0
curcuma1-greenlabox.bg

3 причини да приемаме куркума

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Ароматната билка, която познаваме от кулинарията, има изключителни ползи за здравето. Нека да видим как азиатската куркума може да помогне за справянето с различни медицински проблеми.

Какви са ползите от приема на куркума?


Куркума е от семейството на джинджифила и вирее в Индия и в някои други държави в Югоизточна Азия. Нейният корен се смила на ситен прах със златисто-керемиден цвят. В кухнята лесно можем да разпознаем ястията, в които тя има участие, най-вече по характерния оранжев оттенък, който им придава. Без нея е немислимо да приготвите индийското къри, както и много други източни специалитети.


От векове са известни и множеството ѝ ползи за здравето. Основното активно вещество, на което дължим мощните ѝ лечебни свойства, се нарича куркумин. Той е полифенол, а полифенолите са органични химикали с доказано противовъзпалителни свойства (на полифеноли са богати също лютите чушки, зеленият чай и други).

Вижте повече за някои от основните ползи от куркумата:

  1. Подпомага отслабването


Билката оказва отражение върху физическото състояние чрез взаимно допълващи се механизми.

Куркумата има изключително благотворно действие върху стомашно-чревния тракт и храносмилателната система. Тя се грижи за здравето на лигавицата на стомаха. Тази нейна полза превръща кукруминовия екстракт в ефективна превенция срещу стомашна язва. Устойчивият стомах пък е задължително условие за постигане на здравословно тегло. Няма как да спазвате пълноценен разнообразен богат на полезни вещества хранителен режим, ако се борите със стомашни проблеми и нямате добро храносмилане. То е съществено и за правилната обмяна на веществата, без която няма как да се стигне до здравословно редуциране на килограмите.


Билката оказва директно действие и срещу самите мастни клетки. Как става това? Със своите противовъзпалителни свойства активният елемент потиска растежа и изменението на мастната клетка. По този начин се ограничава затлъстяването.

Важна е и ползата на куркумата за регулирането на хормоналните процеси в организма. Производството на хормони и техният правилен баланс оказват огромно влияние върху дейността на всички системи в тялото и са от особено съществено значение за регулирането на теглото. Благодарение на това си свойство билката е ценна и за регулиране на нивата на инсулин, което означава, че е препоръчителна за пациенти с диабет.

  1. Укрепва имунната система


Сред особено ценните ползи от стрития на прах корен от куркума е способността му да подобрява цялостния имунитет на организма. Той му помага да се бори с вирусните клетки, с което подобрява превенцията срещу вируси и бактерии, а същевременно ускорява процеса на възстановяване при вече протичащи инфекции.


Ценен е и ефектът му като естествено болкоуспокояващо средство. За разлика от препаратите, съдържащи ибупрофен, които могат да предизвикат странични ефекти, куркумата по безопасен естествен начин се бори с възпалението и болката. 

Регистрирани са и неговите безспорни ползи за детоксикацията на тялото. 


Всекидневно организмът е подложен на влиянието на различни токсини, които не присъстват в него, но навлизат чрез храната или околната среда. Именно те са и една от основните предпоставки за развитието на ракови клетки. Куркумата е ценен антиоксидант, полезен за пречистване и подсилване на тялото.

  1. Помага при артрит


Екстрактът от куркума е много важен и за превенцията срещу развитието на проблеми в областта на ставите. Проучванията сочат, че редовният му прием облекчава симптомите на ставния артрит и помага за подобряване на чувствителността и подвижността на ставните хрущяли. Тези ползи го превръщат в безценно природно средство за облекчаване на ставните болки. Тук отново основна роля играят противовъзпалителни свойства.


Наред с това билката е полезна и за здравето на самите мускули. Тя помага да се отслаби напрежението, което се образува в тях при наличие на голямо натоварване. Това я прави подходяща за прием както от хора, които имат интензивен тренировъчен режим, така и от такива, чието ежедневие или професия са свързани с физически усилия. Растението подпомага възстановяването на мускулните влакна и облекчава симптомите на дискомфорт.

Други ползи


Традиционните китайска и индийска медицина са открили още редица приложения на растението. Сред ползите, които могат да се приложат в различни програми за лечение и до днес са:


  • бори се с кожни проблеми и да подпомага зарастването на рани;

  • действа успокояващо на психиката, полезна е при състояния на тревожност, подобрява настроението;

  • регулира нивата на холестерола.

Как да приемаме куркума?


Стритият корен може да се приема под различни форми. Имате възможност да го включите в разнообразни вкусни рецепти. Не разчитайте обаче, че ако го присъства в общата храна за семейството, всички ще успеят да усетят многобройните му ползи. Едва ли ще успеете да готвите с куркума всекидневно, така че това не е надежден начин за трайно подсилване на организма.


Важно е да намерите подходящата за вас формула, която да включва около една чаена лъжичка от билката всекидневно. Имайте предвид, че когато към азиатския оранжев корен добавите и малко черен пипер, той усилва действието на билката и прави така, че тя да се усвоява по-пълноценно от организма.

Сред вариантите за консумация на билката са:

  • златно мляко: разтваряте лъжичка от стрития на прах корен куркума в прясно мляко;

  • в напитка: можете да добавите билката към дневния си фреш или смути;

  • със зехтин, кокосово или ленено масло: полезната мазнина помага на билката да попадне по-лесно в кръвоносната и лимфната система;

  • чай: запарката е удачен вариант, тъй като топлината допълнително активизира полезните свойства;

  • под формата на хранителни добавки: ако нямате време за приготвяне на рецепти, можете да усетите ползите от растението и чрез натуралните таблетки. Те са особено удобен вариант и се приемат един или два пъти дневно.

За какво да внимаваме при приема на куркума?


Макар хранителната добавка да е с натурален произход и да няма сериозни противопоказания, добре е с употребата ѝ да се внимава и да не се предозира над препоръчителните количества. Избягвайте приема ѝ по време на бременност и кърмене, хипотония, панкреатит, гастрит, пясък в бъбреците, алергии към подправки и проблеми с жлъчния мехур. Преди планова операция също прекратете приема, тъй като билката има свойството да забавя кръвосъсирването.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka