0

Вино от глухарчета или какви са ползите за здравето от тях

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Края на месец май, не ни остава друго освен да помечтаем за настъпващото лято, почивка, море, планина и съвсем естествено се отнасяме в една лекота, която може да прилича не само на Рей Бредбъри, но и на нашите продукти при хемороиди, където основната съставка е именно глухарче. Или както Бредбъри описва метафорично виното от глухарчета, може да кажем същото и за нашия Hem Blocker – “…опаковане на всички радости на лятото в една бутилка “.

Въпреки че повечето хора мислят за глухарчето (Taraxacum officinale) като досаден плевел, растението отдавна се използва в билколечението, за да подпомогне храносмилането и да стимулира апетита. Цялото растение от глухарче от корен до цвят е годно за консумация с леко горчив, подобен на цикория вкус.

Самият корен понякога се пече, за да се създаде кафе от глухарче без кофеин. Когато се използва за лекарства, от изсушения или пресен корен могат да се правят чайове, тинктури, отвари (инфузии) и лапи. Коренът от глухарче се предлага и на гише под формата на капсули.

В традиционната китайска и индианска медицина коренът от глухарче отдавна се използва за лечение на стомашни и чернодробни заболявания. Днес билкарите вярват, че може да помогне при лечението на много заболявания, включително акне, екзема, висок холестерол, киселини, стомашно-чревни разстройства, диабет и дори рак. Някои от твърденията са по-добре подкрепени от изследвания, отколкото други.

Ползи за здравето

 1. Високо хранително

От корена до цветето глухарчето са високо питателни растения, заредени с витамини, минерали и фибри. Листата от глухарче могат да се консумират варени или сурови и служат като отличен източник на витамини А, С и К. Те също така съдържат витамин Е, фолиева киселина и малки количества други витамини от група В. Нещо повече, зеленчуците от глухарче осигуряват значително количество от няколко минерала, включително желязо, калций, магнезий и калий.

Коренът на глухарчето е богат на въглехидратния инулин, който е вид разтворими фибри, намиращи се в растенията, които подпомагат растежа и поддържането на здрава бактериална флора в чревния тракт.

Коренът от глухарче често се суши и консумира като чай, но може да се яде и в цялата му форма.

 1. Съдържа мощни антиоксиданти

Глухарчето е пълно с мощни антиоксиданти, което може да обясни защо това растение има толкова широко приложение за здравето. Антиоксидантите са молекули, които помагат за неутрализиране или предотвратяване на негативните ефекти на свободните радикали в тялото ви. Свободните радикали са продукт на нормалния метаболизъм, но могат да бъдат много разрушителни. Наличието на твърде много свободни радикали допринася за развитието на заболяването и ускореното стареене. Следователно, антиоксидантите са от съществено значение за поддържането на тялото ви здраво.

Глухарчето съдържа високи нива на антиоксиданта бета-каротин, за който е известно, че осигурява силна защита срещу клетъчни увреждания и оксидативен стрес. Те са богати и на друга категория антиоксиданти, наречени полифеноли, които се намират в най-висока концентрация в цветето, но присъстват и в корените, листата и стъблата.

 1. Може да помогне при възпаление от всякакъв вид

Глухарчето може да бъде ефективно за намаляване на възпалението, причинено от заболяване поради наличието на различни биоактивни съединения като полифеноли в растението. Възпалението е един от естествените реакции на тялото при нараняване или заболяване.

 1. Може да подпомогне за контрол върху кръвната захар

Цикоровата и хлорогенната киселина са две биоактивни съединения в глухарчето. Те се намират във всички части на растението и могат да помогнат за намаляване на кръвната захар.

Изследванията показват, че тези съединения могат да подобрят секрецията на инсулин от панкреаса, като същевременно подобряват усвояването на глюкозата (захарта) в мускулната тъкан. Този процес води до подобрена инсулинова чувствителност и намалени нива на кръвната захар.

 1. Може да понижи кръвното налягане

Някои хора твърдят, че глухарчето може да намали кръвното налягане, но подкрепящите доказателства са ограничени.

Традиционните билколечебни практики използват глухарче за техния диуретичен ефект, основаващо се на убеждението, че това може да детоксикира определени органи. В западната медицина диуретичните лекарства се използват за освобождаване на тялото от излишната течност, което може да доведе до понижено кръвно налягане.

Диуретиците, обикновено се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания и някои видове бъбречни заболявания. Макар и ценни, лекарствата могат да причинят странични ефекти, включително мускулни крампи, главоболие, световъртеж и промени в кръвната захар. Някои учени смятат, че диуретичните свойства на глухарчето могат да имат медицинска употреба, включително лечение на преддиабет или предменструално подуване и задържане на вода.

Глухарчето съдържа калий, минерал, свързан с понижено кръвно налягане при тези с преди това повишени нива. По този начин глухарчето може да има непряк ефект върху кръвното налягане поради съдържанието на калий в тях.

 1. При борба с рака

Може би една от най-интригуващите здравни претенции на глухарчето е техният потенциал да предотвратяват растежа на раковите клетки в много различни органи.

Едно проучване разкрива значително намален растеж на раковите клетки, които са били третирани с екстракт от листа на глухарче. Други проучвания показват, че екстрактът от корен на глухарче има способността драстично да забавя растежа на раковите клетки в черния дроб, дебелото черво и панкреатичната тъкан.

 1. Подпомага храносмилането и лекува запека

Традиционната билкова медицина използва глухарче за лечение на запек и други симптоми на нарушено храносмилане. Някои ранни изследвания изглежда подкрепят тези твърдения.

Коренът от глухарче е богат източник на пребиотични фибри инулин. Изследванията показват, че инулинът има силен капацитет да намали запека и да увеличи чревното движение. Той е и една от основните съставки в нашите продукти за лечение на хемороиди – тук , а сега и в пакет “Hem Care” . 

 1. Може да помогне за отслабване

Някои изследвания показват, че глухарчето и неговите биоактивни компоненти могат да подпомогнат загубата на тегло и поддържането му. Някои изследователи предполагат, че способността на глухарчето да подобрява метаболизма на въглехидратите и да намалява усвояването на мазнини може да доведе до загуба на тегло.

Едно проучване разкрива, че хлорогеновата киселина, съединение, намерено в глухарчето, е успяла да намали телесното тегло и нивата на някои хормони за съхранение на мазнини.

Независимо при каква необходимост решите да използвате глухарчето, то си остава символ на детските радости и летни емоции и копнежи. 

Комплект Hem care – Крем и добавка за хемороиди

Hem Care Cream + Hem Blocker sachets:

 • Намалете болката
 • Намалете сърбежа
 • Намалете паренето
 • Хидратирайте кожата в засегнатата зона
 • Подпомогнете кръвоспирането и свиването на възпалената тъкан
 • Съдействайте на засегнатите вени да укрепнат
 • Ограничаване на появата на следващи възпаления.

Комплект “Hem Care”, стимулира естествения лечебен отговор на организма, за да облекчи симптомите от които страдате, като пареща болка и сърбеж.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka