0
detox blog statia (1500 х 995 px)

Направи си пролетен детокс след празниците

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Детоксикацията може да звучи като нещо ново и модерно, но всъщност се прави от предшествениците ни стотици години преди ние да се родим. Дори те са знаели, че този процес е важен за телата ни, тъй като подкрепя естествената способност на тялото да се самолекува и помага да се освободим от всички токсини и отпадъци. Често липсата на редовен детокс, може да доведе до мудност, тежест и цялостен дискомфорт. Защо пролетта е подходящ сезон за детоксикация? Това е времето на свежи и леки храни, когато природата тепърва се събужда от зимния си сън. Според традиционната китайска медицина, всяка смяна на сезон се свързва и с промяна в активността на органите ни. Пролетта е времето на черния дроб, което би ни помогнало да изчистим всичко натрупано от зимата и да се подготвим с енергия за лятото. Много често детоксът се свързва с гладуване, но днес сме ви приготвили няколко ароматни, свежи, цветни и най-вече – много вкусни рецепти, с които да помогнете на тялото си. 

Пролетни детокс рецепти


1. Турска салата с коприва

Може би ви звучи прекалено лесно, но всъщност сега е моментът да вземете всички зелени зеленчуци и подправки, които видите на пазара или най-добре – отглеждате сами, и да ги сложите в една огромна купа. В момента може да се насладите на свеж спанак, лапад, коприва и също така – магданоз, копър, босилек и дожджен. 

Съставки:

  • 250 гр. прясна коприва
  • 3 големи скилидки чесън
  • 1/2 чаша рикота 
  • сол
  • пипер
  • червен пипер
  • зехтин
  • лимон 

 

Начин на приготвяне:

Попарвате копривата за около две минути. Опитайте я дали ви харесва на текстура, защото някои по-стари листа имат нужда от повече време във вряща вода. 

В тиган на средна температура загрявате зехтина и добавяте чесън, докато не добие бронзов цвят. Махате чесъна и добавяте копривата директно от врящата вода в тигана. Разбърквате и добавяте подправките. След това добавяте и рикотата, като трябва да имате предвид, че не търсим сотиране, а просто разбъркване на съставките. Сиренето трябва да остане на малки бучки, така че разбърквайте внимателно. Тази салата се сервира топла или на стайна температура. При сервиране, добавете още зехтин и лимонов сок.

 

2. Супа “Пролетен детокс”

 

Супите са ни любими в Greenlabox, защото са изключително засищащи, лесни за приготвяне и много, много цветни. Поне тази, която ще ви споделим днес е такава. 

Съставки:

  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 морков, нарязан
  • 1 целина, нарязана
  • 1 чаша зеле, настъргано
  • 3 чаши листни зеленчуци по избор (спанак, коприва, лапад)
  • 1 лимон
  • сол 
  • черен пипер
  • зехтин
  • Пресен магданоз, едро нарязан
  • Голяма щипка риган, мащерка, розмарин или любима свежа зелена билка

Начин на приготвяне:

Смесвате бульона, джинджифила и всички зеленчуци в голяма тенджера. Загрявате, докато бульонът кипне и варите, докато зелето омекне. След това премахвате от котлона, добавяте лимонов сок и сервирате в купички. Добавете зехтин, магданоз и от любимите си подправки за вкус. Толкова лесно и толкова ароматно!

 

3.  Пролетно поке

Поке купите набират все по-голяма популярност у нас в последните месеци. Това е типично хавайско ястие, което се сервира със сурова риба, но днес ще ви представим растителен вариант. Това ястие има много и различни вкусове, които се комбинират в истинска симфония за душата. 

Съставки:

  • 1 червен лук
  • 1 лайм 
  • 150 гр. кафяв ориз
  • 1 морков
  • 1/2 жълт пипер
  • 100 гр. репички
  • 100 гр. едамаме
  • 2 бр. пролетен лук
  • 100 гр. спанак 
  • 10 гр. бели сусамови семена.

 

За дресинга:

  • 20 мл. соев сос
  • 10 мл. сусамово олио
  • 5 мл. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Измийте ориза в студена вода. След това напълнете тиган със студена вода и гответе за 15-20 минути, докато омекне. Докато оризът готви, пригответе всичките си останали съставки. Обелете моркова и нарежете на лентички или го настържете. Нарежете фино жълтия пипер, репичките, пролетния лук и спанака. Направете дресинга в отделен съд.  

Сервирайте като в купичка сложите за основа ориза, отгоре наредете всички зеленчуци и добавете дресинга. Завършете визията, поръсвайки с белия сусам.

 

4. Ягодово смути:

На пазара вече може да откриете много свежи, ароматни и сочни ягоди. Както сме ви споделяли не веднъж, важно е да употребявате сезонни плодове и зеленчуци, защото телата ни се синхронизират с природата и имат нужда от тях.

Съставки:

  • 1 чаша нискомаслено прясно мляко 
  • 1/2 чаша кисело мляко
  • 1 замразен банан
  • 1 1/2 пресни ягоди

 

Начин на приготвяне:

Поставете съставките в блендер в реда, в който сме ги описали. Блендирайте до гладкост и добавете още мляко, ако искате да направите смутито си по-течно. Добавете лъжичка мед, ако искате да подсладите.

 

Това са нашите пролетни рецепти, с които се надяваме да се насладите на този шарен сезон. За да подпомогнете тялото си още повече, може да опитате и прием на натурални хранителни добавки, като Liver Support. Тя подпомага нормалното функциониране и пречистване на черния дроб, премахва токсините и възвръща енергията на тялото.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka