0
Vitamin C-greenlabox.bg

3 причини да приемаме повече витамин С

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Витамин С е мощен антиоксидант, нужен за доброто здраве, подпомагащ изхвърлянето на тежки метали от организма. Намира се в много храни, включително цитрусови плодове и зеленчуци, но се предлага и под формата на добавки. Много хора не приемат количеството, което им е необходимо, в диетата си и могат да се възползват от приема на добавки, за да гарантират, че отговарят на препоръчителната дневна доза. Но защо да приемаме повече и какви са ползите от това важно хранително вещество? Как може да ви окаже помощ да поддържате тялото си здраво и силно?

За какво е нужен витамин С?

Аскорбиновата киселина, позната още като витамин С, е водоразтворима. Тя подпомага нормалния растеж и развитие на организма. Това хранително вещество е от основна важност при синтеза на Л-карнитин и колаген. Част е и от метаболизма на протеини в организма. Колагенът е от съществено значение за кръвоносните съдове, венците и зарастването на рани. Антиоксидантните свойства на витамин С регенерират и други антиоксиданти в човешкия организъм, като витамин Е. Улеснява тялото да абсорбира желязото и предпазва от увреждане от свободните радикали. При бременност това хранително вещество има благотворен ефект за здравето на бебето и майката. Създаденият с негова помощ колаген е водещ фактор за изграждане на сухожилия, кости, хрущяли и кожа при плода. Освен това играе жизнено важна роля при укрепването на имунитета и възстановяването на тъканите. Има ползи и при обилна менструация, като може да намали кръвотечението и дискомфорта. 

Колко витамин С да приемаме дневно?

На повечето хора им е необходимо допълнително количество витамин С, поради недостига му в дневното им меню. Препоръчителните дози на дневна база са следните:

  • деца – бебетата между 7 и 12 месеца могат да приемат 30 – 35 мг дневно. Децата между 1 и 3 години – 15 мг, а тези между 4 и 8 годишна възраст – 25 мг на ден;

  • жени – препоръчителният прием за девойки между 9 и 13 годишна възраст е 45 мг на ден. Между 14 и 18 години дозата е 6 мг дневно. Бременните жени над 19 години могат да приемат 85 мг, а кърмачките в същия възрастов диапазон – 120 мг на 24 часа;

  • мъже – юношите между 9 и 13 годишна възраст са с препоръчителен прием от 45 мг на ден. Момчетата от 14 до 19 годишна възраст – 75 мг дневно. Мъжете над 19 – по 90 мг на 24 часа.

Пушачите може да се нуждаят от 35 мг повече от непушачите. Някои добри източници на аскорбинова киселина са цитрусови плодове, ягоди, домати, броколи и картофи. 

Тук може да се зададе въпроса дали има разлика между естествен и “изкуствен” витамин С? По-малко здравословна ли е аскорбиновата киселина във вид на ампула, липозомен, таблетка или хранителна добавка от тази в билките, плодовете и зеленчуците? Съдържанието и на двата вида е полезно за здравето. Разликата е, че натуралната аскорбинова киселина е в комбинация с други хранителни вещества. Плюсът на предлаганите изкуствено създадени продукти пък е във възможността за бавно освобождаване през целия ден. Комплексите, от своя страна, съдържат няколко активни съставки, подпомагащи специално избрани функции за защита на вашето здраве.

За какво трябва да внимаваме при приема на витамин С?

Когато приемате аскорбинова киселина е важно да сте наясно с потенциалните противопоказания. Те могат да включват стомашно-чревни проблеми като диария, както и главоболие, световъртеж и безсъние. При завишен прием е възможно увеличаване на екскрецията на оксалат и пикочна киселина в урината, което да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Това би могло да се случи след редовна прекомерна употреба. При леко завишен прием организмът изхвърля ненужното количество хранително вещество чрез урината.

3 причини да приемаме повече витамин С

Той е основно хранително вещество, което играе роля в много важни процеси в тялото. Ето 3 от основните причини да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин С:

  1. Подсилва имунната система

Това хранително вещество предпазва тялото от токсини и се бори с патогените. Предпазва от възпалителните ефекти, причинени от свободни радикали. Този антиоксидант подсилва производството на голяма част от ензимите и цитокина, помага на имунната система да преборва инфекциите, намалява симптомите на настинка и грип с около 8% при възрастни и 14% при деца. Поради силните си антиоксидантни свойства, аскорбиновата киселина действа превантивно срещу развитието на някои видове рак, благодарение на борбата ѝ със свободните радикали, атакуващи здравите клетки и променящи човешкото ДНК. Помага при справянето с оксидативния стрес, подхранващ заболяванията и стареенето на кожата. Може да подобри развитието на бели кръвни клетки, необходими на организма за защита срещу всякакви инфекции.

  1. Мощен антиоксидант

Намалява увреждането на клетките и неутрализира производството на свободни радикали. Молекулите на аскорбиновата киселина намаляват степента на формиране и активността на кислородните молекули, които са отговорни за развитието на оксидация в организма. Помага за регенерацията на витамин Е, имащ подобни антиоксидантни качества. Свойствата на аскорбиновата киселина подсилват естествения процес на регенерация на кожата и дават възможност на тялото по-бързо да обновява увредените кожни клетки. Помага за поддържане здравето на тялото. Благодарение на тези качества, забавя признаците и процесите свързани с преждевременното стареене.

  1. Подпомага синтеза на колаген в кожата

Стимулира производството на колаген, който е от основно значение за по-младия и сияен вид на кожата и лицето. Колагенът е протеин съставен от аминокиселини, неразтворим във вода. Той защитава кожата, пречиствайки я от токсините и патогените в околната среда. Стимулира здравината и растежа на косата и ноктите. С напредване на годините свойствата на организма за създаване на колаген отслабват значително. Поради киселинната си основа, локалното използване на серуми витамин С задействат производството на колаген и еластин, поддържайки еластичността и здравината на кожата. Аскорбиновата киселина може да уравновеси небалансираното производство на меланин и да предотврати хиперпигментация и появата на тъмни петна.

Приемайте висококачествени хранителни добавки със съдържание на аскорбинова киселина, които да допълват хранителния ви план. Балансирането на правилните вещества в организма ви ще помогне в борбата със заболяванията и тяхната превенция.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka