0
curcuma-greenlabox.bg

За какво се използва куркумата и как да я приемаме?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

За да функционира правилно организмът и да получава необходимите витамини и минерали, е необходимо да предприемете действия, с които да му помогнете. Съществуват естествени средства като куркумата, които са полезни, притежават множество свойства и се отличават като благоприятни и подходящи за приложение. 

Освен като подправка, тази билка има множество други приложения, които са далеч по-важни от вкусовите характеристики. 

Какво представлява куркумата?

Куркумата е растение с тропичен произход, което расте в топли райони като Индия, Югоизточна Азия и други и има над 80 различни разновидности. Приема се като една от най-силните и широкоспектърните билки, повлияващи благоприятно организма. Лечебните ѝ свойства се дължат основно на наличието на веществото куркумин. Според някои специалисти и проучвания, действието на куркумина е много по-силно от това на множество лекарства. Куркумата се използва векове наред като подправка в индийската и китайската кухня, както и като натурална панацея.


Растението е от семейството на джинджифила, а корените са отличителни – ярко жълти. Богата на фибри, тази билка се използва активно и във фитнес и спортната индустрия. Употребявайки тази натурална съставка, вие ще обогатите тялото си с огромно разнообразие от витамини и минерали като мед, цинк, калий, магнезий, калций. 

Най-често се предлага в опаковки, стрита на прах, като в тази форма може да се прилага и в кулинарията. Можете да откриете и продукти на таблетки, служещи за директна употреба. 


Вкусът е силен и трудно може да бъде объркан. Той е комбинация от лека горчивина и пикантност и поради специфичните си характеристики, намира приложение в азиатската, китайската, както и в българската кухня.

Какви са ползите от куркумата?

Ползите от куркумата са множество. Най-важната част от растението е коренището. Именно там се открива и лечебната съставка куркумин. То е частта, която се стрива до прахообразна форма, която се използва за подправяне на ястия. Растението действа благоприятно за следните проблеми и състояния:


 1. Отслабване

  Куркуминът възпрепятства образуването на мастни клетки в зряла форма. Консумирането на тази съставка влияе за намаляване на шансовете от заболявания, свързани с наднормено тегло и хормонален дисбаланс. Благодарение на голямото количество антиоксиданти, намиращи се в растението, това природно средство ще ви помогне в загубата на тегло и засилване на метаболизма.


 1. Имунитет

  Смята се, че редовната консумация на куркумата води до укрепването на имунната система. Консумира се често в комбинация с витамин Ц под формата на лимон, мед и вода.


 1. Противовъзпалителни действия

  Едно от основните свойства на куркумина е противовъзпалителното му действие. Именно поради тази причина, консумирането на съставката би ви помогнала да се справите с настинки, вирусни състояния, както и да възпрепятствате възникването на такива. Поради мощното антисептично действие, се използва при възпаления на ставите и при подагра. Активното вещество в растението, което се намира в концентрирано състояние в корените, потиска протеин NF-kappa B, който е основен първоизточник за протичането на възпалителни процеси. 


 1. Висок холестерол

  Доказано е, че тази природна съставка влияе върху LDL холестеролът, наричан още вреден, и неговите нива в организма. Освен че намалява показателите, тази билка възпрепятства окисляването му. Според изследвания, при редовна употреба на извлечените от растението полезни съставки, LDL холестеролът може да се намали с над 30 % за кратък период от време. 


 1. Подпомагане на храносмилането

  Действа ефективно при храносмилателни смущения, лошо храносмилане, подут стомах, газове. Противовъзпалителните действия благоприятстват и гастрит, язва, както и всякакви стомашни раздразнения. Спомага за премахване на токсините.


 1. Черен дроб

  Популярен метод за прочистване на организма от наслоение плаки и токсини е детокс с участието на куркума. Това повлиява положително черния дроб и бъбреците. 

Как можем да приемаме куркума?

Хубавото на този природен компонент, е че може да се приема под разнообразна форма, в зависимост от личните предпочитания. Можете да приемате куркума като:


 • чай – билката може да се консумира под формата на чай. Използва се една чаена лъжичка от здравословната съставка,  която се попарва с вряла вода. За да се извлекат всички ползи от куркумина, е добре да изчакате поне няколко минути преди консумацията. Като добавка за подобряване на вкуса и засилване на благоприятния ефект, можете да добавите мед и настърган джинджифил. Често срещана практика е добавянето на 50 мл ядково мляко;


 • с храната – най-лесният и приятен начин за прием е чрез храната. Може да се използва се за подправянето на много разнообразни ястия, включващи ориз, месо и риба;


 • хранителни добавки – за най-концентрирано количество на съставката, можете да я приемате под формата на таблетки или капсули, които служат за директен прием с вода. 

Какви са противопоказанията при прием на куркума?

Въпреки полезните си свойства, тази натурална панацея следва да се приема внимателно. Препоръчително е бременните и кърмещите жени да избягват приема под формата на хранителна добавка или чай. Подходящо е да я консумират в ястия, защото концентрираното количество е по-малко. 


Ако имате диабет, трябва да бъдете много внимателни с приема на куркумин, защото той понижава не само кръвното налягане, но и захарта. 

Ако имате репродуктивни проблеми или подозирате такива, е препоръчително да не консумирате тази съставка, защото тя понижава нивата на тестостерон при мъжете.

Билката се смята за безопасна и не дава отражения върху физическото състояние, с изключение на малък процент случаи, при които хората се оплакват от странични ефекти като диария и замайване. 


Важно е да консумирате този компонент в нормални граници и да не превишавате препоръчителните дози, независимо дали я приемате като чай или хранителна добавка за лечение. Ако страдате от диабет тип 2, се консултирайте с лекуващия ви лекар преди да започнете прием.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka