0
prostate

4 натурални метода да се преборите с увеличената простата

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Какво представлява простата 


Простатата е жлеза под пикочния мехур и пред ректума при мъже, която произвежда част от течността, пренасяща спермата по време на еякулация. Тази течност съдържа ензими, цинк и лимонена киселина, които помагат за подхранването на сперматозоидите и “смазването на уретрата”. Този орган често причинява проблеми, макар и да е едва с размерите на орех. Забелязва се увеличение след определена възраст при почти всички мъже, което състояние ние наричаме доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). Може да нарасне до размера на лимон. Това увеличение няма нищо общо с раковите заболявания и не трябва да гледаме на него като такова. 

Причини за нейното увеличение 

Макар и науката да напредва всеки ден, реална причина за уголемяването на простата все още не е известна. Учените смятат, че фактори като стареенето, промени в състава на клетките  на тестисите вероятно играят важна роля в растежа на жлезата, както и промените в нивата на тестостерона. Някои изследвания показват, че при мъже, чиито тестиси са били отстранени в млада възраст поради една или друга причина, не се развива ДХП. Това означава, че ако сте здрав мъж без видими физически проблеми, най-вероятно ще се сблъскате с този проблем, защото малко уголемяване на простатата се наблюдава при много мъже над 40-годишна възраст, а повече от 90% от мъжете над 80-годишна възраст страдат от това състояние.


Симптомите, за които да следите са:


  • Трудно начало при уриниране;

  • Непълно изпразване на пикочния мехур;

  • По-честа необходимост от уриниране; 

  • Болка при уриниране, а в някои случаи и кръв в урината; 

  • Слаба струя урина;

  • Наличие на капки след уриниране.


Натурални лечения при увеличена простата


Има много природни методи, с които можете да преборите симптомите на увеличена простата. Все пак, ако искате да опитате някои от тях, препоръчваме ви първо да се консултирате с вашия лекар, тъй като някои билки могат да взаимодействат с лекарства, отпускани с рецепта и да нарушат цялостното ви лечение и подобрение, което имате до момента.


Правилна диета 

Здравословната диета за хора с уголемена простата трябва да е богата на плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. Някои храни могат да бъдат изключително полезни при борбата с увеличена простата. Такива са сьомгата, доматите и горските плодове. Портокалите, лимоните, лаймовете, грейпфрутите и цитрусите като цяло са с високо съдържание на витамин С, който може да помогне за защита на простатната жлеза. Броколите и други кръстоцветни зеленчуци, включително карфиол, брюкселско зеле и зеле, съдържат химикал, известен като сулфорафан, който също насърчава здрава простата. Освен храните, които трябва да приемате, има и такива, които е добре да избягвате поради ред причини и една от тях само е увеличението на простата. Такива са: червеното месо, млечните продукти, кофеинът, алкохолът и цигарите.

Корен от коприва

Може би дори само казвайки думата коприва, всички, които някога са докосвали такава с голи ръце ще изтръпнат леко. Макар опасна и много вкусна в ядене, това растение може да има някои ползи, когато се използва като лекарство. Смята се, че коренът от коприва подобрява някои симптоми на ДХП и се използва често за лечение. Установено е, че употребата на коприва е ефективна за намаляване на честотата на уриниране, намалява честата нужда от уриниране през нощта и неудържимите позиви, когато се използва в комбинация с конвенционално медицинско лечение. В допълнение към ползи за здравето на простатата и пикочните пътища, екстрактът от корен от коприва също е изследван за ползи за намаляване на различни видове възпаления, поддържане на имунната система в добро състояние и подобряване на контрола на кръвната захар.

Семена от тика

Тиквените семки и маслото, което можете да добиете от тях се оказват чудесен завършек на всяко ястие, но и популярно лечение при увеличение на простата. Те са пълни с хранителни вещества и доказано поддържат здравето на простатата. Нормалната функция на простатата зависи от оптималните нива на цинк, а тиквените семки на какво са най-богати? На цинк! Хапвайте шепа тиквени семки 2-3 пъти седмично и може да видите резултати скоро. Тиквените семки съдържат и фитостерол, който е защитно съединение, което може да е отговорно за намаляването на уголемяването на простатата. Тези малки семки са толкова мощна съставка, което е и причината да ги включим във формулата на натуралната хранителна добавка при простатни смущения Prostalfix.

Вода. Вода. Вода. 

Пийте много течности и не чакайте до последния момент, за да уринирате. Пиенето на вода може да помогне за подобряване на кръвообращението и храносмилането, което от своя страна да има положителен ефект върху здравето на простатата. В допълнение към водата, билковите чайове и други безалкохолни, некофеинови напитки също могат да помогнат за поддържане на тялото добре хидратирано. Освен това, взимането на редовни горещи душове също може да се окаже полезно при увеличена простата. Топлината подпомага притока на кръв към областта на простатата, а горещите изпарения в банята намаляват пълнотата ѝ и дискомфорта.


Мъжкото здраве е изключително важно и вярваме, че трябва да се говори за него повече и по-често. Споделете тази статия с всеки, който би имал полза от нея и не забравяйте да разгледате промоционалните ни предложения в сайта!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka