0
menopause herbs-greenlabox.bg

Менопауза: кои билки ще ни помогнат?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Менопаузата е естественият спад на производството на женски репродуктивен хормон и приключването на менструалния цикъл на жената. Обикновено започва между 40-те и 50-те години. Тъй като това е напълно натурален процес, лечението се съсредоточава основно върху управлението на симптомите. Предлагат се разнообразни фармацевтични лекарства, но рискът от странични ефекти кара много жени да потърсят алтернативни терапии заедно с или вместо конвенционалните лечения.

Какво е менопауза и кога настъпва?

Навлизането в периода на менопаузата може да предизвика много различни емоции за една жена. За съжаление, симптомите, свързани с менопаузата, могат сериозно да повлияят на начина, по който жената преживява тази промяна, вариращи от досадни до напълно изтощителни. Менопаузата означава, че не сте имали менструален цикъл повече от година (ако приемем, че няма други причини за аменорея). Но много от симптомите, които обикновено свързваме с менопаузата, могат да продължат години, минаващи през ранна менопауза водещи до действителна, известна като перименопауза. Средната възраст за перименопауза е между 50 и 52 години. Това означава, че нещата започват да се променят за жените на четиридесет години. Докато западната медицина традиционно използва синтетични хормони и препарати за отлагане във времето и помощ на жените през прехода, мнозина търсят естествени алтернативи. Изчислено е, че една на всеки четири жени съобщава, че използва билков екстракт или други хранителни добавки за смекчаване на симптомите. 

Какви са симптомите на менопауза?

С наближаването на перименопаузата нивата на хормоните намаляват и се променят, изостряйки симптомите, които могат да включват:

 • вазомоторни симптоми като горещи и студени вълни или среднощно изпотяване;

 • влияние върху настроението като депресия, раздразнителност и тревожност;

 • вагинална сухота или атрофия (разрушаване на тъканите);

 • безсъние или нарушен сън;

 • промени в либидото;

 • когнитивни промени или мозъчна мъгла;

 • сърцебиене;

 • нередовен цикъл или обилно кървене;

 • напълняване и трудно отслабване;

 • косопад;

 • хормонален дисбаланс.


Проучванията показват, че вазомоторните симптоми, като горещи вълни и среднощно изпотяване, са най-често срещаните и засягат почти 80% от жените в менопауза. Някои жени изпитват леки симптоми, но при други те могат значително да попречат на качеството на живот.

Какви билки да пием при менопауза?

Менопаузата е естествен процес, свързан с напредването на възрастта при жените, фокусът ни трябва да бъде единствено върху облекчаването на симптоматиката. В търговската мрежа можете да откриете различни лекарства за всеки от симптомите, но те крият и своите странични ефекти. Ако решите да опитате алтернативни лечения, обърнете внимание на следните билки: 

 1. Градински чай

Салвията е билка, която може да помогне при горещи вълни, промени в настроението и нощно изпотяване. Градинският чай се използва от хиляди години в традиционната медицина за подпомагане на жените през този преход. Добавката от пресен градински чай значително намалява интензивността на горещите вълни след един месец. Салвията може да работи като поддържа рецепторите в мозъка, които насърчават успокояващите невротрансмитери. Освен това билката е с високо съдържание на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства.

 1. Черен кохош

Той е една от най-често използваните добавки при менопауза. Изследванията върху черния кохош са смесени, но има някои интересни положителни резултати. В комбинация с други билки може да помогне за намаляване на горещите вълни. Билката може да бъде полезна също така при нощно изпотяване, тревожност и безсъние. Можете да намерите черен кохош като хранителна добавка с една съставка или като съставка в целева смес за поддържане на женски хормони.

 1. Червена детелина

Тя съдържа фитоестрогени, което означава, че може да имитира естрогена в тялото ви. Фитоестрогените не са толкова мощни, колкото естрогена, произвеждан от тялото, но могат да поддържат хормоналния баланс. Червената детелина може да намали честотата на горещите вълни, вагиналната сухота и вагиналната атрофия. Поради нейната естрогенна активност, жени с анамнеза за хормонално позитивен рак на гърдата може да поискат да го обсъдят със здравен лекар, преди да го използват.

 1. Донг Куай

„Женският женшен“ е друга традиционна билка, поддържаща репродуктивното здраве. Използва се в традиционната китайска медицина за подхранване на кръвта и насърчаване на баланса. Твърди се, че помага при горещи вълни, среднощно изпотяване и вагинална сухота. Често се включва в добавки, които съдържат други билки, поддържащи хормоните.

 1. Гинко билоба

Популярна билка, която често се използва за поддържане на когнитивното здраве. Може да помогне като поддържа здравословния кръвен поток и предаването на нервите в мозъка ви. Тъй като преходното състояние може да причини нарушения на паметта и когнитивните способности, гинко билобата може да помогне. Предизвиква подобрения в настроението, познавателните способности и емоционалните функции.

 1. Жълт кантарион

Той е популярна добавка, използвана за поддържане на настроението, тъй като може да помогне за повишаване на нивата на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер за добро настроение, който действа, за да стабилизира настроението ви и насърчава чувството за благополучие. В резултат на това тази билка може да помогне с някои от психологическите признаци. Поддържа подобрения в чувствата на гняв или депресия, като същевременно помага за намаляване на вазомоторните симптоми и безсънието.

 1. Пасифлора

Тя е билка, която обикновено се използва за насърчаване на почивка и релаксация. Често се използва за облекчаване на тревожен ум, особено преди лягане, за подпомагане на съня. В резултат на това може да бъде от полза за жени, борещи се с безсъние, но може да се приема и през деня при тревожност. Пасифлората може също да поддържа серотонина. Продуктите за подпомагане на съня, които съчетават тези успокояващи растения с други хранителни вещества, за да успокоят нервната ви система, могат да ви помогнат да спите спокойно през нощта.

 1. Зелен чай

Той може да бъде ефикасен начин за стабилизиране на костния метаболизъм и понижаване на риска от костни фрактури. Пълен е с антиоксиданти и засилва метаболизма като помага за регулиране на теглото.

Приемането на добавки, било то на натурална основа, трябва да бъде с повишено внимание. Страничните ефекти не бива да бъдат изключени, поради тази причина е препоръчителна консултация с лекар преди да започнете курс на прием.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka