0
green tea-greenlabox.bg

За какво помага зеленият чай?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Противно на масовите очаквания, чаят, а не кафето е най-консумираната напитка в света. Цели нации на изток, сред които тези в най-многолюдните държави като Индия и Китай, или ангажираните с вековната търговия на чай, британци и арабски народи, също отдават предпочитанията си на чая като натурален продукт заради ползите му и за поддържане на тонуса в рамките на деня.

Най-общо има шест разновидности чай – бял, зелен, улонг, черен, жълт и пу-ър, всички от които се получават от листата на чаения храст. Различават се по обработката на листата, а като най-популярен и полезен за здравето се сочи зеленият чай. 

В зависимост от това как зеленият чай е достигнал до Европа – по суша по пътя на коприната или по море, напитката е известна като чай (от думата “ча” на мандарин) или като tea (от диалекта мин, говорен в източната китайска провинция Фудзиен, откъдето започва морската чаена търговия през 17 век).

Какво съдържа зеленият чай?

За получаването на зелен чай листата на растението преминават през лека термична обработка и след това се изсушават термично, запазвайки зеления си оттенък. В съдържанието му са солиден набор от антиоксиданти, полифеноли, катехини, флавоноиди, аминокиселини, танини, полизахариди, протеини, придаващият зелен цвят хлорофил, витамини от групата B, C, E, каротин, минерали като манган, желязо, цинк и калий, летливи съединения и др.

Характерно е и наличието на теобромин (като в какаото) и кофеин от една пета до около една трета спрямо същото количество течност кафе. При приготвянето на зелената напитка, колкото е по-висока температурата на водата и по-продължителна запарката, толкова повече е наличието на кофеин в течността. От значение е и размерът на чаените листенца, от по-дребните се извлича по-голямо количество кофеин. Според това се обособяват повече от 20 отделни подвида. 

Какви са ползите от зеления чай?

Според вида на пакетиране и приготвянето на запарката, ползите от консумирането на чаените листа могат да варират. Изсушени, те поемат лесно околните миризми, затова от значение е правилното им съхранение. Запазват своята свежест, когато се държат на сухо, хладно и тъмно място в затворен метален съд и в рамките на до една година.

С най-много ползи е запарката от насипни листенца. В Китай листата се заливат до три пъти, което определя и дали напитката ще е по-силна или по-слаба. На останалите места по света, вкл. България, листата се изхвърлят след първото попарване. Идентични и дори повече ползи се наблюдават при заливането с гореща вода на пресованите чаени листа или такива във формата на плоча. 

Индивидуалните филтърни дози в пакетчета са по-слаби от насипния и ползите му отстъпват по качество, макар да са бързи и удобни за приготвяне, също както и разтворимият на прах или в течна форма.

Напитката има силно ободряващо действие и се препоръчва често при изтощение и преумора. Ето и обобщен списък на най-значимите ѝ ползи:

  • подпомага функцията на сърцето – има укрепващи свойства, а различни проучвания сочат, че редовната употреба на поне чаша на ден, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Активната консумация в рамките на половин година, може да доведе до нормализиране на високото кръвно налягане. Ползи се наблюдават и при пушачите, тъй като напитката има детоксикиращо действие, което подпомага отделянето на вредните вещества, които се натрупват по кръвоносните съдове при тютюнопушене;

  • намалява нивата на лошия холестеролефектът се свързва основно с антиоксидантното и противовъзпалително действие на флавоноидите, които влияят за изчистването на шлаките, натрупани по кръвоносните съдове;

  • регулира теглото – част от съставките в листата на чаения храст помагат за изгаряне на излишните мазнини и оказват влияние при опити за отслабване, като водят до подобряване на метаболизма. Те участват в липидния обмен, разграждат мазнините и се включват в изграждането на мускулите. Ефикасни са и за повишаване на инсулиновата чувствителност, намаляване броя на хипергликемиите и като резултат, водят до сваляне на кръвната захар в организма и гликиран хемоглобин като показател за средно количество глюкоза в кръвта за 2 – 3 месеца. Редовната употреба на напитката има анти автоимунно действие и е със значително ползи за понижаване на риска от развитие на диабет тип 2 (неинсулинозависим); 

  • подпомага мозъчната функция – чаените листенца съдържат естествени стимуланти, които поддържат мозъчните клетки и провокират синтеза на т.нар. хормони на щастието. Полифенолите помагат за забавянето на ефектите от стареенето върху мозъчните клетки, а действието на аминокиселината тианин, има успокояващо и разхлабващо действие и е от полза за справянето с физическия и психическия стрес. 

Различни научни изследвания прогнозират вероятни ползи и подобрение от чаената употреба при рак на гърдата, рак на простатата и рака на дебелото черво, както и за поддържането в добро състояние на черния дроб, кожата, и действието му срещу лош дъх. 

Кога да пием зелен чай – сутрин или вечер?

Времето за консумиране зависи от традициите, На места има специални чаени церемонии. Може да се пие независимо от сезона, по всяко време на деня, преди, след и без връзка с хранене, с различни добавки като мляко, мед, лимон и пр., без повод и при посрещане на гости или семейни събирания. 

С оглед наличието на кофеин, се пие в по-малки, чаени чаши, които да се пълнят до 2 – 3 пъти от сутринта до следобед. Не е желателно да се пие непосредствено преди лягане. Ползите от зеления чай се усещат в най-голяма степен без добавки, в чист вид. Ефектът му и ползите за организма се подсилват при пълноценно и здравословно хранене.

Оптималното запарка е с 5 г на 250 мл гореща вода с температура между 70 и 80 °C за до около 3 минути. 

Крие ли рискове консумацията на зелен чай?

Пиенето на повече от три чаши от напитката води до странични ефекти. Вредите от тях се дължат предимно на кофеина. Той освен за намаляване на сънливостта и умората, има обратен ефект като нервност и проблеми със съня, като може да причини нередовен сърдечен ритъм. 

Прекомерната консумация ограничава ползите, предизвиква раздразнение на червата. Негативен ефект има и при страдащите от остеопороза, тъй като зеленият чай изчерпва калциевите резерви на тялото. Количеството от напитката трябва да бъде съобразено и от страдащите от чернодробни заболявания, глаукома и склонни да образуват оксалатни камъни в бъбреците. 

Билката има незаменими лечебни свойства, но ако се чудите дали може да я коснумирате при наличието на някое от гореспоменатите медицински състояния, се консултирайте с лекар.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka