0
cumin-greenlabox.bg

Кои са лечебните свойства на кимиона?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Кимионът не е толкова широко разпространен в традиционната медицина, но въпреки това ползите му не остават скрити за света. Често може да се срещне в кулинарната област, особено в българските традиционни рецепти с кайма. 

Научете повече в следващите редове за ползите от растението, както и за начините, по които може да се използва.

Какви са полезните свойства на кимиона?

Освен подправка с леко пиперлив и неповторим вкус, която обогатява ястията, това растение предлага още изкусителен аромат и множество ползи за организма. 

Богат на витамини и минерали

Най-използваемата част от растението са семената. Хранителната стойност на подправката е висока – в 100 грама се откриват 333 калории. Зад тези стойности стоят и много полезни вещества. Открива се голямо количество фибри – 38 на 100 грама, а стойностите на желязото са впечатляващи – 16.23 милиграма. 

Семената са богати още на калий, манган, магнезий, фосфор и цинк. Откриват се и редица витамини от групите А, B, C, E. При недостиг на някой от тези микро- и макроелементи, консумацията на тази подправка може да ви помогне.

Антиоксидант

Флавоноидите и фенолите са съединения, които имат антиоксидантна грижа за организма. Тяхното участие в състава на растението помага за борбата със свободните радикали, овладяването на възпаленията и регулирането на оксидативното напрежение. 

Също така, прочистват тялото от токсините и помагат на организма да изхвърля непотребните вещества.

Подобрява храносмилането

Кимионът се счита за добър стимулант на храносмилателната система. Той може да помогне за улесняване на храносмилането, да стимулира производството на жлъчка и секрецията на дигестивни ензими. Тези действия имат положителен ефект върху храносмилателния процес и усвояването на храната.

Противовъзпалителни и антибактериални свойства

Растението и неговите семена имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Те може да помогнат в борбата със заразни заболявания и да намалят възпалителните процеси в организма. Използват се като помощно средство за лечение на различни вирусни и бактериални инфекции.

Подпомагане на имунната система

Подправката съдържа витамини, минерали и антиоксидантни съединения, които подпомагат имунната система. Благоприятства за повишаване на съпротивителната способност на организма срещу инфекции и болести.

Контролиране на кръвното налягане

Кимионът се счита за природен диуретик, който помага на тялото да използва излишната течност и сол, което, от своя страна, спомага за намаляване на кръвното налягане при хора с високо такова. 

Съдържа компоненти, които спомагат за релаксация на кръвоносните съдове и за подобряване на кръвообращението. Също така, помага и за намаляване на нивата на кръвната захар.

Стимулира лактацията

Има някои твърдения, че растението може да стимулира лактацията при кърмачки. В традиционната медицина се използва като естествен метод за увеличаване на производството на майчино мляко. 

Въпреки това, трябва да се отбележи, че наличните научни доказателства за ефективността на подправката като стимулант на лактацията са ограничени.

Как може да се използва кимионът?

Кимионът може да се използва по няколко начина, в зависимост от конкретните нужди. Основните от тях са:

  • като подправка – често използвана добавка в готварството и може да се приложи в различни ястия. Използва се при приготвяне на супи, сосове, маринати, салати и месни ястия. Добавете го по време на готвене или като финално овкусяване за по-силна ароматна нотка. В българската традиционна кухня се среща в култови ястия за нашите ширини, като пълнени чушки, мусака. Участва и във всяка смес за кебапчета и кюфтета;

  • чай – може да се използва за приготвяне на чай. Използват се семената на растението, където се намират и най-положителните свойства;

  • етерично масло – представлява концентрирано растително масло, получено чрез парна дестилация на семената на билката. То се характеризира със силен и характерен аромат, който може да бъде използван за различни цели, като провеждане на ароматерапия, масажи, в козметични продукти и дори в парфюмерийната промишленост.

Кимионът предлага множество ползи и възможности за използване, което го прави ценен и полезен ресурс в кулинарията, здравето и козметиката.

Как се приготвя чай от кимион?

Приготвянето на чай от растението е лесна задача, за изпълнението на която ви трябват две съставки – семена от кимион и вода. За да направите кимионов чай, поставете сухите семена във вряща вода и ги оставете да кипнат за няколко минути. След това отстранете от котлона и оставете чая да постои за около 10 минути. Прецедете и го пийте топъл. 

Смята се, че тази напитка подпомага отслабването.

Има ли противопоказания за прием на кимион?

Въпреки че се счита за безопасна подправка, има някои случаи, при които трябва да се обърне внимание и да се избягва прекомерният прием. Част от противопоказанията за употреба са:

  • алергични реакции – някои хора може да са алергични към това или друго растение от семейството на шемшула (Apiaceae). Алергичните реакции включват кожни сърбежи, дразнене или дори анафилактичен шок. В случай на такава реакция, трябва да се преустанови употребата на билката и да се потърси медицинска помощ;

  • бременност и кърмене – при бременни жени трябва да се избягва прекомерният прием на кимион. Преди да го консумирате, се консултирайте със своя лекар;

  • хипогликемия – в някои случаи може да повлияе на нивата на кръвната захар. Хората, които имат хипогликемия или приемат лекарства за регулиране нивото на глюкозата в кръвта, трябва да бъдат внимателни при консумацията и да наблюдават внимателно нивата на кръвните показатели;

  • хормонални разстройства – има ефект върху хормоналната система и може да повлияе на някои хормони, като естрогена. Поради това, хората с хормонален дисбаланс или приемащи лекарства за регулиране на хормоните, също трябва да се консултират със своя лекар, преди да приемат кимион.

Смята се, че прекомерният прием на билката може да предизвика раздразнение на стомашно-чревния тракт. Винаги приемайте в умерени количества.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka