0
the dragon fruit

3 ползи от драконовия плод

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Има екзотични растения, които се радват на все по-голяма популярност в България. Като такова се класифицира и драконовият плод. Познат още като питахая или питая, това растение има не само тропически вкус, но и е познато като супер храна с богато съдържание на полезни за тялото вещества. Какво трябва да знаете за драконовия плод?

Какви полезни вещества съдържа драконовият плод?

За родина на питахаята се приема Южна Америка, но голям процент от реколтата се открива и в Мексико. То е част от семейство Кактуси, но във вътрешността на това бодливо растение се крие сърцевина с балансиран вкус, съчетаващ кисело и сладко. Смята се, че наподобява киви и круша. Освен вкусно разнообразие към вашата диета, питаята има множество ползи за здравето.

Тази супер храна често присъства в хранителни режими, защото освен здравословно попълнение към дневното ви меню, тя е и много нискокалорична. В 100 грама питая има само 60 калории. Въпреки това съставът е разнообразен, обогатен и придава на това растение отличителни качества.

Откриват се витамини E и Ц, които са силни и натурални антиоксидантни, пречистващи тялото от непотребните вещества и токсините.

В допълнение, витамин C помага на тялото да усвои други вещества, действа в подкрепа на имунната система и благоприятства целия организъм.

Освен витамини се откриват още и минерали, като цинк, желязо, магнезий, калций, фосфор. Растението е сравнително богато на протеин, като в 100 грама се откриват 1,2 грама. Има още и фибри, които благоприятстват храносмилателната система – в една порция от 300 грама се открива ¼ от необходимата дневна доза.

Съдържат се още каротеноиди, които влияят върху сърдечно-съдовата система, действат благоприятно за превенцията от рак, както и злокачествени образувания в тялото.

Какви са ползите от драконовия плод?

Богатият състав на драконовия плод подпомага цялостното състояния на организма и има значително влияние върху следните три здравословни аспекта.

  1. Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

Това действие се дължи на наличието на каротеноиди. Мастноразтворимите пигменти влияят върху подобряването на липидния профил, понижаването на нивата на кръвна захар и триглицеридите. Драконовият плод се смята като помощно средство за превенция от миокарден инфаркт и е подходящ за употреба на хора с диабет или преддиабетно състояние. В семената на питахаята се откриват мастни киселини, благоприятстващи функцията на сърцето, които едновременно с това понижават нивата на вредния холестерол. Съдържа се и ликопен, който действа като превенция срещу коронарни болести.

  1. Отличен източник е на енергия

Благодарение на богатото си съдържание на витамини и минерали, драконовият плод тонизира тялото. Тази супер храна е източник на енергия. Именно поради този факт, често се включва в хранителните режими, под формата на компонент от закуската. Освен източник на енергия, питаята е и естествен имуностимулатор. Едновременно с това, подобрява значително концентрацията и мозъчната функция.

  1. Подобрява храносмилането

Като богат източник на фибри, питаята е помощник в регулирането на стомашно-чревния тракт. Те имат пребиотичен характер, който подпомага развитието на лактобацили в Микробиома и премахването на патогените. Благодарение на това, се поддържа добро чревно здраве и се контролират състояния, като запек, подуване, газове, раздразнени черва и други дискомфортни симптоми.

Поради съвкупността от полезни действия, драконовият плод се популяризира все повече като допълнение към ежедневното меню и начин за обогатяване на организма с полезни мастни киселини, антиоксидантни, витамини и минерали. Благодарение на антиоксидантните свойства, тази екзотична супер храна влияе положително върху състоянието на кожата, като укрепва естествената имунна бариера, стимулира по-бързото възстановяване на увредените тъкани и подобрява хидролипидния баланс. Може да повлияе върху еластичността, намаляване на сухотата и регулиране производството на себум.

Смята се, че питахаята влияе положително и на зрението. Тя стимулира синтеза на човешкия протеин, познат като цитохром, който от своя страна има отношение към глаукомата. Благодарение на богатото съдържание на каротеноиди и по-специално бета-каротин, се приема, че възпрепятства образуване на катаракта.

Как се консумира драконовият плод?

Поради отличителния тропически вкус, питахаята е широко използвана в цял свят. Може да се консумира в суров вид, в комбинация с ядки, кисело мляко, мед и други храни, източници на фибри.

Друг популярен начин за консумация е прясно изцеден сок. В една чаша фреш от драконов плод може да се открие ½ от необходимата доза фибри, антиоксидантни и витамини за деня.

Използва се за направа на напитки, като вино или други тонизиращи течности. Има множество десерти, в които участва питаята, като сладоледи и торти.

Открива се и още под формата на прахообразна хранителна добавка, която може да се използва за приготвяне на смутита и други храни, като кремове, сладка, конфитюри.

Драконовият плод се гарнира добре с риба и често се среща в средиземноморската кухня. За да запазите полезните вещества, които се съдържат в екзотичното растение, трябва да го съхранявате правилно, в хладилник или на стайна температура. В случай, че сте го разрязали, е най-добре да го държите в хладилник за период не по-дълъг от 24 часа. Хранителната стойност на драконовият плод се открива във вътрешната месеста част, която се отделя с лъжица, след разрязването на кората.

Ще го откриете в много козметични продукти. Питахаята действа благоприятно върху състоянието на кожата и поради тази причина екстракт от листата и месестата част се използват като съставна част на кремове, маски, измиващи гелове и други продукти. Може да се прилага локално върху раздразнени кожни участъци в суров вид. Като резултат от това, кожата се успокоява, обогатява с полезни вещества, овлажнява, освежава и тонизира.

Въпреки полезните свойства на питахаята, е добре да бъдете внимателни особено ако следва да консумирате екзотичната супер храна за пръв път. Има възможност от проява на алергични реакции.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka