0
green tea- greenlabox.bg

Какво трябва да знаем за зеления чай?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Една от най-популярните напитки в световен мащаб, която не само хидратира и освежава, но и действа благоприятно и в полза на човешкото здраве, е зеленият чай. Популярен като заместител на кафето, този натурален източник на витамини и минерали има широкоспектърен ефект върху функциите на организма. Но какво трябва да знаете за тази ефикасна лечебна билка?

Какво представлява зеленият чай?

За направа на зеления чай се използват листа от растението Camellia sinensis. Според различните начини на обработка, методите на ферментация, се разграничават и видовете.

Видове

Има няколко основни вида, чийто първоизточник е държавата Япония. Според техните рецепти, листата от Camellia sinensis се попарват. Така се запазват всички полезни съставки. Видовете са:

  • матча – използват се чаени листенца, където се откриват големи нива на калий. Те са стрити на фин прах. От всички видове, матчата има най-силно изразено антиоксидантно действие;

  • гьокуро – имат богат аромат, високо количество аминокиселини. За узряването му се изисква отлежаване от няколко месеца. Вкусът е богат, съчетаващ в себе си умерената сладост на горски плодове. Действа благоприятно върху мозъчната функция и подобрява когнитивното мислене. Има отлично антиоксидантно действие, което се дължи на високото съдържание на витамин C;

  • сенча – най-популярният вид в Япония. Има свеж вкус, който е леко горчив, а послевкусът е сладък. Смята се, че има противоракови и антиоксидантни свойства, както и че помага за укрепване на имунитета и засилване на метаболизма;

  • банча – за направата му се използват последните листа през есента. В съдържанието му се открива много малко количество кофеин и най-голямо количество на калий.

Състав

Открива се високо съдържание на витамин C, като най-голямо количество се открива в чаените листа от Сенча. Съдържат се минерали, като калий, натрий, магнезий, желязо. В Матчата и Гьокуро има най-високо съдържание на танин.

Кои са основните ползи от зеления чай?

Богат на антиоксиданти, минерали, витамини и аминокиселини, зеленият чай е помощник при различни състояния, свързани със здравето.

  1. Помага за отслабване

Има благоприятно действие върху метаболизма, ускорява процеса по изгарянето на мазнини. Това се дължи на съдържанието на катехини, които едновременно с това ви дават и повече енергия за повишена физическа активност. Действа разхлабващо.

  1. Подпомага функцията на сърцето

Влияе на сърдечно-съдовата система чрез понижаване на кръвното налягане и глюкозата в кръвта. Според проучвания, редовната консумация на напитката в умерени количества води до намаляване на риска от инфаркт, тромбоза и проблеми, свързани с кръвоносната система. Подходящ е за употреба като превенция от диабет и хипертония.

  1. Понижава лошия холестерол

Постига се чрез антиоксидантното съдържание, чрез което се предотвратява окислението на вредния холестерол. По този начин, се възпрепятства натрупване на плаки в артериите и възможността за запушването им.

Зеленият чай има и други положителни действия, които могат да повлияят благоприятно проблеми с бъбреците, укрепване на имунитета и здравето на устната кухина. Листата от растението Камелия Синенсис се свързват още с намаляване на риска от рак, противовъзпалително действие върху организма и подпомагане на възстановяването на клетките. Смята се, че повишава костната плътност, което подпомага опорно-двигателната система поради съдържанието на флуор. Според проучвания, високото ниво на антиоксидантни помага при борбата с формиране на ракови клетки и образувания.

Как се приготвя зелен чай?

Има различни рецепти за приготвянето на тази напитка. В някои се използва лед за подсилване на освежаващия ефект, а при други да се комбинира с мед и лимон за допълнителна сладост.

Класическата рецепта включва една супена лъжица зелен чай, под формата на изсушени листа, равняваща се на 5 грама, и 500 мл вода. При затоплянето на водата, тя не трябва да завира и да се остави да кипне. В затоплената вода се добавят листата, след което се запарват за 5 минути. След отцеждането на течността, напитката е готова за консумация.

Кога да приемаме зелен чай?

Поради кофеиновото съдържание, е препоръчително да приемате зелен чай през деня и да избягвате консумацията му вечер, особено ако имате проблеми със съня. Ако консумирате от напитката в късните часове на деня, е добре да приемате вид с нисък процент на кофеин. Най-малко се открива в Сенчата и Банчата.

За какво да внимаваме при консумацията на зелен чай?

Въпреки че зеленият чай се счита за безопасен, не бива да се консумира в прекомерни количества, защото може да доведе до поява на странични ефекти. Може да предизвика неразположения, като запек или разстройство. Смята се, че в прекомерни количества и значителен прием над препоръчителната доза може да предизвика проблеми с бъбреците и черния дроб. Може да предизвика анемия и тревожност.

Трябва да бъдете много внимателни с комбинирането на напитката с други източници на кофеин. В една чаша от готовата топла или студена напитка се съдържа голямо количество кофеин. Ако сте по-чувствителни към ободряващата съставка, бъдете внимателни в количеството, което приемате. Излишните количества, приети над безопасните, които се равняват средно на 400 mg кофеин, могат да доведат до общо неразположение или странични ефекти, като главоболие, нервност, дискомфорт, ускорен сърдечен пулс и повишено кръвно налягане.

Според препоръките на специалистите, по време на бременност и кърмене не е подходящо да се прекалява с консумацията на натуралното средство. Препоръчителният дневен прием на кофеин се равнява на 200 mg, който може да се достигне с 2-3 чаши от лечебната напитка. Смята се, че превишаване на посочените дози, независимо дали под формата на напитка или хранителна добавка, може да повиши риска от спонтанен аборт. Свързва се още с възможност за наличие на вродени дефекти.

По време на кърмене, ободряващата съставка в напитката се предава чрез кърмата, което може да предизвика безпокойство и раздразнение у кърмачето.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka