0
shiitake mushrooms ajtqbsr 300x200 1 - greenlabox.bg

Мощните ползи за здравето на гъбите Шийтаке

Време за четне: 5 минути

Съдържание:

Всички видове гъби освен, че носят елемент на мистика в себе си, са и свързани със здравето на имунната система. Като част от царството на живите същества, гъбите Шийтаке не са нито растения, нито животни, но имат своя отделна категория като форма на живот.  Гъбите Шийтаке са едни от най-популярните гъби в световен мащаб. Те са ценени заради богатия си, солен вкус и разнообразните ползи за здравето. Съединенията в Шийтаке могат да помогнат в борбата с рака, да повишат имунитета и да поддържат здравето на сърцето, но освен това са отличен „треньор“ при нуждата от регулиране на теглото.

Какво представляват гъбите Шийтаке?

Гъбите Шийтаке (Lentinula edodes) са с кафяв до тъмнокафяв цвят с подчертано опушен вкус. Името, Шийтаке е японско и идва от думата „Shii“, което е името на дървото, на което гъбата обикновено расте. Те са ядливи гъби, произхождащи от Източна Азия. Те могат да бъдат жълто-кафяви до тъмно кафяви на цвят и обикновено растат между 2 и 4 инча (5 и 10 сантиметра). Въпреки че, обикновено се използват като зеленчуци, Шийтаке всъщност са гъби, които растат естествено върху разлагащи се дървета от твърда дървесина. Те също са широко отглеждани. Осемдесет и три процента от тях се отглеждат в Япония, въпреки че САЩ, Канада, Сингапур и Китай също ги произвеждат. Уникалните хранителни вещества в гъбите Шийтаке включват глюканови полизахариди (включително бета-глюкани като лентинан), свързани с терпеноиди хранителни вещества като копалова киселина. Също така производни на аминокиселини като ерготионеин и много други уникални съединения. Те са източник на мед и селен и цинк. Шийтаке имат богата комбинация от витамини от група В – във високи количества се съдържа витамин В2 и пантотенова киселина, B3, B6, фолати и холин. В допълнение, в тях откриваме и манган, витамин D и фибри. Най-важните съставки за здравето на човека, които се срещат в гъбата са Eritadenin и Lentinan.

  • Lentinan ([1,3] бета-D-глюкан) е полизахарид, на който се дължат много от благоприятните ефекти на гъбата.
  • Eritadenin – хипохолестеролемичен агент (спомага за ефективно понижаване на нивото на холестерол).

Екстрактът от гъби Шийтаке спомага за намаляване нивата на LDL – холестерол, нивата на триглицеридите, общия серумен холестерол. Регулира високото кръвно налягане, предпазва от атеросклероза и сърдечен удар. Тонизира функциите на черния дроб и подпомага цялостно имунитета на организма. Спомага също така и при отслабване.

Най-важните ползи от консумацията на шийтаке.

Гъбите Шийтаке отдавна се използват в традиционната китайска медицина. Те също са част от медицинските традиции на Япония, Корея и Източна Русия. В китайската медицина се смята, че Шийтаке укрепва здравето и дълголетието и подобрява кръвообращението. Биоактивните съединения на гъбите могат да изградят известна защита срещу рак и възпаления.

В полза на сърцето и холестерола

Гъбите Шийтаке могат да имат няколко ползи за здравето на сърцето. Например, те имат три съединения, които могат да помогнат за понижаване на холестерола:

  • Еритаденин – съединение, което инхибира ензим, участващ в производството на холестерол.
  • Стерили – молекули, които помагат да се блокира усвояването на холестерола в червата.
  • Бета-глюкани – тип фибри, които могат да понижат холестерола.

Освен отделните си компоненти, гъбите могат да бъдат здравословни за сърцето като цялостна храна. Няколко съединения в Шийтаке помагат за понижаване на холестерола и могат да предпазят плаката от залепване по стените на артериите. Минералът мед в състава на Шийтаке е отговорен за правилното циркулиране на кръвта. Той подобрява свойствата на желязото, което е важен елемент за преноса на кислород и хранителни вещества в кръвта. Еритаденинът от своя страна, намалява активността на ензим, свързан с регулирането на кръвното налягане, известен като АСЕ (ангиотензин-конвертиращ ензим). Еритаденинът в гъбите Шийтаке разширява кръвоносните съдове и дава повече пространство за преминаване на кръвта, като по този начин регулира кръвното налягане.

Ние, от Green Health Lab, високо ценим качествата на Шийтаке и я добавихме в нашия продукт – Hypertension control – за нормализиране на кръвното налягане. Хранителна добавка за мъже и жени – Hypertension Control е създадена да нормализира кръвното налягане, благоприятства за насърчаване на здравето на сърцето и подпомага защитата на сърцето от сърдечно-съдови проблеми. Hypertension Control е изцяло от натурални съставки с доказани ползи, за регулиране на кръвното налягане и ограничаване натрупванията в артериите и кръвоносните съдове. Нашите капки намаляват високото кръвно налягане и предпазват от проблеми със сърцето. Миксът екстракти от гъби шийтаке, целина, левурда, маточина и чесън са елементите, които спомагат за намаляване на напрежението при високо кръвно, безопасно повишаване нивата на азотен окис в кръвта, стимулиране на кръвообращението, а освен това имат и приятен билков вкус.

Подсилват имунната система

Поради високото съдържание на витамини от група В, гъбите Шийтаке укрепват имунната система. Те стимулират производството на определени видове имунни клетки, като по този начин модифицират и балансират имунната система. Стимулиране на производството на имунни клетки, отговорни за борба с инфекциите и рака. Докато успокоява всякаква свръх активност, отговорна за автоимунни реакции, хронично възпаление и алергии.

Редовната консумация на гъби Шийтаке, може да помогне за укрепване на имунната система и да намали свързания с възрастта спад на имунната функция.

Шийтаке имат съединения, използвани за борба с рака

Полизахаридите в гъбите Шийтаке също могат да имат противотуморен ефект. Например, полизахаридът лентинан помага в борбата с рака, като активира имунната система. Доказано е, че лентинанът инхибира растежа и разпространението на левкемични клетки. В Китай и Япония инжекционна форма на лентинан се използва заедно с химиотерапия и други основни лечения на рак за подобряване на имунната функция и качеството на живот при хора с рак на стомаха.

Гъби Шийтаке за отслабване

Загубата на тегло е по-малко загуба на сантиметри, а повече изхвърляне на нездравословни мазнини, без да правим компромис с цялостното си здравословно състояние. Не само здравословна диета, но и режим на упражнения за изгаряне на мазнини и добро психическо здраве, водят до цялостна здравословна загуба на тегло. Известно е, че гъбите като цяло са чудесен избор за отслабване. Те не само са нискокалорични, но и много богати на антиоксиданти. Някои от химичните компоненти в гъбите Шийтаке, като еритаденин и b-глюкан, имат свойства за намаляване на мазнините. Изследванията доказаха, че b-глюканът намалява нуждата от прием на храна, увеличава ситостта и може да намали нивото на мазнини в плазмата. Шийтаке са богати на протеини и фибри, които са задължителни за организма в процеса на отслабване. Екстрактът от гъби шийтаке съдържа незаменими аминокиселини, включително линолова. Тя съдейства за загуба на излишни килограми и подпомага изграждането на мускулна маса.

Нашите Body weight reduction – спомага при отслабване

Създадохме хранителна добавка, която подпомага регулирането на теглото при отслабване, с екстракт от гъби Шийтаке. Капки със специално подбрани съставки, които задействат разграждането на мастните натрупвания в организма, допринасят за поддържане на нормално телесно тегло, както и спомагат на работата на метаболитните функции на организма. Body Weight Reduction на Green Health Lab, са билкова смес, която допринася за лесно и трайно отслабване и е подходяща както за мъже, така и за жени. Лесно се разтваря във вода и има леко пикантен приятен вкус. Антиоксидантните свойства на съставките стимулират изгарянето на мазнините и по този начин регулират теглото! 

Увеличават енергията

Гъбата Шийтаке има високо ниво на витамини от група В, поради което върши отлична работа в подкрепа на надбъбречните функции. Той също така играе решаваща роля за превръщането на хранителните вещества от храната в енергия, което помага за подобряване на хормоналния баланс, увеличава фокуса и когнитивните функции. 

За гладка и сияйна кожа

Когато селенът се приема с витамини А и Е, това може да помогне за намаляване на акнето и белезите, които могат да се появят след това. Сто грама гъби Шийтаке съдържат 5,7 милиграма селен, което е 8 процента от дневната стойност. Това означава, че гъбите шийтаке действат като естествено лечение на акне.
В едно проучване, на 29 пациенти са дадени по 0,2 милиграма селен и 10 милиграма токоферил сукцинат за акне, два пъти дневно в продължение на 6 до 12 седмици. След лечението пациентите забелязват положителни резултати. Цинкът в гъбите Шийтаке също насърчава имунната функция и намалява натрупването на DHT за подобряване на заздравяването на кожата.

Независимо за каква цел или дори просто превантивно, гъбите Шийтаке са един отличен избор при нуждата от цялостна грижа за организма. Ако искате да направите положителна промяна във вашият режим на хранене, определено трябва да обмислите добавянето на Шийтаке към списъка си за пазаруване или да сте сигурни, че получавате здравословна дневна доза от него в хранителна добавка! 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka