0
stevia-greenlabox.bg

Стевия: какво е и какви са ползите ѝ?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Съществуват различни натурални подсладители, явяващи се заместители на бялата захар. Един от тях е стевията или научно позната още като растението Stevia rebaudiana. 

Тя се отличава със своите положителни свойства, които хората търсят в процеса при отслабване и поддържане на теглото, както и с благоприятния ефект върху здравето.

Какво е стевия?

Това е растение от семейство Сложноцветни, известно като естествен подсладител. Екстрактът се добива от листата на растението и се използва в храни и напитки.

Една от големите ползи на билката е, че не съдържа никакви калории и не влияе на нивото на глюкоза в кръвта. Това я прави подходяща за диабетици и хора, които следят теглото си.

Освен това, има многократно по-висока сладост в сравнение със захарта. Това позволява да се използва по-малко количество от нея, за да се постигне исканият вкус. В билката се откриват химични съединения, които я правят над 200 пъти по-сладка. 

Поради високото съдържание на стевиолови гликозиди, които се откриват в кристална форма и се разполагат върху листата, се препоръчва умерен прием.

Каква е разликата между стевия и стевиола?

Често биват поставяни под общ знаменател. Въпреки че са свързани, не означават едно и също нещо. Стевията е самото растение, докато стевиолата е екстрактът, получен от обработката на листата му. Те съдържат естествени съставки, наречени стевиолни гликозиди, които придават сладкия вкус на билката. Екстрактът от растението се използва като подсладител както в храни, така и в напитки.

Същевременно, стевиолът е конкретен съставен продукт, който се получава от стевиозидите, които са основният компонент на стевиевите гликозиди в листата на Stevia rebaudiana. Стевиозидите се изолират и превръщат в стевиол, който е безцветен и кристален прах със сладък вкус.

Под какви форми може да срещнем стевията?

В зависимост от приложението ѝ, се предлага се в няколко форми, от които:

 • суха – среща се под формата на сухи листа или смляна на прах. Тази форма е подходяща за хора, които предпочитат естествения ѝ вид и искат да я използват за подслаждане на чай, кафе, ястия или домашни сладкиши;

 • течна – предлага като екстракт или сироп. Тя има по-концентриран сладък вкус;

 • стевиолни съставки – това включва стевиолни гликозиди или екстракти, които се използват като добавка в хранителни продукти. Те може да бъдат в течна или прахообразна форма.

Първите две форми се използват най-често в домашни условия, докато третата – в промишлеността. Лечебните ѝ свойства я превръщат и в подходяща хранителна добавка, която се предлага като таблетки и капсули.

Какви са ползите от стевията?

Този заместител на захарта има още много ползи за организма. Ето в какво се изразяват те:

 1. Подпомага понижаването на високо кръвно налягане
  Гликозидите, намиращи се в състава на растението, отпускат кръвоносните съдове, действат диуретично и подпомагат организма, за да изхвърли излишния натрий. Това може да повлияе благоприятно при хора с хипертония, както и да подобри сърдечно-съдовата система.

 2. Подпомага регулирането на кръвната захар
  Една от основните функции на натуралната добавка, е да регулира нивото на глюкозата в кръвта. При прием на захар, независимо бяла или кафява, това повлиява върху кръвните показатели. Билката действа понижаващо и е подходяща при диабетици.

 3. Не вреди на зъбите
  Повечето хора знаят, че сладкото вреди на зъбите, защото захарта предизвиква развиване на бактерии, предизвикващи натрупването на плака, зъбен камък и протичане на кариозни процеси. Храните, подсладени със стевия, нямат тези неблагоприятни последствия върху устната кухина и поддържат здравословното ѝ състояние. Освен че не вреди, но и е полезна както за зъбите, така и за веницте.

 4. Нискокалорична е
  Проблемът при процесът на отслабване е приемането на повече калории от препоръчителното. Най-често причината се състои в сладките храни и напитки и тяхното високо калорийно съдържание. Билката няма никакви калории, не се преобразува в мазнини и е отличен помощник в процеса по намаляване на теглото.

 5. Понижава нивата на холестерола

Смята се, че растението и неговите съединения помагат на организма да намали нивата на хорестерола, причисляван към лошия вид. Това, от своя страна, води до повишаване нивата на добрия.

Освен като нискокалоричен и полезен овкусител, билката се приема и като средство за регулиране и лечение на редица състояния, като храносмилателни проблеми, обриви, пърхот и други. 

За какво се използва стевия и как да я приемаме?

Най-често се използва като натурална алтернатива на захарта, в течна или прахообразна форма, или под формата на хранителни добавки. Подходяща е за хора с намален прием на въглехидрати, които искат да редуцират теглото си, както и за диабетици и хипертоници. Може да се приема заедно с храна, ако я ползвате като подсладител, или като добавка към нея – на таблетки.

При прием на хранителни добавки винаги се консултирайте с лекар и следвайте точната доза, упомената от производителя.

Има ли противопоказания за прием на стевия?

Счита се за безопасен подсладител и качествена естествена алтернатива на захарта, но въпреки това съществуват някои противопоказания, които следва да съобразите преди прием. Някои хора може да проявят алергия. Алергичните реакции включват кожни обриви, сърбеж, отоци или дори анапилаксия.

Освен това, води до понижаване на кръвното налягане, което е полезно за хора с хипертония, но е противопоказно за такива с ниско кръвно налягане.

Подходяща ли е стевията за хора с диабет?

Подходяща е за диабетици, тъй като не се разгражда в организма и по този начин не повишава инсулина в кръвта. Това се дължи на основния компонент – стевиозид, който се намира във всички видове на растението. Освен това, растението подобрява и функцията на панкреаса.

Все още няма доказани ефекти от стевията, които да повлияват отрицателно на организма, но все пак не прекалявайте с препоръчаната доза.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka