0
linseed-greenlabox.bg

3 ползи от лененото семе

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Съществуват природни компоненти, служещи като съставка в приготвянето на множество ястия, които освен приятни вкусови качества, предоставят на организма вещества, използвани за лечебни цели. Такава култура, отглеждана още от Древността, използвана в редица ястия на национално и международно ниво, е лененото семе. В състава си то включва много полезни микронутриенти, които са жизненоважни за нормалното функциониране на органите, системите и цялостния организъм. 

Какви витамини и минерали има в лененото семе?

Тази растителна храна се включва в почти всяко меню на здравословно хранещите се хора. Това се дължи на богатите хранителни стойности, които съдържа, включващи множество витамини и минерали. Консумирайки ленено семе, вие ще наситите организма си с голямо количество:

 • фибри – в съдържанието на растителната култура се включват разтворими и неразтворими видове, които влияят положително върху храносмилателната система, спомагат отслабването и стомашно-чревния тракт;

 • омега-3 мастни киселини – тези полезни мазнини могат да се открият в състава, които са с доказано добър произход и влияние върху организма;

 • лигнани – наричат се още фитоестрогени и имат антиоксидантно действие. В културата се съдържат повече фитоестрогени, явяващи се антиоксиданти, отколкото в другите растителни култури, като тяхното ниво може да бъде до над 800 пъти по-високо;

 • минерали – консумирайки тази растителна култура, вие ще доставяте на организма си магнезий, калций, фосфор, които са необходими на организма, за да функционира добре. 

Какви са ползите от лененото семе?

Това е суперхрана, която е доказала своето положително действие върху организма на всеки, който я включва към хранителния си режим. Тя благоприятства общото здравословно състояние и влияе конкретно върху следните функции:

 1. Помага при отслабване

  Несъмнено при хората, спазващи хранителни режими, имащи за цел загуба на телесно тегло, присъства лененото семе под различна форма. Причината за това е мощното антиоксидантно действие, което предоставя на организма продуктът, подпомагащ процеса на отслабване. Благодарение на антиоксидантните, които са с много високо съдържание, познати като лигнани, организмът се отървава бързо от излишните соли, токсини, шлаки и тежки метали, които се наслагват и пречат не само върху отслабването, но и влияят негативно върху черния дроб и сърцето.

  Според проучвания, употребата му намалява чувството на глад и притъпява нуждата на организма да се храни с калорични и нездравословни компоненти. Това се дължи главно на фибрите, които забавят процеса по преработване на храната, което от своя страна удължава чувството за ситост.

  Благоприятства изгарянето на мазнини в проблемни области като корема. Спомага за прочистване на дебелото черво.

 2. Подобрява храносмилането

  Отново благодарение на голямото съдържание на фибри, храносмилането се повлиява положително. Благодарение на разтворимите и неразтворимите фибри и тяхната ферментация, чревният тракт се поддържа в отлично състояние. Те насърчават и правилната перисталтика на червата, като намаляват значително състояние на запек. По този начин, освен възпрепятстването на запек, се намаляват и подуването, раздразнението и газовете в стомаха. 

 3. Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

  Фибрите и омега-мастните киселини, в съчетание с антиоксидантите, подпомагат понижаването на кръвното налягане, регулират кръвната захар и същевременно значително понижават стойностите на лошия холестерол в организма. Омега-3 мастните киселини имат изключително положително влияние върху сърцето. Те намаляват отлагането на холестерол в кръвоносните съдове, който води до запушване на артерии, както и до инфарктни състояния.

  Консумацията на ленено семе намалява рисковете от диабет тип 2, исхемични болести, както и инсулт. 

Как да приемаме ленено семе?

Хубавото на лененото семе е, че имате възможност за приложение под много различни форми. Според специалистите, най-правилният начин за здравето, който позволява да усвоите максимално добре полезните свойства на лененото семе, е като го консумирате в прахообразна форма или смлян вариант. Има множество възможности, които да ви позволят да го включите като част от разнообразното и здравословно хранене. Популярен начин е под формата на печива, пълнозърнест хляб, бисквити, соленки. Можете да използвате кисело мляко с растителната култура и плодове за балансирана закуска, която да насити организма ви с витамини, минерали и антиоксиданти.  

За да го смелите, можете да използвате кафемелачка или кухненски робот с подходяща приставка. 

Можете да използвате съставката за приготвяне на смутита, шейкове, както и към овесена каша. Отлична възможност е да го добавите и към основни ястия, като супи, печени зеленчуци. Често се използва и вместо брашно за направата на тестени изделия. 

На пазара ще откриете и продукти под формата на хранителни добавки, които включват в състава си растителната култура. Те служат за директен перорален прием и са под формата на капсули и таблетки.

Според специалисти, приготвянето на отвара от тази растителна култура, подпомага и нормализира функцията на щитовидната жлеза.

За какво да внимаваме при консумацията на ленено семе?

Когато консумирате ленено семе, трябва да внимавате в каква форма е то. Ако е цяло, не е подходящо, защото наличието на люспи възпрепятства усвояването на всички микронутриенти. В такъв случай, ако сте го включили към менюто си за справянето с конкретен проблем, шансовете за повлияването му в благоприятна насока ще бъдат по-малки.

Избягвайте да оставяте на стайна температура смляното натурално средство за лечение, защото по този начин, то ще загуби хранителните си свойства и част от лечебните, чрез процес на окисление. 

Поради недостатъчните проучвания върху влиянието на тази растителна култура в суров вид при жени по време на бременност и кърмене, е добре да се ограничавате от този компонент в менюто си през тези периоди. 

Въпреки полезните си свойства, тази хранителна добавка трябва да се консумира ограничено и внимателно – около две лъжици са достатъчни, за да наситите организма си с всички необходими съставки. Все пак, ако проявявате непоносимост или имате алергия към някои от компонентите, включени в състава, е важно противопоказание да не предприемате консумация на ленено семе под никаква форма, за да избегнете странични ефекти.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka