с нано хидроксиапатит. Тялото има по-малка вероятност да отхвърли тези импланти, а минералното покритие насърчава растежа на нови кости около импланта, закрепвайки го по-ефективно. Калциевите добавки на хидроксиапатит показват ранни обещания за поддържане на здравето на костите по-добре от добавките с калциев карбонат, въпреки че са необходими повече изследвания в тази област.

Denta ENAMEL care  

4

е нашата паста за зъби с хидроксиапатит. Паста за зъби без флуор с реминерализиращ гел и напълно безопасна за чувствителни зъби и венци. Тя премахва петната по зъбите и предотвратява появата на кариеси. Чувствителните и деликатни зъби се нуждаят от прецизен избор на паста за зъби и Denta Enamel Care е правилното решение чрез укрепване на емайла на всеки зъб и поддържане на оптимално pH.

Съставките, като евкалиптово масло и ментол в Denta Enamel Care паста за зъби без флуор, придават натуралния ментов аромат на пастата. Тя има приятна текстура и фин вкус и балансира нивото на pH в устата, благодарение на своята специална формула, разработена от специалистите на Green Derma Lab. Винаги, когато използвате Denta Enamel Care подпомагате реминерализацията на зоните с нарушена цялост на емайла. Запълват се микропорите и се запазва целостта на емайла – като резултатът е по-бяла, по-здрава и искряща усмивка.

Ментата се е използвала още от древността, заради кулинарните, медицинските и ароматичните си свойства, като корените й се крият още в гръцката митология. Според нея, растението първоначално е било нимфа на име Минти, която Персефона от ревност превърнала в растение, тъй като съпругът й Плутон, отделял подозрително много внимание на нимфата. Тъй като Плутон бил безсилен пред стореното, той дарил Минти с приятен аромат, който да обогатява градините. Ментата е богата на витамините С и А, съдържа и големи количества от минералите калий, манган, мед, което я прави идеална за антимикробна, антисептична, антибактериална употреба. Тя помага за предотвратяване образуването на кариеси, заболяването по венците, белотата на зъбите и лошия дъх.

Евкалиптовото масло потиска канцерогенните орални бактерии като Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus. Ето защо, е едно от средствата за дезинфекция на устата и зъбите. Антибактериалните свойства на евкалипта помагат да се предпазим от зъбен кариес, гингивит и други проблеми на устната кухина.

Тези няколко съставки – подбрани от специалистите на Green Derma Lab, правят пастата за зъби Denta Enamel Care правилният избор, когато искате да използвате изцяло натурални съставки и в същото време да имате здрави и бели зъби. 

Herbarise denta enamel care toothpaste product NBS 01

DЕNTA ENAMEL CARE – Реминализираща паста за зъби с хидроксиапатит

Denta ENAMEL care – Паста за зъби с хидроксиапатит  без флуор  – Безопасна за чувствителни зъби и венци – възстановява и подсилва емайла, от Green Derma Lab, 100 ml

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka