0
Видове и ползи от пипера в козметиката blog statia

Видове и ползи от пипера в козметиката

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Пиперът – една от най-разпознаваемите и важни подправки в човешкото ежедневие. Неговата световна популярност датира отпреди повече от 3000 години – в множество медицински томове на санскрит са открити съвети и формули, как точно да се използва тази магична подправка, за да подобри здравето на болния. До пети век пиперът е бил толкова ценен, че е бил използван за изплащане на данъци и дори откупи при война, което означава, че често приемал формата на валута. В най-ценните си години, един килограм пипер се е равнявал на един килограм злато, а днес всеки дом разполага с мелничика, в която има някой от трите вида растение. 

Видове пипер

Черен пипер

черен пипер ползи козметика greenlabox blog (1)

Черният пипер расте в Индия и други тропически азиатски страни. Макар черният и белият пипер да идват от един и същи растителен вид, се приготвят по различен начин. Черният пипер се получава чрез варене на сушени неузрели плодове. След като се изсушат, зърната черен пипер се пресяват през мрежести сита, за да се сортират в различни степени според размера. Колкото по-голямо е зърното черен пипер, толкова по-добър и по-силен е вкусът, като най-големите зърна черен пипер са сортирани в най-високите степени.

Бял пипер

Белият пипер се отличава с нотката елегантност, която добавя на ястията, както и със своя нежен кремав цвят. Ако се вгледате в зърната на белия пипер, ще забележите, че липсват бръчките, които има черният. Това е така, защото белият пипер се бере млад, докато черният се чака да узрее. Вместо да изсушават тези зърна, те се поставят под течаща вода или се оставят да се накиснат. Водата разтваря кожата на плода, оставяйки полиран бяло-сив цвят след себе си.

Зелен пипер

За разлика от белия и черния пипер, зеленият пипер се бере, когато плодовете все още не са узрели. Цветът на пипера се дължи на това кога са събрани плодовете и как са обработени. След събиране на реколтата, започва процес на дехидратация, който предотвратява процеса на узряване на зърната в черен пипер. Можете да си представите разликата между зелен и добре узрял червен домат – по същия начин зеленият пипер е по-свеж на вкус и не толкова плътен, колкото е черният.

Ползи от черният пипер 

1. Има високо съдържание на антиоксиданти

Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят вашите клетки. Някои свободни радикали се създават естествено – например когато тренирате и смилате храната. Прекомерното и

м създаване може да се получи при излагане на замърсяване, цигарен дим и слънчеви лъчи. Увреждането от свободните радикали води до сериозни здравословни проблеми, като възпаления, сърдечни заболявания, дори някои видове рак. Черният пипер е богат на растително съединение, наречено пиперин, което има мощни антиоксидантни свойства. Проучванията показват, че диета с високо съдържание на пиперин може да помогне за предотвратяване или забавяне на вредните ефекти на свободните радикали.

2. Най-добър приятел в борбата с килограмите

body shaper gel piper polzi

Тази толкова чудна подправка може да направи менюто ви още по-апетитно, но и да ви помогне в процеса на отслабване. Пиперът има богато съдържание на фитонутриенти, които помагат за разграждането на излишните мазнини. Това също подобрява метаболизма на тялото ви. Освен да се приема орално, пиперът има богати ползи и във формулите за външно приложение. Такова доказателство е гелът Body Shaper, който има загряващ

о действие и разгражда мазнините и целулитните депа. Затоплящо масло от черен пипер в него, засилва кръвообращението, пречиства организма от токсини и възвръща тонуса на организма. Намалява появата на белези, стрии и целулит.

3. Помага при кожни проблеми

Някои проучвания твърдят, че пиперът може да предотврати пигментацията на кожата. Въпреки че на пазара има много лекарства за възстановяване на цвета на кожата ви, черният пипер предпазва кожата от всякакъв вид пигментация и помага за поддържане на оригиналния ви тен. Консумацията на тази подправка може и да намали процеса на поява на бръчки, старчески петна и първите белези на стареене. Ако пък страдате от акне, черният пипер отново може да ви бъде в помощ – с неговите силни антиоксидантни свойства, ще изчисти всички запушени пори и ще остави след себе си чиста и блестяща кожа.

4. За здрава и красива коса

Черният пипер съдържа минерали и витамини, които са полезни за косата. Редовното му приложение подобрява притока на кръв и подпомага растежа на косата. Освен, че действа позитивно за растежа на нова коса, той се грижи и за косопада, като го намалява. Не на последно място, черният пипер е изключително полезен и при състояние на пърхот. Всичко, което трябва да направите, е да добавите малко смлян черен пипер с лайм и да го масажирате добре в скалпа си. Измийте добре след около 30 минути. Внимавайте с количеството черен пипер, защото може да доведе до изгаряния, а това не е ефектът, който търсим.

Черният пипер и неговото активно съединение пиперин могат да имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които човечеството използва от хиляди години и ще използва поне още толкова. Препоръчваме ви да търсите натурални подходи за проблемите, с които се сблъсквате ежедневно, защото природата вече е помислила за това!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka