stomach pain- greenlabox.bg

5 билки, които са полезни за стомаха

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Здравословното храносмилане е важно за правилното функциониране на тялото ни. Но истината е, че повечето от нас са засегнати от различни видове храносмилателни разстройства в даден момент от живота си. Най-лошата част? Рядко обръщаме внимание на стомашните си проблеми, твърдо вярвайки, че проблемът ще изчезне от само себе си след известно време. Но това не винаги е така! Все пак ние сме това, което ядем. Тази поговорка е вярна най-вече и защото приемът на правилните храни помага да поддържаме имунната си система и здравето на червата под контрол. Това е мястото, където билките и подправките влизат в действие, защото много от тях имат способността да насърчават здравословното храносмилане. Какви са техните ползи?

Какви билки се приемат при проблеми със стомаха?

Стомахът е от най-чувствителните органи в човешкото тяло. Той може да бъде раздразнен от различни причинители, свързани със здравословното състояние и начина на хранене. Симптоматиката е различна и може да се прояви по различно време без ясна причина. Най-честите проблеми са свързани със стомахът са подуване, тежест, болка и киселини. Правилното хранене в определен часови диапазон е от основно значение. Ето част от билките помагащи за овладяване на стомашни проблеми:

  • Маточина 

Тя съдържа активни билкови съставки, които действат спазмолитично за отпускане на гладките мускулни тъкани в тялото. Нашият стомах се състои от гладки мускули и пиенето на чай от маточина отпуска спазмите, причинени от газове или друго стомашно разстройство. Поради своята антиоксидантна активност, екстрактът от маточина има потенциален защитен ефект върху стомашно-чревната система;

  • Живовляк

Благодарение на слузните вещества, намиращи се в това лечебно растение, се успокоява лигавицата на стомаха и се премахва възпалението при язви. Живовлякът има противомикробно, диуретично, слабително действие и може да се прилага при наранявания. Устойчивото нишесте действа като пребиотик, насърчавайки растежа на здрави бактерии в дебелото черво;


  • Мента

Двете основни съставки в ментата – ментол и метил салицилат – имат антиспазматични свойства. Като цяло стомахът и околните мускули ще се отпуснат благодарение на тези свойства, намалявайки спазмите, което може да доведе до облекчаване на болки в стомаха, газове, подуване на корема и гадене. Има противовъзпалително действие, регулира киселините и помага при гадене. Особено популярно средство е за справяне със синдрома на раздразненото черво, характеризиращ се с болка и подуване. Прави чудеса за нервния стомах и нервната система като цяло. 

  • Пелин

Той насърчава отделянето на храносмилателни сокове, оптимизира храносмилането и по този начин облекчава подуването в корема. Не бива да се приема по време на бременност, защото може да предизвика контракции. Смята се, че терпените в пелина стимулират слюнката, стомашната слуз и чревните секрети, които могат да помогнат за облекчаване на храносмилателните симптоми;

  • Джинджифил

Този корен е с доказани лечебни свойства. Той успокоява стомашно-чревната система, премахва гаденето и неутрализира киселините. Джинджифилът помага за ускоряване на процеса на храносмилане и по-бързото изпразване на стомаха. Хора с храносмилателни проблеми, язви и запек може да намерят облекчение, като го добавят към редовната си диета. 

Общото между всички тях е, че са противовъзпалителни и успокояващи храносмилателния тракт и гладката мускулатура. 

Как да приемаме билки за стомаха?

Всеки човек има стомашни проблеми през живота си. Те преминават през гадене, киселини, болки, възпалена лигавица, киселинност, раздразненост, тежест, в по-тежки случаи, гастрит и язви. В такива моменти е подходящо да обърнем внимание на народната медицина. На вашето внимание представяме 5 от най-полезните и ефективни билки за стомашно-чревния тракт.

  • Маточина 

От тази билка може да стане чудесен чай с вкус на лимон. Ако го изпиете при първите признаци на коремно неразположение, той ще ви помогне да отпуснете корема си за около час. Можете да я смесвате с други билки като копър, невен или корен от бяла ружа.

Най-добрият начин за приготвяне на чай:

  1. Загрейте достатъчно вода, за да направите една чаша (размер на чаша за кафе).

  2. Поставете билката маточина в цедка за чай.

  3. Залейте билката с гореща вода.

  4. Поставете малка чинийка върху чашата, за да запазите етеричните масла от билката в чашата.

  5. Оставете да се запари 10-15 минути.

  6. Добавете мед и разбъркайте.

Най-добре е да приемате 3-4 чаши на ден в продължение на 2 седмици, за да може маточината да подейства на стомаха.

  • Живовляк

Отварата от живовляк помага при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок. 

Как се приготвя отвара от живовляк:

  1. Загряват се 400 мл. вода, към които се добавят 2 с.л. сушен живовляк.

  2. Течността се вари около 10 минути.

  3. Приема се 3 пъти на ден по 50 мл. 

  • Мента

Начин на приготвяне:

  1. Необходими са няколко сухи или пресни листа от билката. Пресните се намачкват преди да се залеят с вода. 

  2. Загрява се около 300 мл. вода;

  3. Листенцата се загряват и към тях се добавя малко мед;

  4. Чаят се оставя да преседи захлупен за няколко минути, след това е готов за консумация.

  • Пелин

Пелинът е част от състава на “горчивки”, подобряващи общото здравословно състояние.

Как се приготвя чай от пелин:

  1. Загрява се чаша вода.

  2. Една лъжичка от изсушения пелин се залива.

  3. Престоява 5 минути преди консумация.

Ако не харесвате горчивия вкус, можете да добавите малко мед и лимон.

  • Джинджифил

Има няколко варианта за прием:

  1. Джинджифилова бира, направена от корена на растението.

  2. 1 г джинджифил на прах на всеки 4 часа, но не повече от 4 пъти на ден;

  3. Могат да се приемат 4 дози по 250 мл чай от джинджифил.

За какво да внимаваме, когато приемаме билки за стомаха?

Лечебните свойства на билките са поставени в светлината на прожекторите от хилядолетия. Те имат положителен ефект над множество здравословни състояния, което ги превръща в природна панацея. Но както всяко нещо, имат и негативна страна. Страничните им ефекти могат да навредят на здравето и да доведат до критични състояния, ако бъдат използвани погрешно. Неправилната комбинация също може да доведе до неблагоприятни последствия. 

Информирайте се с помощта на специалисти преди да започнете билково лечение. Следете организма си и прекратявайте употреба при наличие на странични ефекти. Радвайте се на даровете от природата, но не прекалявайте с тях!


Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Абонамент за бюлетин
* задължителни полета
/ ( мм / дд )
Най-четени:
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ