0
magnesium blog statia (1500 х 995 px)

Магнезий – за какво е полезен

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

 

magnezii-hrani

Магнезият е минерал в тялото ни, който присъства естествено в много храни, добавя се към други хранителни продукти и помага за редица процеси в тялото. Зелените листни зеленчуци, като спанак, бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести храни, са добри източници на магнезий. Като цяло храните, съдържащи фибри, осигуряват този минерал на тялото. Освен това, той е основна съставка много хранителни добавки и лекарствени продукти. 

Здравословните проблеми, свързани с магнезиевия дефицит, са редки, тъй като той се намира в много продукти, които приемаме ежедневно. Ако все пак нивата на магнезий са ниски за дълъг период от време, това може да ви изложи на голям риск. Симптомите започват с мускулни спазми и нарушен сърдечен ритъм и могат да достигнат до диабет и остеопороза.

За какво помага магнезият?

1. Главоболие.

Някои проучвания показват, че ниските нива на магнезий в тялото могат да доведат до мигрена и главоболие. Изследванията също така показват, че магнезият спира някои химикали, които причиняват болка. Нещо повече, спадът в нивата на магнезий също изглежда причинява стесняване или свиване на кръвоносните съдове в мозъка, което също може да играе роля при този тип състояния.

2. Здравина на костите

Магнезият играе ключова роля за здравето на костите и следователно може да играе основна роля при предотвратяване на загуба на костна плътност и остеопороза. Този минерал играе толкова важна роля в тялото ни, че ниските му нива могат да накарат органите да не реагират добре и също така да причини нарушаване на метаболизма на витамин D (което би попречило на усвояването на калция). 

3. Поддържане на кръвното

Изследвания от последните години показват, че редовният прием на магнезий, значително намаля риска от проблеми, свързани с високото кръвно налягане. Нормалното налягане е важно за правилния поток на кръвта от сърцето към органите и тъканите на тялото. Високото кръвно налягане може да доведе до спукване на артериите, които доставят кръв и кислород на мозъка или да бъдат блокирани, причинявайки инсулт. 

4. Подобрява съня

sleepwell food spplements greenlabox.bg

Високите нива на магнезий се свързват с по-добър, по-дълбок и по-качествен сън. Проучванията, направени върху възрастни също установяват, че добавянето на магнезий в ежедневието помага при заспиване, както и съкращава времето за наспиване. Някои учени твърдят, че магнезият влияе върху начина, по който действат определени химикали в мозъка – например мелатонин, кортизол и други, които отговарят за спокойния ни сън. Sleepwell е натурална хранителна добавка, която влияе върху продължителността и качеството на съня, а в нея сме добавили и необходимата доза магнезий, за да улесним този процес.

5. При депресия и безпокойство

Някои проучвания показват, че магнезият има цялостен успокояващ ефект. Той може да намали стреса, използвайки невротрансмитер, наречен глутамат. Магнезият е полезен за създаване на ензими, които създават серотонин и мелатонин, а също така се смята, че той може да бъде невропротективен чрез регулиране на експресията на важен протеин, BDNF, което също помага при учене и подобряване на паметта.

6. Мускулни крампи

Мускулната крампа е внезапно, болезнено и продължително свиване на скелетните мускулни влакна. Дефицитът на магнезий често се свързва с мускулни крампи. Магнезият е един от минералите, изисквани от човешкото тяло за свиване на мускулите, с осезаеми ползи за здравето на мускулите. Прилагането на магнезий може да засили усвояването на глюкоза и да ограничи натрупването на лактат в скелетния мускул, като по този начин подобрява изпълнението на упражненията

Възможно ли е да предозирам с магнезий?

Горе ви описахме малка част от причините да подобрите приема си на магнезий, но той е кофактор в повече от 300 ензимни системи, които регулират различни биохимични реакции в организма. Наличието на твърде много магнезий в кръвта и тялото ни е рядкост. По-вероятно е да се появи при хора със съществуващи здравни състояния, като бъбречна недостатъчност. Предозирането с магнезий рядко може да се получи и от хранителна диета. Най-често това състояние се набюдава при висока доза лекарство или добавка, които могат да причинят някои от следните симптоми: 

 • летаргия
 • зачервяване на лицето
 • диария
 • гадене
 • стомашни болки
 • повръщане
 • депресия
 • мускулна слабост
 • проблем с пулса и др.

Препоръчителна дозировка

 • 400-430 милиграма/ден за мъже
 • 310-321 милиграма/ден за жени 
 • 350-360 милиграма/ден за бременни

Какви храни да консумирам, ако искам да повиша приема си на магнезий?

magnezii-hrani

Яденето на храни, богати на магнезий, ще ви осигури по натурален начин така н

еобходимата дозировка. Храни, към които можете да се насочите са:

 • бадеми 
 • спанак 
 • кашу 
 • фъстъци 
 • соево мляко 

Надяваме се, че тази статия ви е била интересна и полезна! Не забравяйте да ни напишете в коментар под каква форма предпочитате да приемате магнезий в ежедневието си и забелязвате ли подобрение в някои от горепосочените точки. 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka