0
blog color restore 07 - greenlabox.bg

Защо побелява косата ни?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Често сме чували израза “По вида посрещат, по ума изпращат”, но замисляли ли сте се кое е първото нещо, което прави впечатление у една жена? Косата! Тя е запазена марка на много дами, тъй като може да бъде оформена по различен начин, грижата за нея, макар и трудна понякога, се отплаща с върховен блясък и най-вече ни кара да се чувстваме уверени и смели. Когато сме млади и безгрижни се заиграваме с цветовете – все по-често ще видите млади дами с електриково розови, сини или зелени коси по улицата, но какво става когато боядисването се превърне в нужда, а не желание? Побеляването не винаги е причина да се натъжаваме – все повече жени оставят естествената си коса и се радват от сърце на стареенето, но много други предпочитат чрез боядисване в натурални тонове да се подмладят. Въпросът ни към вас днес е: знаете ли защо косата побелява и от какво зависи кога това ще се случи? Ще ви отговорим в следващите редове!

Меланин

Преди да разберем защо косата побелява, нека първо ви разкажем защо има цвят на първо време. Меланинът е естествен пигмент, който определя цвета на косата ни. Той преминава през значителни пигментационни промени през целия живот на човека. С други думи, цветът на косата ви не остава същият – всички сме виждали как някое пепеляво русо бебе израства във възрастен човек с плътно кестеняв цвят в косата си. Когато производството на този пигмент се забави, косата става сива или бяла. При сивата коса меланинът е намален, докато при бялата напълно липсва.

Стрес

Ставате рано сутринта и започвате да се оправят за работа. Миете зъбите си, слагате си малко грим, оправяте прическата си и там забелязвате него – първият бял косъм. Можете да изпаднете в паника, никой няма да ви съди, но дали е нужно? Доказано е, че стресът причинява посивяване на косата! Той уврежда важни клетки в тялото, а те често включват именно меланин. Независимо дали стресът е причинен от проблеми у дома, в офиса или децата, той си остава стрес. Може и да звучи много лесно да кажеш “Просто се успокойте”, но наистина ако навреме се погрижите за балансираното си ежедневие, вероятно тялото ви ще ви се отблагодари с по-дълъг живот на естествения цвят на косата ви. Намирайте време за себе си, забавлявайте се и не подценявайте почивките, които заслужавате!

Начин на живот

Може би няма да ви изненадаме, но начинът ви на живот също силно влияе на побеляването на косата! Дали следвате правилната диета? Побеляването може да се породи от дефицит на витамин В12. Той играе важна роля в тялото, тъй като дава енергия и допринася за здравословния растеж на косата и цвета ѝ. Тялото ни се нуждае от В12, тъй като той отговаря за състоянието на червените кръвни клетки. Те от своя страна пренасят кислород до клетките в тялото, включително космените. Дефицитът може да отслаби космените клетки и да повлияе на производството на меланин. Също толкова важен е и витамин B6. Той подобрява подхранването на космените фоликули с меланин, а това насърчава обновяването на косата. Проверете дали в диетата ви присъстват достатъчно храни, богати на B12 и B6 и ако случайно липсват, веднага поправете тази грешка!

Тютюнопушене

Друга причина за ранното побеляване може да бъде пушенето. То свива кръвоносните съдове, което може да намали притока на кръв към космените фоликули и да причини загуба и посивяване на коса. Освен това токсините в цигарите могат да увредят части от тялото ви, включително космените фоликули, причинявайки рано побеляване. Ако досега не сте били сигурни дали да спрете цигарите, това е още една добра причина да го направите!

Генетична обремененост

Често ви се случва някой да ви каже, че приличате на майка си или баща си? Същите тези гени, които ви носят общи черти с тях може да бъдат виновниците да побелеете по-рано. Прегледайте стари снимки на роднините си – родители, баби, дядовци – и обърнете внимание кога са се появили първите признаци на побеляване при тях, защото това може да ви даде знак кога да ги очаквате и при вас. За съжаление гените са си гени и все още няма как да им повлияем, макар и да се правят тестове в тази насока.

Побеляването на косата не е процес, който пита дали сте готови за него. Добрата новина е, че има много методи, които могат да го прикрият умело – бои за коса, спрейове или Color Hair Restore Spray от Green Derma Lab. Неговата основна задача е да възстанови сивата коса и да подобри нейната пигментация и цялостна структура.

Нашите експерти подбраха внимателно съставките в спрея.


Color Hair Restore Spray – върни естествения цвят на косата

Color hair restore spray за възстановяване на сива коса – подобрява пигментацията и текстурата, стимулира производството на меланин и защитава от оксидативен стрес – от Green Derma Lab, 50 mL / 1.7 fl oz
Това не е БОЯ за коса! Това е твоят цвят! ВЪЗСТАНОВЕН! Отново.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka