fbpx

3 причини да приемаме куркума

curcuma polzi - greenlabox.bg
Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Ароматната билка, която познаваме от кулинарията, има изключителни ползи за здравето. Нека да видим как азиатската куркума може да помогне за справянето с различни медицински проблеми.

Какви са ползите от приема на куркума?


Куркума е от семейството на джинджифила и вирее в Индия и в някои други държави в Югоизточна Азия. Нейният корен се смила на ситен прах със златисто-керемиден цвят. В кухнята лесно можем да разпознаем ястията, в които тя има участие, най-вече по характерния оранжев оттенък, който им придава. Без нея е немислимо да приготвите индийското къри, както и много други източни специалитети.


От векове са известни и множеството ѝ ползи за здравето. Основното активно вещество, на което дължим мощните ѝ лечебни свойства, се нарича куркумин. Той е полифенол, а полифенолите са органични химикали с доказано противовъзпалителни свойства (на полифеноли са богати също лютите чушки, зеленият чай и други).

Вижте повече за някои от основните ползи от куркумата:

 1. Подпомага отслабването


Билката оказва отражение върху физическото състояние чрез взаимно допълващи се механизми.

Куркумата има изключително благотворно действие върху стомашно-чревния тракт и храносмилателната система. Тя се грижи за здравето на лигавицата на стомаха. Тази нейна полза превръща кукруминовия екстракт в ефективна превенция срещу стомашна язва. Устойчивият стомах пък е задължително условие за постигане на здравословно тегло. Няма как да спазвате пълноценен разнообразен богат на полезни вещества хранителен режим, ако се борите със стомашни проблеми и нямате добро храносмилане. То е съществено и за правилната обмяна на веществата, без която няма как да се стигне до здравословно редуциране на килограмите.


Билката оказва директно действие и срещу самите мастни клетки. Как става това? Със своите противовъзпалителни свойства активният елемент потиска растежа и изменението на мастната клетка. По този начин се ограничава затлъстяването.

Важна е и ползата на куркумата за регулирането на хормоналните процеси в организма. Производството на хормони и техният правилен баланс оказват огромно влияние върху дейността на всички системи в тялото и са от особено съществено значение за регулирането на теглото. Благодарение на това си свойство билката е ценна и за регулиране на нивата на инсулин, което означава, че е препоръчителна за пациенти с диабет.

 1. Укрепва имунната система


Сред особено ценните ползи от стрития на прах корен от куркума е способността му да подобрява цялостния имунитет на организма. Той му помага да се бори с вирусните клетки, с което подобрява превенцията срещу вируси и бактерии, а същевременно ускорява процеса на възстановяване при вече протичащи инфекции.


Ценен е и ефектът му като естествено болкоуспокояващо средство. За разлика от препаратите, съдържащи ибупрофен, които могат да предизвикат странични ефекти, куркумата по безопасен естествен начин се бори с възпалението и болката. 

Регистрирани са и неговите безспорни ползи за детоксикацията на тялото. 


Всекидневно организмът е подложен на влиянието на различни токсини, които не присъстват в него, но навлизат чрез храната или околната среда. Именно те са и една от основните предпоставки за развитието на ракови клетки. Куркумата е ценен антиоксидант, полезен за пречистване и подсилване на тялото.

 1. Помага при артрит


Екстрактът от куркума е много важен и за превенцията срещу развитието на проблеми в областта на ставите. Проучванията сочат, че редовният му прием облекчава симптомите на ставния артрит и помага за подобряване на чувствителността и подвижността на ставните хрущяли. Тези ползи го превръщат в безценно природно средство за облекчаване на ставните болки. Тук отново основна роля играят противовъзпалителни свойства.


Наред с това билката е полезна и за здравето на самите мускули. Тя помага да се отслаби напрежението, което се образува в тях при наличие на голямо натоварване. Това я прави подходяща за прием както от хора, които имат интензивен тренировъчен режим, така и от такива, чието ежедневие или професия са свързани с физически усилия. Растението подпомага възстановяването на мускулните влакна и облекчава симптомите на дискомфорт.

Други ползи


Традиционните китайска и индийска медицина са открили още редица приложения на растението. Сред ползите, които могат да се приложат в различни програми за лечение и до днес са:


 • бори се с кожни проблеми и да подпомага зарастването на рани;

 • действа успокояващо на психиката, полезна е при състояния на тревожност, подобрява настроението;

 • регулира нивата на холестерола.

Как да приемаме куркума?


Стритият корен може да се приема под различни форми. Имате възможност да го включите в разнообразни вкусни рецепти. Не разчитайте обаче, че ако го присъства в общата храна за семейството, всички ще успеят да усетят многобройните му ползи. Едва ли ще успеете да готвите с куркума всекидневно, така че това не е надежден начин за трайно подсилване на организма.


Важно е да намерите подходящата за вас формула, която да включва около една чаена лъжичка от билката всекидневно. Имайте предвид, че когато към азиатския оранжев корен добавите и малко черен пипер, той усилва действието на билката и прави така, че тя да се усвоява по-пълноценно от организма.

Сред вариантите за консумация на билката са:

 • златно мляко: разтваряте лъжичка от стрития на прах корен куркума в прясно мляко;

 • в напитка: можете да добавите билката към дневния си фреш или смути;

 • със зехтин, кокосово или ленено масло: полезната мазнина помага на билката да попадне по-лесно в кръвоносната и лимфната система;

 • чай: запарката е удачен вариант, тъй като топлината допълнително активизира полезните свойства;

 • под формата на хранителни добавки: ако нямате време за приготвяне на рецепти, можете да усетите ползите от растението и чрез натуралните таблетки. Те са особено удобен вариант и се приемат един или два пъти дневно.

За какво да внимаваме при приема на куркума?


Макар хранителната добавка да е с натурален произход и да няма сериозни противопоказания, добре е с употребата ѝ да се внимава и да не се предозира над препоръчителните количества. Избягвайте приема ѝ по време на бременност и кърмене, хипотония, панкреатит, гастрит, пясък в бъбреците, алергии към подправки и проблеми с жлъчния мехур. Преди планова операция също прекратете приема, тъй като билката има свойството да забавя кръвосъсирването.


ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ

Хей хей! Вашата поръчка Ви очаква

Не пропускайте да въведете вашите данни и да я запазите за по-късно!