0
bearberry-greenlabox.bg

Мечо грозде: както трябва да знаем?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

В българската народна медицина има много лечебни растения, които са широко приложими и имат мултифункционално действие. Едно от тях е билката мечо грозде, която представлява вечнозелен храст. Плодовете му са малки и са с червен цвят. Най-вероятно сте ги срещали, но не сте им обърнали внимание.

Научете повече за билката и за какво може да ви помогне.

Какво представлява билката мечо грозде?

Мечото грозде може да се открие най-често в планинските райони, където климатът е благоприятен за развитието на храста. При консумация и приготвяне на различни лечебни продукти се използват не плодовете на растението, а листата, в които се съдържат полезните вещества.

В съдържанието на мечото грозде се откриват флавоноиди, познати със своето мощно антиоксидантно действие, фенолни съединения, които са натурални биоконсерванти. Откриват се още дъбилни вещества и етерични масла, известни с антибактериалните и противогъбичните си свойства, които имат предпазна функция.

Сред най-ценните съставки, които указват лечебното действие метиларбутин, арбутин и урсолова киселина. Стимулират синтез на гликоген в черния дроб, като едновременно с това повлияват кръвната захар и налягането.

Хидрохиноните, съдържащи ще в листата на растението, водят активна борба с различни бактерии и гъбични инфекции.

За какво е полезна билката мечо грозде?

Билката има антибактериално, противогъбично, противовъзпалително, успокояващо и диуретично действие. Помага при различни симптоматики и проблеми, свързани с пикочните пътища, бъбреците, мехура, простатата, както дори и кожата.

Може да се използва при инфекции на пикочните пътища, като цистит, съпроводени с парене, чести позиви за уриниране, болезненост и дискомфорт. Екстрактът от листата, който се извлича и консумира под различна форма, има антисептично и успокояващо възпалението действие, което бързо овладява болезненото и дискомфортното състояние. Използвана активно при пиелонефрит и хроничен цистит, тази билка може да ви накара да се почувствате добре в рамките на дни. Веществата, познати като арбутин и метиларбутин, преминават през храносмилателната система, запазват ценните си свойства през стомашно-чревния тракт и се транспортират до бъбреците, където влияят противовъзпалително.

Мечото грозде повлиява благоприятно и песъчинки в бъбреците. Често се използва като средство за превенция при усещане на болезненост в областта. Растението е естествен диуретик. Това качество се дължи на флавоноидите, които с антиоксидантното си действие предизвикват прочистване на организма и премахване на токсините и замърсяванията от пикочните пътища.

Сред широкото приложение на растението се класира и неговото действие при гинекологични проблеми, като бяло течение. Много лекари съветват употребата на билката след раждане и наличие именно на бяло течение, без индикация за протичащи инфекции. По този начин се осъществява превантивна грижа.

При проблеми с простатата, листата на растението отново влияят положително, както и при подагра.

Ползите от употребата не приключват дотук. Приемът на билката, благодарение на своя богат антиоксидантен състав и наличие на други активни вещества и съединения, помага за укрепване на имунитета. Смята се, че действа благоприятно при хипертония или повишена кръвна захар, като регулира и запазва нормалните стойности дълготрайно.

Как да се приема мечо грозде?

Има няколко начина, по които може да приемате мечото грозде:

  • хранителни добавки – в онлайн и физическите аптеки и специализирани магазини за хранителни добавки може да откриете препарати на билкова основа, които включват екстракт от листата на храста. Среща се под формата на капсули и таблетки, а тяхната препоръчителна дозировка се определя от производителя и милиграмите, използвани за направата на добавката;

  • чай – това е най-популярният начин за прием на мечо грозде. Използва се често при първи признаци за уринарна инфекция и може да се приготви лесно в домашни условия;

  • тинктура – предлага се в концентрирано съдържание на екстракта от листата. Дозировката е на капки и се разрежда с вода.

Винаги спазвайте препоръчителната дозировка на хранителните добавки или точната рецепта за приготвяне на чай и тинктура от мечо грозде.

Как се приема при цистит?

Концентрираното съдържание на лечебните вещества в чая е по-малко, но за сметка на това действието е ефективно и щадящо организма. С него трудно бихте могли да предозирате. За приготвянето на една доза чай се използват 400 мл вода и 1 супена лъжица сухи листа от мечо грозде. Може да добавите и листа от червена боровинка. За да подсилите и ускорите действието на билката, добавете и щипка сода бикарбонат.

За какво да внимаваме при прием на мечо грозде?

Това е билка, известна със своето положително, но и много силно действие. В по-големи количества съществува опасност от предозиране, защото се отделят повече дъбилни вещества в организма, което е токсично.

Приемът на екстракта за период по-дълъг от 7 до 10 дни може да повлияе неблагоприятно върху организма. За безопасност следвайте препоръките на своя лекуващ лекар, както и на производителите на конкретните хранителни добавки. Не забравяйте, че самоинициативно увеличаване на дозата няма да повлияе ползотворно върху организма и може да предизвика странични ефекти.

Според противопоказанията, приемът на чай или хранителна добавка със съдържание на екстракт от листата, не е препоръчително за бременни жени и кърмачки и се препоръчва само след консултация с лекуващ лекар.

Като част от страничните ефекти се откроява гадене, като в редки случаи може да се наблюдава и шум в ушите.

При прием на витамин C, действието на мечото грозде може да се неутрализира или да отслабне.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka