0
magnesium-greenlabox.bg

Магнезий: всичко, което трябва да знаем

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Има елементи, които са жизненоважни за нормалното функциониране на организма, участват в метаболитни процеси и множество различни реакции в тялото. Магнезият е един от тях. Той участва в създаването на ДНК и РНК, както и в над 600 процеса в цялото тяло. Необходим е на организма и трябва да се поддържа в здравословни нива.

Как можете да си го набавяте? За какво помага и какво е неговото действие? Подходящ ли е приемът на хранителни добавки?

За какво помага магнезият?

Това е минерал, без който организмът не би могъл да функционира. Най-голяма концентрация на този минерал може да се открие в костната структура. 1 % от цялото съдържание може да бъде открито в кръвта. Важно е да поддържате добро ниво на магнезий в организма си, защото той участва в множество ензимни процеси, в синтеза на РНК и ДНК, което означава, че носи различни ползи за тялото. 


Той участва и в регулиране на кръвното налягане, както и на кръвната захар. Участва в много биохимични реакции, влияещи върху мускулите. Благодарение на този минерал се транспортират калциеви и калиеви йони. Те са важни за нормалния сърдечен пулс и мускулите. Свойствата му са всестранни – транспортни, синтезиращи, регулиращи.

 

Поддържането на нормално ниво магнезий в организма може да ви помогне да се чувствате по-добре, защото влияе на нервната система, която има нужда от него, и да рефлектира положително върху здравето ви. Помага при множество проблеми, включително и стрес, защото контролира нервните импулси в тялото. Минералът е важен както за възрастни, така и за деца. Елементът носи особено голяма полза при бременни и се изписва почти при всяка жена, износваща дете. Благодарение на приема се намаляват Бракстън Хикс контракциите по време на бременност, които могат да бъдат безобидни, но същевременно при тях има опасност от предизвикване на преждевременно раждане. 


Елементът е подходящ за хора, диагностицирани с диабет тип 2. Повлиява положително неприятното състояние на мигрена, предменструален синдром.

Елементът помага за сърцето, кръвното, мускулите, ставите, нормалната функция на щитовидната жлеза и други. 

Как да разберем, че имаме липса на магнезий?

Най-лесният начин за проследяване на нивото на елемента в организма е чрез изследване на кръвта. Нормата на кръвния серум, който ще ви бъде взет и изследван в лабораторни условия, се измерва в милимола и трябва да бъде в диапазон от 0.75 до 0.95 mmol/l. Той се изхвърля и чрез урината, което означава, че с такава проба също може да се установи липса. Нормалното количество, което следва да се изхвърли, е към 120 мг. Ако в изследването се покаже по-ниско количество, то това е признак, че имате понижени показатели. 


Магнезиевият дефицит е често срещано състояние, което означава, че в организма си поддържате нездравословно ниво на елемента. Най-честата причина за липсата или недостатъчното количество е грешният хранителен режим, който се спазва, както и при консумация на прекомерно количество алкохол. Има и някои лекарства, които по време на прием могат да намалят значително количеството на минерала в кръвта.


Има множество други начини да откриете, че имате недостиг на този минерал, освен чрез лабораторни изследвания. Ако се вслушате в сигналите, които тялото ви дава, със сигурност можете да достигнете до извода, че имате магнезиев дефицит.


Основните симптоми са:


  • общо неразположение, загуба на апетит, на тегло, виене на свят, умора, повръщане, немощ, липса на енергия, нарушен сън;


  • мускулни крампи и болки, изтръпване, свивания, ускоряване или намаляване на сърдечния пулс.


За да избегнете ниска концентрация, която се отразява върху цялостния ви организъм, се уверете, че приемате достатъчно количество.

Как да си набавим магнезий?

Най-лесният начин да регулирате нивата на този минерал в организма си, както и да си набавите необходимото количество при дефицит, се извършва по два начина:


  1. Прием на храни, съдържащи магнезий – най-лесният начин за набавянето на необходимите количества е чрез правилна храна. Ще откриете съдържание на този елемент в ядки, зеленчуци, пресни и сушени плодове, риба. Авокадото е сред най-полезните храни, съдържащи 15 % от необходимия прием за деня.


  1. Прием на хранителни добавки – когато чрез храната не можете да си набавите здравословното ниво на елемента в кръвта, то чрез подходящите хранителни добавки ще бъдете уверени, че няма да страдате от липса на този минерал. Важно е да заложите на доказан вид, като за целта можете да се посъветвате с вашия лекар. Подходящ вариант е да си закупите комбинирана хранителна добавка, която съдържа и други полезни елементи като цинк или витамин D. 

Кога да приемаме добавките с магнезий?

Винаги приемайте хранителните добавки с магнезий както ви е казал лекуващият лекар. В противен случай, следвайте инструкциите на производителя за дозировка. В зависимост от дозата си и формата, под която го приемате, можете да си набавяте магнезий, както сутрин, така и вечер. Доказано ефективен е приемът преди тренировка. При повишена физическа активност, организмът черпи запасите и изпитва необходимост от допълнително набавяне. 

За какво трябва да внимаваме при прием на магнезий?

Въпреки че магнезият се открива в човешкия организъм и благоприятства неговото състояние, все пак трябва да бъдете внимателни при приема на допълнителни препарати, в чието съдържание присъства. Повишаването на препоръчителната доза с малки количества не влияе върху здравословното състояние, защото се изхвърля чрез урината, но може да предизвика стомашен дискомфорт, болка, диария. Разхлабителният ефект, който се откроява при прием на магнезиеви продукти, се дължи на солите, откриващи се в съдържанието. Най-често можете да приемате хранителни добавки под формата на таблетки. 


Температурните промени влияят на начина, по който се чувствате. През лятото трябва да приемате по-висока доза, защото организмът изчерпва този елемент по-бързо, поради високите температури, докато през зимата трябва да го намалите, за да избегнете дискомфорт. Най-подходящо е да се посъветвате с вашия лекуващ лекар относно дозировката. Ако сте бременни или кърмите, задължително съгласувайте дозата със специалист. Противопоказание е да превишавате значително препоръчителната дневна доза, защото това може да доведе до натравяне и сериозни последствия.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka