Детоксът може да звучи като нещо ново и модерно, но всъщност се прави от предшествениците ни стотици години преди ние да се родим. Дори те са знаели, че този процес е важен за телата ни, тъй като подкрепя естествената способност на тялото да се самолекува и помага да се освободим от всички токсини и отпадъци. Често липсата на редовен детокс, може да доведе до мудност, тежест и цялостен дискомфорт. Защо пролетта е подходящ сезон за детокс? Това е времето на свежи и леки храни, когато природата тепърва се събужда от зимния си сън. Според традиционната китайска медицина, всяка смяна на сезон се свързва и с промяна в активността на органите ни. Пролетта е времето на черния дроб, което би ни помогнало да изчистим всичко натрупано от зимата и да се подготвим с енергия за лятото. Много често детоксът се свързва с гладуване, но днес сме ви приготвили няколко ароматни, свежи, цветни и най-вече – много вкусни рецепти, с които да помогнете на тялото си.
Пролетен детокс рецепти
1. Турска салата с коприва
Може би ви звучи прекалено лесно, но всъщност сега е моментът да вземете всички зелени зеленчуци и подправки, които видите на пазара или най-добре – отглеждате сами, и да ги сложите в една огромна купа. В момента може да се насладите на свеж спанак, лапад, коприва и също така – магданоз, копър, босилек и дожджен.
Съставки:
- 250 гр. прясна коприва
- 3 големи скилидки чесън
- 1/2 чаша рикота
- сол
- пипер
- червен пипер
- зехтин
- лимон
Начин на приготвяне:
Попарвате копривата за около две минути. Опитайте я дали ви харесва на текстура, защото някои по-стари листа имат нужда от повече време във вряща вода.
В тиган на средна температура загрявате зехтина и добавяте чесън, докато не добие бронзов цвят. Махате чесъна и добавяте копривата директно от врящата вода в тигана. Разбърквате и добавяте подправките. След това добавяте и рикотата, като трябва да имате предвид, че не търсим сотиране, а просто разбъркване на съставките. Сиренето трябва да остане на малки бучки, така че разбърквайте внимателно. Тази салата се сервира топла или на стайна температура. При сервиране, добавете още зехтин и лимонов сок.
2. Супа “Пролетен детокс”
Супите са ни любими в Greenlabox, защото са изключително засищащи, лесни за приготвяне и много, много цветни. Поне тази, която ще ви споделим днес е такава.
Съставки:
- 4 чаши зеленчуков бульон
- 1 ч.л. джинджифил
- 1 морков, нарязан
- 1 целина, нарязана
- 1 чаша зеле, настъргано
- 3 чаши листни зеленчуци по избор (спанак, коприва, лапад)
- 1 лимон
- сол
- черен пипер
- зехтин
- Пресен магданоз, едро нарязан
- Голяма щипка риган, мащерка, розмарин или любима свежа зелена билка
Начин на приготвяне:
Смесвате бульона, джинджифила и всички зеленчуци в голяма тенджера. Загрявате, докато бульонът кипне и варите, докато зелето омекне. След това премахвате от котлона, добавяте лимонов сок и сервирате в купички. Добавете зехтин, магданоз и от любимите си подправки за вкус. Толкова лесно и толкова ароматно!
3. Пролетно поке
Поке купите набират все по-голяма популярност у нас в последните месеци. Това е типично хавайско ястие, което се сервира със сурова риба, но днес ще ви представим растителен вариант. Това ястие има много и различни вкусове, които се комбинират в истинска симфония за душата.
Съставки:
- 1 червен лук
- 1 лайм
- 150 гр. кафяв ориз
- 1 морков
- 1/2 жълт пипер
- 100 гр. репички
- 100 гр. едамаме
- 2 бр. пролетен лук
- 100 гр. спанак
- 10 гр. бели сусамови семена.
За дресинга:
- 20 мл. соев сос
- 10 мл. сусамово олио
- 5 мл. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Измийте ориза в студена вода. След това напълнете тиган със студена вода и гответе за 15-20 минути, докато омекне. Докато оризът готви, пригответе всичките си останали съставки. Обелете моркова и нарежете на лентички или го настържете. Нарежете фино жълтия пипер, репичките, пролетния лук и спанака. Направете дресинга в отделен съд.
Сервирайте като в купичка сложите за основа ориза, отгоре наредете всички зеленчуци и добавете дресинга. Завършете визията, поръсвайки с белия сусам.
4. Ягодово смути:
На пазара вече може да откриете много свежи, ароматни и сочни ягоди. Както сме ви споделяли не веднъж, важно е да употребявате сезонни плодове и зеленчуци, защото телата ни се синхронизират с природата и имат нужда от тях.
Съставки:
- 1 чаша нискомаслено прясно мляко
- 1/2 чаша кисело мляко
- 1 замразен банан
- 1 1/2 пресни ягоди
Начин на приготвяне:
Поставете съставките в блендер в реда, в който сме ги описали. Блендирайте до гладкост и добавете още мляко, ако искате да направите смутито си по-течно. Добавете лъжичка мед, ако искате да подсладите.
Това са нашите пролетни рецепти, с които се надяваме да се насладите на този шарен сезон. За да подпомогнете тялото си още повече, може да опитате и прием на натурални хранителни добавки, като Liver Support. Тя подпомага нормалното функциониране и пречистване на черния дроб, премахва токсините и възвръща енергията на тялото.
Следете блога и социалните ни мрежи за още полезна информация!