0
za otslabvaneto i sled decata - greenlabox.bg

Знаем ли какво може да пречи на отслабването ни след бременност!

Време за четне: 5 минути

Съдържание:

Най – щастливия, емоционален и пълноценен момент за всяка жена е да гушне своето новородено детенце. Съвсем естествен факт, в същото време е, че майката иска възможно най – бързо да възвърне фигурата си и да бъде отново желана и харесвана, както преди. И в това няма нищо лошо, нито пък е свързано със суета. Жените, без да искаме да подценяваме качествата на силната половинка, въплъщават в себе си много образи: на добрата майка, домакиня, съпруга, приятелка, дъщеря. „Натоварени“ са с мисията да се чувстват пълноценни, когато всичките „образи“ са в синхрон, не умишлено разбира се, просто това е женската есенция. Но това може понякога да се окаже трудна мисия, заради напрежението, което обществото ни налага и се опитва да ни вкара в инстаграм, фейсбук рамките на идеалните пропорции. Разбира се, че красотата не се изразява само в красиви форми, черти и линии, но външната красота е свързана и с вътрешната духовна красота. Това разбира се, не означава да се стремим към нечий идеал или разбиране за красота, различни от нашето собствено възприемане. Красотата не е марка, не е етикет, не е серийно производство, не е “made in China”, тя е крайна, индивидуална енергия на всеки един. Точно затова е важно да намерим  хармония между външната ни красота и духовната, само така една жена е удовлетворена и истински щастлива! В наши дни изглежда, че едва някоя знаменитост е родила и вече е по телевизията или на корицата на списание, само седмици по-късно, като че ли никога не е качила дори и грам. Този порив на знаменитости, за идеалното тяло след раждането оказва голям натиск върху всички нови майки. Понякога обаче отслабването и възвръщането на теглото ни преди бременността, може да се окаже трудна задача, не, защото не полагаме нужните усилия, а защото има медицински състояния, които могат да се окажат спънка към тази цел. Искаме да ви разкажем за някои от тях.

Хипотиреоидизъм

За много жени не е лесно да свалят теглото и да се върнат в дънките си преди бременността, особено без екип от лични треньори и частни готвачи, които да помогнат! За останалите от нас, докато раждането, кърменето и постепенното връщане към упражненията могат да помогнат за връщане на тялото във форма след раждането, процент от жените се чувстват разочаровани и не могат да загубят излишното „бебешко тегло“. Може да правите всичко възможно, за да свалите килограмите, но кантарът не се движи. Или дори може да откриете, че наддавате, въпреки здравословното хранене и упражненията. Какво става? По време на бременността бебето приема йод от вас, което от своя страна може да причини хипотиреоидизъм, нарушение, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. След раждането могат да се появят симптоми като умора, депресия и наддаване на тегло. За около 10 процента или повече от всички майки състояние, известно като следродилен тиреоидит, може да е причина за борба с теглото, заедно с други обезпокоителни симптоми. Тиреоидит след раждането се появява, когато тялото започне да произвежда антитела по време или след бременността. Тези антитела атакуват щитовидната жлеза и могат да доведат до временно дисбалансиране на жлезата, обикновено преминавайки бързо в неактивност. Това ви оставя хипотиреоиден, с бавен метаболизъм и неспособност да произвеждате достатъчно хормон на щитовидната жлеза, основният енергиен хормон.

Симптомите на хипотиреоидизъм след раждане често включват:

 • Повишаване на теглото или невъзможност да отслабнете въпреки диетата, упражненията
 • Силна умора, изтощение
 • Депресия или настроение
 • Тревожност, сърцебиене
 • Запек
 • Проблеми с паметта и концентрацията
 • Усещане за студ
 • Мускулни крампи
 • Трудности при кърмене
 • Косопад от главата, а понякога и от външния ръб на веждата
 • Груба, груба и / или суха коса
 • Менструални нарушения
 • Ниско либидо
 •  Увеличаване на шията, дискомфорт, пълнота, натиск, затруднено преглъщане
 • Болки в мускулите и ставите
 • Подпухналост и подуване, особено на ръцете, краката, очите и лицето

За съжаление можете да се оплачете на лекаря за тези симптоми, само за да ви кажат, че това са „нормални“ симптоми за нова майка. Или може да ви бъдат дадени лекарства за депресия или тревожност, които не се отнасят до основния проблем (и имат нещастния страничен ефект, който ви пречи да кърмите!) В крайна сметка, ако сте имали бебе и изпитвате някой от горните симптоми, трябва да направите задълбочена оценка на щитовидната жлеза. Това трябва да включва преглед от лекар, проверка на Вашето кръвно налягане, сърдечна честота и рефлекси, наблюдение на всякакви клинични признаци.

За някои жени проблемите с щитовидната жлеза след раждането могат да бъдат временни и да продължат от няколко месеца до една година. Изчислено е обаче, че до 30 процента от страдащите ще останат хипотиреоидни за цял живот, тъй като щитовидната жлеза е била твърде силно увредена от дисбаланса или защото бременността е активирала присъщ случай на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Диастаза ректи

По време на бременността, докато коремът расте, това, което много жени не осъзнават, е, че за да се приспособи този растеж, настъпват промени не само в матката и кожата (здравейте, стрии!), но чак до коремните мускули. Това е така, тъй като с нарастването на бебето към по-късните етапи на бременността коремът трябва да се разширява по-далеч, отколкото позволяват коремните мускули. Това разширяване е възможно благодарение на linea alba – линия от съединителна тъкан, която минава от под гръдната кост до срамната кост и свързва двете страни на вашите „шест пакета“ мускули на корема. Linea alba се разтяга и отпуска, което позволява на бебето да има повече място, отколкото би било в противен случай.

Наистина е доста феноменално, че тялото ни е в състояние да направи това! Тази повишена отпуснатост в linea alba обаче може да доведе до отделяне между коремните мускули, които могат да останат дълго след бременността. Това общо разделяне се нарича диастаза ректи корем (DRA). Когато вашата linea alba загуби способността си да генерира напрежение, тя не може да поддържа корема ни много добре. Всъщност диастазата ректи често е причина за „упоритите” кореми след раждането. Ако страдате от DRA, може да си мислите, че изглеждате подути през цялото време или че изглеждате бременна в четвъртия месец, когато наистина сте две години след раждането и въпреки усилията си, не сте успели да намалите областта около корема. Казано между майки „съединителната тъкан, която се стича по средната линия на корема, вече е като чифт йога панталони, през които можете да видите, когато се наведете. Това разтягане, това изтъняване на тъканта … ето това е диастазия ректи.“ Съединителната тъкан става по-опъната, не толкова плътна, не толкова „дебела“, което води до много измеримо разделяне между двете страни на коремните мускули. Пропастта може да се простира по целия път – от гръдната кост до срамната кост или някъде по тази линия. Обикновено най-голямата празнина ще бъде около корема, което придава онзи вид „винаги бременна“. Или, още по-сериозно за здравето и тренировките ви, може би усещате, че долната част на гърба и таза не са толкова стабилни и сигурни, колкото някога. Тъй като съединителната тъкан на linea alba се разтяга, разширява и изтънява, тя може да наруши способността на коремните мускули и цялата основна система да вършат най-добрата си работа.

Това означава, че сте загубили част от поддържащата мрежа за сърцевината, гръбначния стълб и потенциално коремните и тазовите органи. Тази загуба на подкрепа може да доведе до повишен риск от нараняване на кръста и тазовото дъно, като например инконтиненция.

Преди да се стресирате … НЕДЕЙТЕ! Диастазата ректи е много често явление при бременност и можете да я излекувате. Добрата новина е, че съединителната тъкан на корема може да възвърне еластичността си, но това изисква:

– подходящи упражнения

– подкрепящи храни

– свободна циркулация на кръвния поток в областта на таза

Упражненията безспорно са ключови и без тях възстановяването на еластичността трудно ще се получи. Но дори при редовни упражнения, липсата на изграждащи хранителни вещества или напрежението в коремната област, което ограничава свободната циркулация, могат значително да забавят процеса. Ето защо, храненето е второто ключово условие за затваряне на диастаза след възстновяващите упражнения.

 • Храненето да бъде пълноценно и да предоставя необходимите структуроизграждащи елементи, сред които от голямо значение са протеини и особено колаген, разнообразни източници на витамини и минерали, много зеленчуци и др.
 • Начинът на хранене да не причинява коремно напрежение и по този начин да оказва допълнителен натиск върху коремната стена отвътре навън
 • Хранителният режим да не позволява натрупване на излишни килограми
 • Да се осигури добра и редовна хидратация
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka