0
Ginseng-greenlabox.bg

Женшен: за какво помага и как се приема?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Има растения, от чиито корени се извличат ценни екстракти, служещи за лечение на различни здравословни проблеми. Билката женшен е богат източник на полезни вещества, които подобряват както общото здраве, така и влияят върху конкретни уязвими зони. Какво е важно да знаете за това растение преди да предприемете неговата употреба?

За какво е полезен женшенът?

Коренът от женшен има широк спектър на действие. Известен като средство за младост и жизненост, неговата ефективност е световноизвестна, особено в средите на спортистите. В състава му се откриват полизахариди, полини, бета-глюкани, както и жинзеносиди.

В процесите по добиване на енергия за тялото, пренастройва предпочитанията по начин, по който вместо гликоген, се използват мастни киселини, благодарение на активните вещества, като елеутезориди и гинзеноиди. Смята се, че те предизвикват прилив на енергия и физическа дееспособност. Освен да тонизира тялото обаче, тази билка има много други функции върху организма.

Подобрява имунитета, благодарение на своите свойства да действа като адаптоген. По този начин, при стресови ситуации за организма, той подсилва силите му и естествената имунна защита. Именно функцията му да бъда отличен адаптоген, прави коренът от женшен средство за намаляване на стреса и успокояване на нервната система.

Подходящ е при диабет и хипертония. Влияе върху сърдечно-съдовата система чрез регулация на кръвната захар и налягането, както и чрез изграждането на капилярни мрежи и подобряване на кръвообращението. Влияе върху нивото на триглицеридите, както и понижава лошия холестерол.

Билката се смята като помощник на мъжете и тяхната еректилна функция. Освен че повишава либидото, тонуса и енергията, приемът на екстракт от женшен води до подобряване на притока на кръв, което влияе пряко на ерекцията и помага при еректилна дисфункция. С продължителен прием на растението, проблемите с мъжката потентност, в повечето случаи, биват силно повлиявани в положителна посока. 

Освен при мъже, положителните действия върху половата система и сексуалния живот се отразяват и върху жените. Смята се, че при жени в менопауза, които приемат билката, сексуалното желание може да бъде възвърнато чрез повишаване на либидото. Проучвания показват, че по време на менопауза, съпътстващите неприятни симптоми, като прекомерно изпотяване, прилив на топли и студени вълни, раздразнителност, се овладяват чрез прием на билката.

Билката влияе върху краткосрочната памет. Смята се, че използването ѝ с натрупване действа в неврологичен и когнитивен аспект. Подобрява се времето за реакция, а благодарение на по-голямата активност и липсата на умора, както на физическо, така и на ментално ниво, оказва непряко, но полезно действие върху мозъчната функция.

Кои са видовете женшен?

Има много видове на тази билка, като в Китай се откриват над 15. С положителното си действие върху организма, се открояват:

  • обикновен – нарича се още panax ginseng. Този вид е най-изследван и според проучвания, най-ефективен. Подсилва имунната система, повишава либидото, действа върху когнитивните функции и тонизира;

  • сибирски – другото му наименование е Eleutherococcus senticosus. Известен е със свойствата си да оказва положително влияние върху физическата активност, поради което е често срещан помощник при любители и професионални спортисти;

  • американски – с друго име panax quinquefolium, се счита за балансиран, укрепващ имунитета и влияещ успокоително върху нервната система. Смята се, че е полезен за диабетици, защото намалява значително високите нива на глюкоза в кръвта, както и подобрява метаболитните процеси;

  • индийски – познат още като псеведоженшен, индийският вид има обезболяващи свойства.

Има още много други видове, които подлежат на изследвания, като японския (panax japonicum). 

Как да приемаме женшен?

Приемът на женшен може да се извърши по няколко начина, като всеки един от тях извлича чудотворния екстракт и помага на тялото да го усвои:

  • натурални продукти, като чай и тинктура – ще откриете множество видове чай или тинктури. Има както изчистени билкови продукти със съсредоточено съдържание, така и комбинация от няколко растения, които в комбинация засилват действието си. За направата на тинктура се използват корените, докато за чай се използва и надземната част;

  • хранителни добавки – те могат да бъдат под формата на течност, като еднократни дози, които са в комбинация с други суперхрани, имащи много благоприятен и стимулиращ ефект върху организма, като пчелно млечице. Откриват се и хранителни добавки под формата на капсули, които използват екстракт от женшен за направата на изчистени или комбинирани препарати. Билката се открива като съставна част от много продукти с тонизиращо действие, като освежаващи напитки. Комбинира се отлично с прием на гинко билоба, а съчетанието води до значително подобряване на мозъчната функция и краткосрочната памет;

  • козметика – билката се открива още и в много козметични продукти, поради своето укрепващо, подхранващо и озаряващо влияние върху кожата. Редица кремове, гелове и емулсии използват екстракта за ускорен и удължен ефект.

Смята се, че при използването на сух корен за направа на чай, е необходимо да се използват 2 или 3 грама дневно, а при прием на хранителни добавки – до 400 мг. 

За какво да внимаваме при прием на женшен?

Женшенът се приема за безопасно средство за укрепване и подобряване на общото здравословно състояние. Дори при увеличен прием за кратък период, не се наблюдават странични ефекти. Но въпреки това, повишената доза влияе върху нервната система и може да предизвика безсъние, раздразнение и безпокойство.

Тази билка има своите противопоказания. Смята се, че консумацията по време на бременност и кърмене не е препоръчителна. Според проучвания при провеждане на ин-витро процедури, е възможно билката да оказва неблагоприятен ефект върху ембриона и неговото развитие. 

Като странични ефекти от приема на женшен под различна форма, се определят стомашно-чревни неразположения, като гадене, повръщане, диария.

За да избегнете страничните ефекти от предозирането, винаги спазвайте препоръките, дадени от производителите на продукти със съдържание на тази мощна билка.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka