0
menopuse-greenlabox.bg

Как да изберем най-добрата добавка за менопауза?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Менопаузата започва в края на 40-те или началото на 50-те години и обикновено продължава няколко години, като най-малко две трети от жените изпитват симптоми. Те включват горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението, раздразнителност и умора. В допълнение, жените в менопауза са изложени на по-висок риск от няколко заболявания, включително остеопороза, затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Как можем да облекчим симптомите на менопауза?

Симптомите при менопауза са неизбежна част от живота на всяка жена. Облекчаването им е от съществено значение за здравето и нормалния начин на живот. Сред най-добрите методи за справяне със симптомите на менопауза са приемът на правилните билки, хранителни вещества и добавки. Ето няколко съвета:

 1. Яжте храни, богати на калций и витамин D

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да доведат до отслабване на костите, увеличавайки риска от остеопороза. Адекватният прием на витамин D по време на постменопаузата също е свързан с по-нисък риск от фрактури на бедрената кост. Ако рядко се излагате на слънце или ако покривате кожата си, приемането на добавка или увеличаването на хранителните източници на витамин D е от съществено значение. Относно калция, най-добрият метод за набавянето му е чрез хранителни продукти като млечните – кисело и прясно мляко и сирене. 

 1. Поддържайте умерено тегло

Обичайно е да наддавате на тегло по време на менопаузата. Това може да се дължи на комбинация от променящи се хормони, стареене, начин на живот и генетика. Натрупването на излишни телесни мазнини, особено около талията, увеличава риска от развитие на заболявания като сърдечните такива и диабет. Сред най-добрите начини за справяне с теглото е консумацията на много плодове и зеленчуци. В допълнение, може да приемате и добавки за отслабване, като внимавате да са подходящи за вас.

 1. Избягвайте задействащи храни

Те могат да предизвикат горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението, затова е най-добре да бъдат избягвани. Задействащите храни съдържат кофеин, алкохол или са сладки или пикантни.

 1. Спортувайте редовно

Сред предимствата на спортуването са подобрена енергия и метаболизъм, по-здрави стави и кости, намален стрес и по-добър сън. Редовните упражнения също се свързват с по-добро цялостно здраве и защита срещу заболявания и състояния, включително рак, сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2, затлъстяване и остеопороза.

 1. Яжте повече храни с високо съдържание на фитоестрогени

Фитоестрогените са естествено срещащи се растителни съединения, които могат да имитират ефектите на естрогена в тялото. Следователно те могат да помогнат за балансиране на хормоните. Включват соя и соеви продукти, тофу, ленено семе, сусам и боб. Приемът на подходящи хранителни добавки също е сред най-добрите варианти.

 1. Пийте достатъчно вода

По време на менопаузата, дехидратацията често е проблем. Това вероятно се дължи на намаляването на нивата на естроген. Пиенето на 8 до 12 чаши вода на ден може да помогне със справянето с тези симптоми.

Как да изберем подходящата добавка за менопауза?

Появата на климакс е изключително неприятна, но неизменна. Ако сте от дамите, които предпочитат свойствата на хомеопатичните похвати, е добре да изберете най-добрата хранителна добавка на пазара. Качественият продукт трябва да съдържа необходимите за организма съставки без странични ефекти, които могат само да влошат състоянието. Това са част от най-добрите билки, които биха имали благоприятно влияние, ако са в състава на избраната добавка за менопауза:

 • маточина – тя е полезна при много видове проблеми със съня, тъй като поддържа релаксиращия невротрансмитер GABA. Охлаждащият характер на маточината е особено ценен при менопауза, когато сънят е прекъсван от горещи вълни или просто общо усещане, че ви е прекалено горещо. Този успокояващ нервен тоник е подходящ за жени, които се чувстват претоварени и уморени. Маточината също така отпуска нервите в храносмилателната система, така че ако изпитвате и подуване на корема, маточината ще е сред най-добрите ви приятели;

 • червена детелина – тази билка е фитоестроген и член на семейството на бобовите растения. Изофлавоните, открити в червената детелина, са по-бионалични от соята. Той може слабо да стимулира бета естрогенните рецептори и да помогне за намаляване на естрогенните колебания, които предизвикват топли вълни;

 • семена от копър – те притежават терапевтичен ефект при наличие на вагинална атрофия и сухота, действат положително на топлите вълни и помагат при безсъние и тревожност;

 • жълт кантарион – повлиява добре лека до умерена депресия. При симптоми на перименопауза се съчетава прекрасно с черен кохош. Полезен е при проблеми, свързани със съня, и за жени, които са станали свръхчувствителни както физически, така и емоционално;

 • валериан – има характерен аромат, но не позволявайте това да ви отблъсне, защото е много ефективен билков седатив и мускулен релаксант. Той активира рецепторите за GABA, серотонин и аденозин, които са невротрансмитери, контролиращи съня;

 • черен кохош – може би най-добрата билка за менопауза. Смята се, че може да модифицира слабо естрогенните рецептори. Черният кохош може също да действа върху рецепторите за невротрансмитера за „чувство на добро“ – серотонин, чието колебание серотонина може да предизвика горещи вълни. Помага за намаляване на болките в бедрата и долната част на гърба, които често се появяват в перименопаузата;

 • лавандула – има отличителен аромат, който или обичате, или ненавиждате. Лавандулата е антидепресант, намалява раздразнителността и увеличава продължителността на съня.

В допълнение, следете за наличието на витамин D, Е, А, В12, В6 в добавките, които изберете. 

За какво да внимаваме, когато избираме добавка за менопауза?

Когато избираме естествени добавки, е хубаво да се съобразим със състоянието на организма си, така че да изберем най-добрите за нас. Всяко лечебно растение има и своите противопоказатели. Добре е да направите проучване и да се допитате до специалист преди да закупите добавка за менопауза. Ето още няколко неща, които биха могли да ви помогнат:

 • прочетете състава – той е най-важен при избор на продукт. Естествените добавки съдържат различни растения, към които не бива да се прибавят стабилизатори и парабени. Ако срещате думи които не разбирате, ги проверявайте в интернет;

 • срок на годност – важно е да го проверите преди да закупите продукта. При билките е от значение колко време са престояли, тъй като някои от тях могат да станат отровни или да докарат алергични реакции след определен период.

Доверете се на природата и изберете алтернативните лечения. Преборете симптомите на климакса и върнете живота си!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka